GündemKöşe Yazıları

Tabiat Eczanesi

Tabiat Eczanesi

Yeryüzündeki bitkilerin değişik faydalarının olduğunu, renklerinin ve şekillerinin insanların menfaatine uygun şekilde yaratıldıklarını görüyoruz. Bu bakış açısıyla Tabiatı bir eczaneye benzetebiliriz. Eskiden eczanelere ‘eczahane’ denilirdi. Bu eczanelerin raflarında yüzlerce kavanozlar ve içlerinde çeşitli bitkiler, maddeler (eczalar) bulunurdu. Siz doktora gittiğinizde verdiği reçetede ilaç olarak farklı maddelerin isimleri ve oranları yer alırdı. Bu reçeteyi alıp eczacıya götürdüğünüzde, eczacı farklı maddeleri belli ölçülerle birleştirip reçetedeki ilacı hazırlardı.

Aynen öyle de tabiattaki her bir bitki hatta her bir hayvan, canlı bir ilaç gibidir aslında. Çünkü yeryüzünde gördüğümüz bitkilerin ve canlıların vücutları da çok çeşitli maddelerin, gayet hassas ölçülerle bir araya getirilmesiyle yapılmıştır. Yani tabiri caizse, tabiat da çeşitli maddelerin depolandığı o eski eczahaneler gibi yaratılmış.

Resim1

İnsanlar ilk çağlardan bu yana tabiat eczanesinde onlara sunulan bu şifalı bitkileri doğayı ve canlıları gözlemleyerek tanımaya çalışmış. Deneme yanılma yoluyla çeşitli hastalıkların tedavisinde tıbbi ve aromatik bitkileri kullanmış. Gelişen bilim ile birlikte bu şifalı bitkilerden ilaçlar üretilmiş. Günümüzde bitki kökenli ilaçların oranı giderek artmaktadır. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) verilerine göre Afrika ve Asya’da nüfusun %80’i sağlık amacıyla bitkilere dayalı ilaçları kullanmaktadır. Gelişmiş ülkelerde kullanılan ilaçların ise %25-40’ı bitkisel etken madde içermektedir.

Sevgili dostlar tabiatta her varlığın bir dili vardır. Her şey izni İlahi ile kendi lisanınca biz insanlara bir şeyler söylüyorlar; bazen şifalı özellikleri ile bazen koku, bazen türlü türlü renkleri ve şekilleri ile sesini bizlere duyurmaya çalışıyorlar. Bilim insanları da bu gizemli dili çözüp bitki ve hayvanlardaki şifalı özellikleri keşfedip insanlığın hizmetine sokuyorlar.

Bu vesileyle siz kıymetli okuyucularıma sağlık ve afiyetler dilerim.

Tabiat eczaneniz bitkiler şifanız olsun.

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu