Ender GÖKMEN

Sürdürülebilir Kalkınma

 

Sürdürülebilir kalkınma, toplumların ekonomik kalkınma yaklaşımı arayışı içinde olurken aynı zamanda da çevre ve yaşam kalitesi olarak da yararlandıkları bir stratejidir. Sürdürülebilir bir kalkınma hedefi için mevcut kaynakların korunması ve atıkların kontrol altına alınması gerekmektedir. Ancak, bu kavramın günümüz insanlığının karşı karşıya olduğu çevre sorunlarını çözebilmesi için eşitlik, adalet, toplumsallık, demokrasi, insani gereksinim ve çevresel değer kavramlarını bütünüyle kapsaması gerekmektedir. Fakat günümüzde, sürdürülebilir kalkınmanın amacı tanımlananın ötesine taşmış; maksimum kar hedefi için kaynakların sürdürülebilirliği şekline dönüşmüştür.

Ülkelerin sürdürülebilirliğini sağlamaya yönelik, dünyada politik entegrasyona, toplumsal, kültürel ve ekonomik kimliğe göre değişen çalışmaların yapılmasına ve bu çalışmaların uygulamaya geçirilmesine ihtiyacımız var. Hükümet, üniversiteler ve farklı sektörlerin işbirliğiyle, sürdürülebilirlik sürecine ait “işlevsel” yasa ve yönetmelikler yürürlüğe konulmalı ve çağın gerekleri göz önüne alınarak güncellenmelidir. Türkiye’de sürdürülebilirliğin, işletmelerin bireysel çabalarıyla başarabilecekleri bir amaç olmadığı; küresel anlamda devletler, işletmeler, sivil toplum örgütleri ve bireylerin işbirliği ile sürdürülebilirlik hedefine ulaşılabileceği gerçeğini de göz ardı etmeden adım atmak gerekiyor. Genel olarak sürdürülebilirliği sağlamaya yönelik planlama ve tasarıma yeteri kadar önem verilmediği açıkça görülmektedir. Ülkemizde, yerel düzeyde bilgi eksiklikleri bulunmakta, mevcut araştırma ve kamusal merkezlerden sürdürülebilirlik araştırmaları ve uygulamaları için gerekli olan bilgi akışı ise kısıtlı olmaktadır. Bilginin üretilmesi ve durum analizinin yapılarak sorunların çözülmesi aşamalarında, sürdürülebilir kalkınma ilkelerinin bir bütün olarak ele alınmamasından kaynaklı zorluklar yaşanmaktadır.

Balıkesir özelinde umut verici gelişmelerden biri, geçtiğimiz haziran ayında aktif hale gelerek çalışmalarına başlayan, Balıkesir Karesi Kent Konseyi Sürdürülebilir Kalkınma Çalışma Grubu. Yaşadığı çevreye katkı sağlamak isteyen bireylerin katılımıyla büyüyecek olmasının da altını çizmek istiyorum. Sürdürülebilir Kalkınma Çalışma Grubu’na vizyonuyla yol gösteren, ekip lideri Murat Karacan ’a ve yaşanabilir yarınlar için emek sarf eden değerli ekip üyelerine sonsuz teşekkürler.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu