GündemTürkiye Gündemi

Tabip Odası “Aşılama Sürecinde Sıkıntılı Süreç Yaşanıyor”

Tabip Odası “Aşılama Sürecinde Sıkıntılı Süreç Yaşanıyor”

Balıkesir Tabip Odası Başkanı Necdet Uçan ve Yönetim Kurulu üyeleri yaptıkları yazılı açıklama ile Sağlık Bakanlığının aşılama sisteminin sıkıntılara neden olduğunu belirtti. “Aylardır aşı bulmakta ve dağıtımını yapmakta zorlanan Sağlık Bakanlığı aşı tedarik edilince sağlık çalışanlarına ve vatandaşlara sıkıntılı süreç yaşatmaya başladı.” dedi.

Tabip Odası Başkanı Uçan, “Aylardır aşı bulmakta ve dağıtımını yapmakta zorlanan Sağlık Bakanlığı aşı tedarik edilince sağlık çalışanlarına ve vatandaşlara sıkıntılı süreç yaşatmaya başladı.” dedi. Aşılama sürecine ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, “ Olması gerektiği gibi birçok meslek grubu aşı programına dahil edilmiş ve aşı olabilecekler 35 ve üzeri yaşlara indirilebildiler. Ve görüldü ki bir süredir günlük 200 binli rakamlarda aşı yapılırken, aşı sağlandığı taktirde sağlık çalışanları canla başla çalışmakta ve aşıları yapmaktadır.17 Haziran 2021 tarihinde ülkemizde 1,5 milyondan fazla aşı yaptılar. ” dedi.

“Merkezi Müdahale ile Aşılama Gereksiz Yığılmalara Neden Olmuştur”

“Ancak Sağlık Bakanlığının her zaman yaptığı gibi “kervan yolda düzülür” anlayışı sağlık çalışanlarını zor duruma sokmuştur. Altyapı hazırlanmadan, her hekimin açmış olduğu aşı randevularına merkezden müdahale edilmiş ,öğlen aralarına ve uygun olmayan saatlere randevu verilmeye başlanmış bunun sonucu olarak; Pandemi döneminde fiziksel mesafenin korunması gerekirken, koridorlar tıklım tıklım dolmuş ve   fiziksel mesafe kuralları bozulmuştur, Aşı programı çökmüş, vatandaşlar aşı olmak için beklemek zorunda kalmış bu da gereksiz yığılmalara neden olmuştur.

Ayni zaman dilimine hem SİNOVAC, hem de BİONTEK aşısı, ayni zamanda da muayene için randevu alınabilmesi çalışmaları olanaksız kılmakta ve yığılmaya yol açmaktadır, Merkezi müdahale ile aşı randevuları arttırılmış olmasına rağmen aşı istenilen düzeyde sağlanamamış, bu da yine vatandaşın beklemesine ve karmaşaya yol açtılar”.

“Herkes Aşı Olabilmelidir”

Kampanya yürütülürken önce personel, altyapı hazırlıkları, ihtiyaçlar, malzeme, zaman, fiziki kapasite gibi hazırlıkları tamamlamak gerekir diyen Uçan açıklamasında , “Mevcut durumun aralıksız çalışan sağlık çalışanlarına kendilerinden kaynaklanmayan nedenlerle yeterli ortam ve önlemler alınmaması nedeni ile şiddet olarak yansımasından, var olan tükenmişliği daha da artıracağından endişe etmekteyiz. Tabiidir ki sağlık çalışanları 1,5 yıllık pandemi döneminde olduğu gibi yine her türlü güçlüğe rağmen pandemi ile mücadeleye aralıksız devam edecektir.

Ancak idarenin anlamsız ve gereksiz iş yükünden kaçınması ve angaryalarla süreci yönetmekten vazgeçmeye çağırıyor, idare ve çalışanların ortak iradesi ile çok daha düzenli ve anlamlı çalışma yapılabileceğini hatırlatmak istiyoruz.1 aydan fazla süredir verilemeyen SİNOVAC aşısı için 1. Aşı randevuları ve ayni zamanda BİONTEK aşısı randevuları da verilebilmeye başlanmıştır. Aşı çeşitliliği ve yeterliliği gün itibarı ile sağlanabilmiştir. Pandeminin kontrol altına alınabilmesinde önemli olan aşı tedarikinin sürekli ve kalıcı hale getirilebilmesi ile sağlayabilirler. Yaş grupları giderek düşürülmelidir, hatta olması gereken herkes aşı olabilmelidir ”sözlerine yer verdi.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu