GündemKöşe Yazıları

Suçun Aydınlatılmasında Kullanılan Sessiz Tanıklar: BÖCEKLER

Suçun Aydınlatılmasında Kullanılan Sessiz Tanıklar: BÖCEKLER

 

Olay yerine özenle çekilen o sarı şeridin arkasını merak etmeyen yoktur. Acaba olay yerinde hangi kanıtlar aranıyor ve nasıl aranıyor? İşte bu yazımızda hiç tahmin edemeyeceğiniz biyolojik bir kanıttan bahsedeceğiz. Konu özellikle ölümlü vakalar olduğunda, hemen her zaman her yerde bulunan ve kendilerini dikkate alanlara asla yalan söylemeyen ve olayın gizeminin çözülmesine yardımcı olacak bir kanıt bulunmaktadır: Böcekler…

Kazalarda, cinayetlerde ve fâili meçhul ölümlerde olay yerindeki kanıtlar kadar ölüm yeri ve zamanının bilinmesi de adlî yargılama açısından oldukça önemlidir.

Böcekler gibi eklembacaklıların kriminal araştırmalarda kullanılmasının en temel nedeni, cesedi en kısa sürede tespit edip bulan canlı türlerinden olmaları ve çürümenin her evresinde var olmaları ve bazı böcek türlerin belli ortamlara ve yaşam alanlarına spesifik olmasıdır

İnsan ya da hayvan cesedi öldükten sonra böcekler için büyük bir besin kaynağı olurlar. Cesedin farklı çürüme evresine bağlı olarak böcekler belli bir sırada cesede ulaşırlar. Bazı türler çürümekte olan cesedi besin olarak veya yumurtlama ortamı olarak kullanır, bazı türler direkt olarak cesede gelirken, bazı türler de diğer böceklerin oluşturduğu topluluklar üzerinden beslenmek üzere cesede gelirler.

 

3925Ba82 1363 43Ea 99Be Dba6C952949A

 

Böceklerin adli alanlarda kullanımı “adli entomoloji” olarak bilinmektedir. Adlî entomoloji, ölümden sonra geçen zamanın hesaplanması ve ölüm yerinin belirlenmesinde adlî tıp bilimine yardımcı olur. Adli entomologlar, genellikle suç ile ilgili yeterli miktarda tıbbi delil bulunamadığı vakalarda, ilgili kanıtları yorumlamaya yardımcı olmak için böceklerin türleri, biyolojileri, davranışları ve ekolojileri ile ilgili bilgileri kullanmaktadırlar. Entomolojik deliller özellikle ölüm yeri tespitinde ve cesedin bir yerden başka yere taşınıp taşınmadığı hakkında önemli ip ucu sağlar. Böceklerin, yumurta, larva, pup ve ergin gibi farklı yaşam evrelerine sahip olması ve bu evrelerin farklı yerlerde, farklı zamanlarda ve cesedin farklı bölümlerinde görülmesi adlî entomolojinin yoğunlaştığı noktalardır.

Her böceğin yaşadığı ortam farklıdır ve belli böceklerin belli ortamlarda yaşamaları tanı koydurucudur. Suda, karada, ormanda yaşayan böceklerin kendi ortamlarından başka bir ortamda bulunmaları, cesedin bir yerden bir başka yere taşındığını göstermesi açısından çok önemlidir. Bu bilgi bize ölümün gerçekleştiği ya da gerçekleşmediği yer hakkında çok ciddi kanıtlar verecektir. Entomolojik verileri dikkatli analiz eden, bir adli entomolog, cinayet mahalli, cinayetin açık veya kapalı bir alanda işlenip işlenmediği, cesedin başka bir bölgeye nakledilip edilmediği hakkında fikir sahibi olabilir. Adli uygulamada, sineklerin yumurta veya larvalarının yaraya ölümden önce mi yoksa ölümden sonra mı bırakılmış olabileceğinin tespiti büyük önem taşımaktadır. Ceset üzerinde hiç böcek olmaması, kişinin çok soğuk bir yerde öldüğünü, aşırı bir şekilde yandığını veya kapalı bir konteynerde kaldığını düşündürür.

Unutmayalım ki suçlular olay yerinde mutlaka bir iz bırakırlar 😉

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu