GündemEkonomi

SÜT FİYATINA KIRMIZI IŞIK!

Balıkesir Karesi ve Altıeylül Süt Üreticileri Birlik Başkanı Cihat Şimşek üreticilerin belini büken çiğ süt fiyatlarına değindi.” 1 Temmuz dan geçerli olmak üzere çiğ süt fiyatlarının yukarı yönde revize edilmesi elzem hale gelmiştir” dedi.

Öncelikle 24 Haziran 2018 tarihinde gerçekleşen seçimin şehrimize, ülkemize ve tüm coğrafyamıza hayırlı olmasını temenni ediyorum.24 Haziran tarihinde seçim süreci bitmiş, 25 Haziran ile geçim dönemi kaldığı yerden başlamıştır. Şimşek,“1 Şubat tarihinden geçerli olmak üzere gerçekleşen çiğ süt fiyatlarına karşılık, öncelikle Şubat ayı içerisinde gelen ve takip eden aylarda devam ederek kesif yem fiyatlarına ortalama %25-30 arasında zamlar uygulanmıştır. Döviz kuru artışları sebebi ile yem fiyatlarına ve akaryakıta uygulanan zamlar üreticimizin belini bükmüştür.” dedi.

ÇİĞ SÜT FİYATLARI

“Son 3 aydır ülkenin üreticilerimizin içinde bulunduğu seçim atmosferi sebebiyle; hiçbir siyasi partinin seçim malzemesi olarak kullanmaması için sessiz kalmış bulunmakta idik. Lakin Haziran ayı içerisinde süt konseyinin toplanıp 1 Temmuzdan geçerli olmak üzere çiğ süt fiyatlarının yukarı yönde revize edilmesi elzem hale gelmiştir. Çiğ süt fiyatlarının yem fiyatları artış oranında artırıldığı takdirde, tüketicimizin elini yakacağı da tarafımızca görülmektedir. Bugüne kadar sürekli elini tek taraflı taşın altına koyanlar (Üreticiler ) olarak yem fiyatlarına gelen %25-30 oranında ki zamma rağmen çiğ süt fiyatlarına %15 oranında iyileştirme yapıldığı takdirde üreticimiz üretime devam etmeye çalışacaktır. Çiğ süt fiyatlarının 1,75 TL-1,80 TL aralığında olması zorunlu hale gelmiştir. Üreticimiz yaptığı işin karşılığından memnun değildir. “

SÜT SIĞIRCILIĞI ELZEM

“Ülke hayvancılığı için süt sığırcılığı çok önemlidir. Besilik erkek ithalatını engellemek, dolayısı ile ülkemizin et ihtiyacını karşılamak için mutlak süt sığırcılığı olmalıdır. Bunun devamlılığı da çiğ süt fiyatlarının maliyete göre belirlenmesi ve üreticinin eline geçecek rakamın yem süt paritesinin 1,3 ün altına düşmemesidir. Bu parite rakamı da 1,75 TL-1,80 TL aralığındadır. Diğer tarafta hükümetin son dönemde belirlediği çiğ süt destekleme rakamları daha da iyileştirilmeli, özellikle üretici örgütleri üzerinden pazarlama desteğinin arttırılması gerekmektedir. Bu istek, talep ve gereksinimlerin karşılanması halinde dahi en önemli konu yine de yem fiyatlarının artık artmaması ve arttırılmaması için gerekli tedbirlerin alınması olacaktır. Her süt fiyatı artışında yeme uyguladıkları zamlar üreticinin ve sadece süt sanayiciliği yapanların hakkını ve emeğini zayi etmektedir.”

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu