GündemEğitimTürkiye Gündemi

Tabip Odası “Önlem Alin YKS’ye Girecek Adaylar Salgından Etkilenmesin”

Tabip Odası “Önlem Alin YKS’ye Girecek Adaylar Salgından Etkilenmesin”

Balıkesir Tabip Odası YKS ye girecek öğrencilere yönelik alınması gereken önlemlere ilişkin yazılı bir açıklama yaptı. Tabip Odası tarafından yapılan açıklama şöyle;” Hafta sonu (26- 27 Haziran 2021) Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) gerçekleştirilecek. Sınavın kendi stresi yanında pandemi koşullarında yapılacak olması da sınava katılacak öğrencilerde ve ayrıca görevlilerde ayrı bir stres oluşturmaktadır. Ülkemizde pandemi hızını kesmiş olsa da henüz istediğimiz düzeyde kontrol altında değildir. Günlük 5 bin olgu tanı almakta, 60’tan fazla insanımızı kaybetmekteyiz. Alanda ciddi sorunlar yaşansa da aşılama nihayet hızlanmıştır ve ayrıca dünyada dokuzuncu sıraya çıkmıştır. Bu ivmenin artarak devam etmesi gerekmektedir. Sınava girecek öğrencilerin aşı programına dâhil edilmesi ayrıca olumlu bir gelişmedir.”

FİZİKSEL MESAFEYE DİKKAT

Tüm bunlara rağmen sınav sırasında COVID-19 bulaşma riskini azaltacak önlemlerin taviz verilmeden uygulanması gerekmektedir. Bu önlemler aşağıdaki şekilde özetlenebilir. YKS’ye girecek adayların salgından etkilenmemelerine yönelik önlemler:  Sınava toplu taşıma ile gidilecekse toplu taşıma aracına uygun şekilde maske kullanarak binilmeli, fiziksel mesafe korunacak şekilde ve ayrıca aracın camları açık olarak seyahat edilmelidir. Sınavın yapılacağı okulun bahçesine girişler sırasında 2 metre fiziksel mesafeye dikkat edilmelidir. Kimlik kontrolünün temassız şekilde yapılması sağlanmalıdır. Üst araması yapan görevliler eldiven, maske ve ayrıca yüz koruyucusu kullanmalıdır. Koridorlarda yığılma olmadan ayrıca adayların salonlara ulaşması sağlanmalıdır.

ANSİSEPTİK KULLANIN

Okul ve salon girişlerinde el antiseptiği bulundurulmalıdır. Adaylar salona alınırken el antiseptiği ile ellerini temizlemeleri sağlanmalıdır. Ateş, öksürük vb. yakınmaları olan adaylar, gerekli önlemler alınarak, ayrı bir salonda sınava alınmalıdır. Sınav başlayıncaya kadar maskeler çıkartılmamalıdır. Eller mümkün olduğunca maskeye ve ayrıca yüzlerine temas ettirilmemelidir. Salonlarda aday ve görevli sayısı kadar yedek maske bulundurulmalıdır. Adaylar, en az 2 metre fizik mesafeye uyacak şekilde oturtulmalıdır.

PENCERELERİ AÇIK TUTUN

Öksürme, hapşırma sırasında ağız ve burun, dirsek iç yüzü ile kapatılmalı ya da mümkünse kâğıt mendil kullanılmalıdır. Sınav salonlarında pencereler dış ortam havası içeri girecek şekilde oturum öncesinde açılmalı ve oturum sırasında ve ayrıca sınav sonuna kadar açık tutulmalıdır. Havalandırma açısından iki temel önlem camların açılması ve uygun teknolojide klima kullanılmasıdır. Sınıfların kapalı mekân olma, camların sabit ve açılamama olasılığı da dikkate alınmalıdır. Sadece sınıfın değil tüm koridor, katlar ve ayrıca okulun pencerelerin açılması gerekmektedir. Fizik mesafe de biraz daha genişletilirse (her öğrenci için 10 metrekare olacak şekilde) sınav sırasında adayların maskesiz olması daha güvenli koşullarda sağlanabilir.

DOĞRU MASKE KULLANIMINA DİKKAT

Engelli adaylara yardımcı olacak görevliler, 2 metre fiziksel mesafeyi koruyamadıkları durumlarda maskenin yanı sıra yüz koruyucu da kullanmalıdır. Sınav öncesi ve sonrasında maskeler nemlendiği durumda değiştirilmelidir. Maskeler çıkarılırken lastiklerinden tutulmalı, maskelerin iç ve dış yüzeyine dokunulmamalıdır. Kullanılmış maskeler ağzı kapaklı çöp kutusuna atılmalıdır. Maske değiştirilmesi gereken durumlarda ellerin antiseptikle temizlenmesi sağlanmalıdır. Sınav evrakının toplanması ve ayrıca düzenlenmesi sırasında kalem vb. malzemeler ortak kullanılmamalı, sık sık el antisepsisi sağlanmalıdır. Adaylar, salondan ve okuldan çıkarken 2 metre fiziksel mesafe korunacak şekilde düzenleme yapılmalıdır. Sınav sonrasında sınıfların, tuvaletlerin ve okulun genel temizliği yapılmalıdır.

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu