GündemTürkiye Gündemi

Tabip Odası: “Tütünü Bırakmaya Söz Verin Karar Verin”

Tabip Odası: “Tütünü Bırakmaya Söz Verin Karar Verin”

Balıkesir Tabip Odası Başkanı Necdet Uçan, 31 Mayıs Tütünsüz Dünya Günü nedeniyle yazılı bir açıklamada bulundu.Uçan , “Sağlığı seçin, tütünü değil !”dedi.

Balıkesir Tabip Odası Başkanı Necdet Uçan, Dünyada her yıl tütün ve tütün ürünlerine bağlı yaklaşık 7 milyon kişinin öldüğünü belirterek Dünya Sağlık Örgütü verilerine değindi. Açıkalmada, “ Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), tütün kontrolü alanında acil ve kararlılıkla uygulanacak önlemler alınmadığı takdirde 2030 yılına dek bu rakamın 8 milyonu bulacağını belirtmektedir. Tütün ve tütün ürünleri dünyanın sağlıklı – sürdürülebilir yaşamı önünde bir engeldir. Sürdürebilir bir yaşam için sağlıklı bireylerin yetişmesi gerekir.” dedi.

“Sürdürülebilir Yaşam”

Tabip Odası Başkanı Necdet Uçan “Sürdürülebilir bir yaşam için açlığın, yoksulluğun, eşitsizliklerin son bulması gerekir. Araştırmalar sigara bağımlılığının ve sigaraya bağlı ölümlerin, gelir, sosyoekonomik ve eğitim düzeyinin düşük olduğu koşullarda ve işsizlik oranlarının yüksek olduğu yerlerde daha fazla olduğunu göstermektedir. Sürdürülebilir bir yaşam için temiz bir sağlıklı çevre ve iklim koşullarında da düzelme olması gerekir. Dünyanın birçok düşük ve orta gelirli bölgesinde, ormanlık alanlar tütün yetiştirmek için yok edilir. Sigara izmaritleri, orman yangınlarının önemli bir nedenidir. Maden arama, yol yapımı, taş Ocağı vb. nedenlerle “ormansızlaşma”, iklim değişikliğinin sebeplerinden biridir. Tütün yetiştiriciliği, pestisitlerin ve kimyasal gübrelerin yoğun şekilde kullanıldığı karmaşık bir süreçtir. Sigara dumanı iç ve dış ortam hava kirliliğine katkıda bulunur. Her yıl trilyonlarca izmarit, paket ve plastik ambalaj doğayı kirletmektedir. Sürdürülebilir bir yaşam için sorumlu üretim ve tüketim koşulları gerekir.”

Tütün Salgının Yayılması

Başkan Necdet Uçan “Türkiye’de hayata geçirilen tütün kontrol politikaları tütün ürününü tüketen bireyi hedeflemekte, tütün ürünlerinin satışını ve üretimini yapan kesimleri kapsam dışında bırakmaktadır. Oysa konuyla ilgili yapılan bilimsel araştırmalar, tütün ürününün pazarlama ve üretim süreçlerini kısıtlayan önlemlerin gerektiğini göstermektedir. Geleceğimiz olan gençlerin sigara, nargile, e-sigara, dumansız tütün ürünlerinin kullanmasına engel olabilecek reklam yasakları, vergilendirme düzenlemeleri, kapalı alan yasaklarının kararlılıkla uygulanması da önemle üzerinde durulması gereken konuların başında gelmektedir. Unutulmamalıdır ki tütün salgınının yayılmasının önlenmesi sağlık haklarına saygı göstermek ve korumak anlamına gelir, aksi insan hakları ihlalidir.”

Necdet Uçan “Tütün kullanımı Önlenebilir ölüm ve hastalık nedenidir. Yeni koronovirüs Hastalığı (COVID-19) tütün kontrolü çalışmalarının hız kazanması gerektiğini ortaya koymaktadır. Hekimlerin tütün kontrolü konusundaki liderliğinin önemi pandemi döneminde bir kez daha görülmüştür. Bu mücadelenin kavrayıcı olabilmesi için tütün kullanımına neden olan bütün belirleyicilerle mücadeleye ihtiyaç vardır. Kişisel belirleyicilerin yanı sıra, sosyo-ekonomik koşullar, sağlık okuryazarlığı, vb. nedenler toplumda tütün kullanımı etkilemektedir. Bir başka ifade ile tütün kullanımı bireyselden çok dinamikleri çok faktörlü olan toplumsal bir sorundur. Bu dinamiklerin tütün endüstrisi müdahaleleri üzerinden değerlendirilmesine olan ihtiyaç pandemi döneminde de hissedilmiştir. Bu dönemde, tütün endüstrisi kullanıcıya ulaşma yöntemlerini pandemi koşullarına göre uyarlamıştır. Dolayısıyla, tütün kontrolünün pandemi sürecinde daha karmaşık bir hal aldığı ifade edilebilir.”dedi.

 

Uçan açıklamanın sonunda şu sözlere yer verdi: “31 Mayıs Tütünsüz Bir Dünya Günü (Word No TobaccoDay), bir farkındalık artırma günüdür.    Dünya Sağlık Örgütü bu günü ilan ettiği dönemden beri bütün taraf ülkelere yönelik tütün kontrolü çağrısı yapmaktadır. Bu yıl (2021) Dünya Sağlık Örgütü 31 Mayıs için TÜTÜNÜ BIRAKMAYA SÖZ VERİN (COMMİT TO QUIT) temasını belirlemiştir. Bu tema önemli bir tema olup, hekimlerin, hekim örgütlerinin birlikte hareket edebilmesine her yıl olduğu gibi olanak sağlamaktadır. Hekimler tütün kullanımı ile mücadelelerini sürdürürken 31 Mayıs Tütünsüz Bir Dünya Günü özelinde de aşağıdaki başlıkları dikkate alabilirler, birey ve toplum sağlığı için bu konularla ilgili bilgilendirme, tanı, tedavi seçeneklerini gündeme taşıyabilirler:

TEDAVİ SEÇENEKLERİ

1- Tütün kullanmaya hiç başlamamak en etkili adımdır. Bununla birlikte tütün bırakılabilir bir bağımlılıktır.

2-Tütün kullanımı çok sayıda organ ve sisteme zarar vermektedir.

3-Elekronik sigara gibi yeni nesil tütün ürünleri ile ilgili biriken kanıtlar ürünlerin sağlığa zarar verdiğini açıkça ortaya koymaktadır

4- Tütünün bırakılması için 100’den fazla neden bulunmaktadır. Bu nedenlerin herhangi birisi bırakma kararı almak için yeterlidir.

5-Tütün bırakıldığında zararlar geri dönebilmektedir.

6-Tütün endüstrisi ürünlerini isim, form, şekil, vb açılardan değiştirmektedir.

7-Bırakmaya karar vermek çok önemli bir başlangıçtır.

8-Bu adımın güçlü sistemlerle ve politikalarla desteklenmesi gerekir. Bu konuda mümkün olan en kapsayıcı yöntem benimsenmelidir. Kanıta dayalı bilimsel yöntemlerle kanıtlanmış tütün bırakma seçenekleri mutlaka geri ödeme kapsamına almalılar. Bu konuda hiç kimse geride kalmamalıdır.

Unutmayın, yaşam biricik ve değerlidir.

31 Mayıs Tütünsüz Bir Dünya Gününde; Tütünü bırakmaya söz verin, karar verin.

Ya siz başarın, ya da başarmak için size her zaman ve her konuda destek olan sağlık profesyonellerinin bu konuda da desteğini alın

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu