Sütsüz Limon Dondurması Coğrafi İşaret Yolunda
Kozan'da Üretilen Sütsüz Limon Dondurması, Bölgeye Özgü Lezzetiyle Dikkat Çekiyor ve Coğrafi İşaret Alarak Korunmayı Hedefliyor
Sütsüz Limon Dondurması Coğrafi İşaret Yolunda
Adana’nın Kozan ilçesinde üretilen ve lezzetiyle dikkat çeken sütsüz limon dondurması, bölgeye özgü tatlar arasında coğrafi işaret almayı bekliyor.
Kozan’da dikenli limon ve salep kullanılarak üretilen bu özel lezzet, özellikle aşırı sıcak havalarda yoğun ilgi görüyor. Günlük 1 ton üretim kapasitesine sahip olan Neşet Yavuz’un işletmesi, bölgenin özgün tatlarını dondurmaya dönüştürerek Kadirli, Adana merkez ve Mersin Anamur gibi çevre illere de dağıtıyor.
Üretici Neşet Yavuz, limon dondurmasının sadece dikenli limon kullanılarak ve süt eklenmeden yapıldığını vurgulayarak, ürünlerinin coğrafi işaret ile tescillenmesi için üç kez başvuruda bulunduklarını ve beklediklerini ifade etti.
Yavuz, “Bölgemizde dikenli limon dışında Saimbeyli Kirazı, Bucak Çileği ve Feke lavantası gibi çeşitli yerel ürünlerle de dondurma üretimi yapıyoruz. Limon dondurması serinletici etkisiyle biliniyor ve talebi çok yoğun. Günümüzde günlük 800 kilogramdan fazla üretim yapıyoruz” şeklinde konuştu.
İHA