GündemKöşe Yazıları

ŞÛRÂ-YI DEVLET

Padişah Abdülaziz’in 10 Mayıs 1868 gün ki  nutkuyla fiilen çalışmaya başlayan Şûrâ-yı Devlet;  ülkede 19. yüzyılın ilk yıllarında başlayan ıslahat ve yenileşme hareketlerinin en önemlilerinden biri olarak tarihimize geçmiştir. İmparatorluk döneminde 54 yıl görev yapan Danıştayın faaliyeti, 4 Kasım 1922 tarihinde İstanbul’daki bütün merkez kuruluşlarının TBMM Hükümetinin idaresine geçtiği sırada sona ermiş, Cumhuriyet devrinde 669 sayılı Kanunla Danıştay yeniden kurulup, 6 Temmuz 1927 tarihinde çalışmaya başlamıştır.

669 sayılı Kanuna göre Danıştay, üç idari bir dava dairesi olmak üzere, dört daireden oluşmaktaymış.

1961 Anayasası, mahkemelerin ve hakimlerin bağımsızlığını hem yasama ve hem de yürütme organlarına karşı koruyabilmek için gerekli hükümleri öngörmekteymiş. Bu Anayasanın 114.üncü maddesinde, “İdarenin hiçbir eylem ve işlemi yargı mercilerinin denetimi dışında bırakılamaz” denilmiş ve 1982 Anayasası ile bazı kısıtlamalar getirilmişse de, temel ilke korunmuştur.1982 yılında ayrıca, ilk derece idari yargı mercileri olan idare ve vergi mahkemelerinin kurulmasıyla, idari yargı örgütünün kuruluşu tamamlanmıştır. Bu gün Danıştay, bu mahkemelerin üzerinde bir temyiz mercii olarak yargı görevine devam etmektedir.Bu Kanuna göre Danıştay, onu dava, ikisi idari olmak üzere oniki daireden oluşmaktadır.Bugün Danıştayın idari görevleri ile yargı görevi birbirlerinden kesin olarak ayrılmış ve her iki görevi yürütecek daireler birbirinden tamamen ayrı olarak kurulmuşlardır. Yönetimin yargı yoluyla denetlenmesi görevini, idare ve vergi mahkemeleriyle birlikte, Danıştayın dava daireleri yürütmektedir. 10 Mayıs 1868 tarihinde Danıştayın kurulmasıyla birlikte; ülkemizde de idari yargı  sistemi uygulanmaya başlamış, idarenin yargısal denetimi  adli yargıdan ayrı ve bağımsız işleyen idari yargıya verilmiştir.

Şûrâ-yı Devlete (Danıştaya) sahip olmak, kolay olmamıştır. İdari yargı, bireylere, kendisine göre çok güçlü olan idareye karşı hakkını arama olanağını tanır ve bu da vatandaşlarımıza  güven, adalet duygusunu verir.Ülkemizde Adalet inancımız mevcut iktidar ile sarsılsa da ben inanıyorum ki güneş ülkemiz için yeniden doğacak ve tüm vatandaşlarımız ayrım yapılmaksızın haklarını savunabileceklerdir.

*******************************

Bana her konuda fikir ve önerilerinizi yazabileceğinizi sakın unutmayın dostlar sevgi ile kalın.
İletişim için; onurayan@hotmail.com

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu