Gündem

Tabip Odası Pandemi Sürecini Değerlendirdi

Tabip Odası Pandemi Sürecini Değerlendirdi

Balıkesir Tabip Odası Başkanı Necdet Uçan kovid-19 salgınında son durumu ele aldı.

VERİLERİ ELE ALDI

Necdet Uçan kovid-19 pandemisinde bugüne kadar 115 milyon kişinin hastalandığını hatırlattı. 2,5 milyondan fazla kişinin yaşamını yitirdiğini söyleyen Uçan salgının ilk başlarında Avrupa ülkelerinin çok olumsuz etkilendiğini dile getirerek virüsün Türkiye’ye geç gelmesinin ülkede iyimser bir hava yarattığını iddia etti.

 “28 BİNDEN FAZLA KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ“

Uçan, “ Rakamlar üzerinde oynama ve gerçek verilerin toplumla paylaşılmaması ve gerekli önlemlerin zamanında alınmaması ile bir süre sonra iyimser tablo kötü bir tabloya, turkuaz tablo ise kara tabloya dönüşmüştür. Bugüne kadar ülkemizde açıklanan resmi sayılara göre 2,7 milyon kişinin hastalanmış, 28 binden fazla kişi de ne yazık ki hayatını kaybetmiştir.” diye açıkladı.

SAĞLIK BAKANLIĞI YÖNETİM SÜRECİNİ DEĞERLENDİRDİ

Sağlık Bakanlığı’nın pandemi yönetim sürecini değerlendiren Necdet Uçan konuya ilişkin şunları kaydetti: “Hekimlerin örgütünü, sağlık ve diğer demokratik kitle örgütlerini, sivil toplum örgütlerini kısacası paydaşlarını muhatap almayan ve şeffaflıktan uzak politikaların, hastalık verilerini ilçe ve mahalle bazında açıklamaktan kaçınan, epidemiyolojik çalışmaları bakanlık iznine bağlayan ve Bilim Kurulu’nu sadece Danışma Kurulu olarak gören anlayış ile salgının üstesinden gelmek mümkün değildir.

 “TABLO PEMBE OLARAK GÖSTERİLDİ ”

Turkuaz renkli tabloyu “pembe” olarak göstererek ülke düzeyinde 14-28 gün tam kapanma uygulanması gerekirken “kademeli normale” geçiş sağlamak, kısa bir süre sonra riski az olan mavi ve sarı renkte gösterilen illerin de ne yazık ki riskli iller halini almasına neden olacaktır ve bu tablo sürgit gidecektir.”

BALIKESİR VERİLERİNE YER VERDİ

Balıkesir’de 8-14 Şubat’ta yüz binde vaka sayısı 83 iken 15-21 Şubat haftasında 92’ye,20-26 Şubat’ta 142’e yükseldiğini açıklayan Uçan  “ Bu durum yüzde 70’den fazla artış anlamını taşımaktadır ve ilimiz turuncu renkten kırmızı renge geçmiştir.” dedi. Uçan konuya ilişkin değerlendirmesinde şunları dile getirdi:

 “HATT-I MÜCADELE DEĞİL, SATH-I MÜCADELE YAPILMALI”

“Son alınan kararla İllerde sorumluluk sayın Valilere ve İl Hıfzıssıhha Kurullarına bırakılmış ve yükümlü vatandaş ilan edilmiştir. Vatandaşın çabası ile risk haritasının değişeceği belirtilmiştir. İl düzeyinde, yerel olarak yapılacak çalışmalar,alınacak önlemler ve Maske+Mesafe+Hijyen kurallarına uymak tabii ki çok önemlidir, pandemi sönümlenmeden alınan bu kararlar çok erkendir. Pandemi ile hatt-ı mücadele değil, sath-ı mücadele yapılmalı, ve o satıh tüm ülke olmalıdır. İller arası geçişkenlik, hareketlilik nedeniyle alınacak bilimsel önlemler ülke düzeyinde  uygulanmalıdır. Yapılabilecek en önemli mücadele; aşı tedarikinin hızla sağlanması ve risk gruplarının hepsinin bir an önce aşılanmasıdır.”

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu