Gündemİlçe HaberleriSiyasetTürkiye Gündemi

Susurluk Belediye Meclisinde Yasa Dışı Olduğu ifade edilen Karara Büyük Tepki: Yürek mi Yediniz?

Susurluk Belediye Meclisinde Yasa Dışı Olduğu ifade edilen Karara Büyük Tepki: Yürek mi Yediniz?

Susurluk Belediye Meclis üyesi İbrahim Dürmüş’ün, 2 Şubat 2022 Çarşamba günü, Susurluk Belediye Meclisi’nde yapılan oylama ile meclis üyeliğinin düşürülmesine büyük tepki geldi. Dahası, İbrahim Dürmüş, yaptığı bir yazılı açıklama ile düşme gerekçesi olarak gösterilen toplantılara yetersiz katılım sayısı ile ilgili belirtilen durumun aksine, yeterlilik ifade eden bir tablo paylaştı.

Dürmüş “Hukuki Değil Siyasi Bir Karardır”

Ayrıca Dürmüş,  meclisten düşürülme gerekçisi olan 5393 Sayılı Kanunun 29. Ve 32 Maddesini paylaştığı açıklamasında, alınan kararın hukuki olmadığını vurgulayarak, “Belediye Meclisinin bu kararı “hukuki” değil “siyasi” bir karardır. Bu siyasi karardan amaç Büyükşehir Belediye Meclisi üyeliğimin yerine CHP-İYİ PARTİ İttifakına geçmesini temin etmektir” dedi.

Yucel Yilmaz

Yücel Yılmaz’dan “bunlar yürek mi yedi” Tepkisi İddiası

Öte yandan yerel kulislere sızan bilgilere göre, Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz’ın da bu durum karşısında öfkelendiği, yasaların ve teamüllerin belli olmasına karşın alınan karara “bunlar yürek mi yedi” şeklinde tepki gösterdiği iddia ediliyor. Ayrıca Başkan Yılmaz’ın, ilk Büyükşehir Meclis toplantısında da konuya dair itiraz ve tepkisini güçlü bir şekilde dile getireceği ifade ediliyor.

Yavuz Subaşı “Hukuksuz ve Ahlaksızca İşlem Yapılmıştır”

Konu ile ilgili bir tepki de, Belediye Kanunu’nun 32. Maddesi hükmünü hatırlatan AK Parti Balıkesir Milletvekili Yavuz Subaşı’ından geldi. Subaşı,. AK Parti Belediye Meclis Üyemiz Sayın İbrahim Durmuş hakkında verilen bir önerge ile Belediye Meclis Üyeliğinin düşürülmesi hakkında hukuksuz ve ahlaksızca, siyasi ve etik kurallarına aykırı bir şekilde işlem yapılmıştır” dedi.

Yavuz Subasi

Subaşı “İP’li Belediye’de hukuk skandalı”

Belediye Kanunu’nun 32. Maddesi hükmüne göre hasta olanların izinli sayıldığını belirten Subaşı, “ama sağlığı, raporu, karantinayı yok sayan bu çağdışı anlayış ile Belediye Meclis Üyemiz hakkında yasal olmayan bir işlem yapılmıştır. Dahası, Susurluk İP’li Belediye’de, hukuk skandalı gerçekleşmiştir. Sürecin yakından takipçisi olacağız” dedi.

Subaşı “Yanlıştan Dönmeye Davet Ediyorum”

Subaşı, İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener ve Susurluk Belediye Başkanı Nurettin Güney’e “Susurluk İP Belediye Başkanı’nı yanlıştan dönmeye davet ediyorum. İP Genel Başkanı Meral Akşener’in HDP’li Selahattin Demirtaş’a, Sorosçu Osman Kavala’ya gösterdiği ilgiyi; hukuksuz bir şekilde yapılan, kendi Belediye Başkanı’nın hukuk dışı bu olayına da göstermesini bekliyoruz” şeklinde bir cümle ile gönderme yaptı.

Nurettin Guney

Nurettin Güney, “Konu ile ilgili geniş bir araştırma yapıyoruz”

Konu ile ilgili olarak B. Merhaba Gazetesine kısa bir açıklama yapan Susurluk Belediye Başkanı Nurettin Güney, henüz kararın onaylanmadığını ifade ederek, “ kimsenin hukuksuz bir şekilde haksızlığıa uğramasına izin vermeyiz. Konu ile ilgili geniş bir araştırma yapıyoruz. İlgili ve yetkili tüm kurumlarla bilgi alışverişi yapıyoruz. Bu süreç sonunda kararımızı vereceğiz” dedi.

87.Ibrahim Durmus

İşte İbrahim Dürmüş’ün Yaptığı Açıklamanın Tam Metni;

Susurluk Belediye Meclisi’nin   02.02.2022 tarihli Toplantısında 2021 yılında Toplantıların yarısına katılmadığım gerekçesi ile Meclis üyeliğimin düşürülmesine Oy Çokluğu ile karar verilmiştir.

Belediye Meclisinin bu kararı “hukuki” değil “siyasi” bir karardır. Bu siyasi karardan amaç Büyükşehir Belediye Meclisi üyeliğimin yerine CHP_İYİ PARTİ İttifakına geçmesini temin etmektir.

Susurluk Belediye Meclisi yasaya açık aykırı bu kararı alarak Belediye Kanununda yasaklanan kararlardan birisini almıştır. İş bu karar yasaya uygun değildir.

Şöyleki;

“5393 Sayılı Kanunun 29. Maddesi “ÖZÜRSÜZ ve İZİNSİZ olarak, 1-Arka arkaya üç BİRLEŞİM’e katılman, 2-Bir yıl içinde yapılan TOPLANTILARIN Yarısına katılmayan” üyelerin üyeliğinin düşürülebileceği öngörülmüştür. Öte yandan 5393 Sayılı Kanunun 32. Maddesi; “1-Meclis üyeleri Hastalıkları boyunca İzinli sayılır. 2-Ayrıca mazeretleri durumunda bir yıl içinde toplantı süresinin yarısını aşmamak şartıyla istekleri üzerine Meclis tarafından izinli sayılır” denilmektedir.

Meclis faaliyetleri 3 başlık altında toplanmıştır: 1-Toplantı, 2-Birleşim, 3-Oturum. Yasa Meclis üyeliğinin düşürülme konusunda iki ayrı düzenleme yapmış olup birisi “Birleşim” diğeri “Toplantı” olarak ifade edilmiştir. Toplantıya ara verilmesi ile bir başka gün devamı halinde ikinci yapılan işin adı “Birleşim” dir. İkinci, Üçüncü Birleşimler müstakil bir “Toplantı” değil, o ayki Toplantının Birleşimleridir. Birleşime ara verilerek bir süre sonra yeniden yapılan işlemin adı “Oturum” dur. İkinci, üçüncü oturumlar müstakil bir “birleşim” değildir, o birleşimin parçalardır. Bu nedenle Oturum’ları müstakil Birleşim olarak adlandırılamayacağı gibi Birleşimleri de müstakil Toplantı olarak adlandırmak mümkün değildir. Nitekim 29. Madde “Birleşim” ve “Toplantı” devamsızlığını ayrı ayrı değerlendirmiştir. Öte yandan 29. Madde devamsızlığı “Özürsüz ve İzinsiz olarak” katılmama şartına bağlamıştır. 5393 Sayılı Kanunun 32. Maddesi ise “Hastalık” durumunu izinli saymış AYRICA Meclise yıl içindeki Toplantıların yarısını geçmemek üzere İzinli kabul edileceğini düzenlemiştir.

Buradan anlaşılacağı üzere bir Meclis üyesi Meclis tarafından bir yıl içindeki Toplantıların yarısı kadar izinli sayılır….AYRICA Hastalık günleri de izinli sayılır.

  1. madde düzenlemesi gereği Meclis üyesi yarı toplantı kadar İZİNLİ kabul edilebilecek bu sayıya ek olarak Hastalıklı günler yasa gereği izinli sayılacaktır.

Benim 2021 yılı katılım durumuma bakıldığında tablo şu şekildedir:

Toplantı Dönemi      Birleşim Tarihi       Birleşim Katılım              Toplantı Katılım

Ocak                              05.01.2021                   +                                          +

Şubat                             02.02.2021                   +                                          +

Mart                              02.03.2021                   –

09.03.2021                   +                                          +

Nisan                             02.04.2021             KARANTİNA                  KARANTİNA

Mayıs                            17.05.2021                   +                                          +

27.05.2021                   +

Haziran                         02.06.2021                  İZİN                                     İZİN

Temmuz                        02.07.2021                    –                                           –

Ağustos (Olağanüstü) 24.08.2021                    +                                          +

Eylül                               02.09.2021                    +                                          +

Ekim                               04.10.2021                    –

08.10.2021                    –                                           –

Kasım                              02.11.2021                   +                                          +

Aralık                              02.12.2021                    –                                           –

Aralık (Olağanüstü)      17.12.2021                 İZİN                                     İZİN

 

 

TOPLAM BİRLEŞİM 16

KATILIM                      8

İZİN                              2

KARANTİNA                1

MAZARETSİZ               5

 

TOPLANTI SAYISI      13

KATILIM                       7

İZİN                               2

KARANTİNA                 1

MAZARETSİZ               3

 

Görüldüğü üzere Toplantı sayısı 11 Olağan 2 Olağanüstü olmak üzere 13 olup “Yarısına Katılmama” durumu zaten 7 katılım ile söz konusu değildir. Birleşimlere baktığımızda ise 16 Birleşim yapılmış olup “Özürsüz ve İzinsiz olarak art ardına 3 Birleşime katılmama” durumu da söz konusu değildir.

Öte yandan yasayı yanlış yorumlayarak Birleşimler ayrı ayrı toplantı olarak kabul edilse bile 8 Birleşim katılımına ek olarak “Covid 19” hastası olarak Karantina da 1 Birleşim sırasında olmam hali 32. Maddedeki yasal izin halidir ve bir yıl içindeki yarı toplantı sayısı kadar Meclis tarafından verilen İzin halinden ayrı tutulması gerekir.

Bu durumda İzinli ve Mazeretsiz katılmama durumum 16 Birleşimde 7 olup yarısından azdır. İzah edildiği üzere Susurluk Belediye Meclisi’nin 02.02.2022 tarihli üyeliğimin düşürülmesi kararı yasaya açık aykırı Siyasi bir karadır. Böyle bir karar Meclisin düşme gerekçesi olabilecek bir karadır.

Buna göre Meclisimizin böyle bir durumla karşılaşmaması için Belediye Başkanı olarak konunun yeniden değerlendirilmesi için Meclise sevkine karar verilmesini saygıyla talep ederim.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu