Köşe Yazıları

SULAN SULAN İYİ OLUYOR!

Prof. Dr. Nilay Şahin

Balıkesir Üniversitesi Tıp Fakültesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı

www.profdrnilaysahin.com

İlgili Makaleler

prof.dr.nilaysahin-instagram

Herkes suyun çok değerli olduğunu söyler ama gerçekten de hakettiği değeri verir mi acaba? İşte bu hafta suyun önemini konuşmak ve bunu tekrar sizlerle hatırlatmak istedim. Vücudumuzun çok büyük bir kısmının sudan oluştuğunu biliyoruz. O zaman zaten vücudun susuz kalamayacağını ve neden önemli olduğunu hemen anlayabiliriz.

Su sabah kalkar kalkmaz tüketmemiz gereken bir mineral deposudur. Bu sayede iç organlarımız hemen temizlenecektir. Özellikle böbrek sağlığı için su tüketimine dikkat edilmelidir. Günde en az 2lt su tüketilmelidir. Yine yemeklerden yarım saat önce tüketilen su hem besinlerin daha iyi sindirimine yardımcı olacak hem de doyumu daha hızlı sağlayacaktır.

Su tüketim zamanlaması olarak bir diğer önemli noktada banyo öncesi içilmesi diyebilirim. Özellikle duş çıkışı biraz tansiyonunuz artıyorsa ve çok çarpıntı yaşıyorsanız banyo öncesi bir bardak su içmek bunu rahatlatabilir. Eğer egzersiz yapacaksanız mutlaka egzersiz öncesi, sırasında ve sonrasında da su tüketiminizi arttırın. Çünkü egzersiz ile ter kaybında artış olacak ve bu da su ihtiyacını arttıracaktır. Bazı kişiler egzersiz sonrası çok yoğun bir su tüketim ihtiyacı hissetmediklerini belirtse de mutlaka egzersiz yapan herkes su tüketimini arttırmalıdır.

Yatmadan bir saat önce su tüketmede öneriler arasındadır. Neden mi? Çünkü su vücut kanının yoğunlaşmasını engelleyerek gelişebilecek kalp krizi ve felç atağı riskini azaltacaktır.

Yeterli su tüketiminin olmaması ayrıca astım ve alerji gibi solunum yollarına ait sorunları da arttırabilmektedir. Yine güzel bir cilt ve sağlıklı bir görüntü için suyu yeterince içtiğinizden emin olmalısınız.

Gördüğünüz gibi su her şeydir, sağlıktır, güzelliktir. Hepinize bol su içmeli günler dilerim…

 

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu