GündemTürkiye Gündemi

Tahtacılar Federasyonu Genel Kurul Yaptı

Tahtacılar Federasyonu Genel Kurul Yaptı

Kısa adı TADEFE olan Tahtacı Kültür Dernekleri Federasyonu seçimli ikinci olağan genel kurulu 24 Ekim Pazar günü İzmir Güzelbahçe’de gerçekleşti.

TADEFE yönetim kurulu başkanlığına kurucu ve halihazırdaki başkan Yolcu Bilginç yeniden seçildi. Türk Halk Müziği Sanatçısı ve İzmir Büyükşehir Belediyesi Korosu şefi olan Yolcu Bilginç, geleneksel Tahtacı kültürüne ve sosyal hayatına dair çalışmaları, faaliyetleriyle tanınıyor. 13 ilde 300’den fazla köyde yaşayan Tahtacı dernekleri 2016’da “Tahtacı Kültür Dernekleri Federasyonu” çatısı altında ayrıca birleşmişti.

TAHTACI KÜLTÜR DERNEKLERİ FEDERASYONU

TADEFE Genel Başkanı Yolcu Bilginç “2.Olağan Genel Kurulumuzu bugün yaptık. 15 yıllık gelenek bozulmadı. Yine tek liste, yine seçim sandığı koymadan. Birlik beraberlik içinde. Genel Kurulumuza telgraf gönderen başta CHP Genel Başkanımız Sayın Kemal KILIÇDAROĞLU olmak üzere, tüm CHP milletvekillerimize, ayrıca belediye başkanlarımıza teşekkür ederiz. Ayrıca üyemiz olan ve genel kurulumuza bizzat katılan tek milletvekili olan, CHP İzmir Milletvekilimiz Sayın Atilla SERTEL’e ve danışmanı Seyfettin ŞEN arkadaşımıza, özellikle teşekkür ederiz. Güzelbahçe Belediye başkanımız Sayın Mustafa İNCE, bizlere ev sahipliği yaparak, ayrıca her türlü desteği verdi. Biz TAHTACILAR olarak ayrıca kendisiyle gurur duyuyoruz. Sonsuz teşekkürler ediyoruz. 15 yıldır beni Genel Başkan olarak aday gösterip seçen örgütüme layık olmaya yine gayret edeceğim. Yeni Yönetim Kurulu Arkadaşımızla beraber çok daha başarılı işler yapacağımıza inanıyoruz. Genel Kurulumuza katılan tüm delegelerimize ve ayrıca misafirlerimize teşekkür ediyoruz”

TAHTACILAR KİMLERDİR?

Günümüzde büyük çoğunluğu Batı Anadolu’da yaşayan Tahtacılar’ın XIII. yüzyılın ilk yarısında yazılı kaynaklarda zikredilen Ağaçeri Türkmenleri’nin bir devamı olduğu ileri sürülmektedir. Fatih döneminden sonra ormancılık faaliyetleri nedeniyle dağlık ve ormanlık (Toroslar, Ege dağları gibi) yörelere yerleştirilen Tahtacı Türkmenlerin ataları Oğuz boylarından Ağaçeriler’dir. XVI. yüzyılda tahrir kayıtlarında “Cemâat-i Tahtacıyân” adı altında zikredilen topluluk içinde Çobanlı, Nacarlı, Çaylak, Aydınlı, Enseli/Eseli, Sivrikülâhlı, Kokluca, Cingöz, Tomaklar, Evci, Çiçili, Mazıcı, Alçı, Gökçeli, ayrıca Kahyalı gibi adlar taşıyan gruplar vardır. XVIII. yüzyıla ait kayıtlarda Tahtacı cemaati adı altındaki grupların Teke, Menteşe, Hudâvendigâr ve Aydın’da bulunduğu dikkati çeker. Tahtacı Türkmenleri inanç bakımından Alevilik dairesinde olup, iki büyük ocağa bağlıdırlar. Bunlardan ilki İzmir Narlıdere’deki Yanınyatır, ayrıca diğeri Aydın Reşadiye’de Hacı Emirli ocağıdır.

İlkine bağlı on iki oymaktan Çobanlı İzmir ve yöresindeydi; Çaylaklar, Aydın Çine’de Köyceğiz ve Madran dağlarında yaylamaktaydı. Üsküdarlı denilen gruba dahil olanlar Kütahya-Balıkesir yöresinde toplananlardır; Edremit’te Kazdağı’ndaki köylerde oturmaktadırlar. Bir bölümü daha önce Manisa, Bergama ve ayrıca Menemen dolayına inmiştir. Eseliler Finike-Antalya, Alaabalılar Adana, Saimbeyli, Çiçililer Çanakkale, Gökçeliler Çukurova’da bulunmaktadır. Hacı Emirli ocağına bağlı olanlardan Şehepli/Şihaplı İzmir dolayında, Osmaniye Antalya ve Pozantı’da, Kabakçı İslahiye’de, Aydınlı ise Çukurova’da idi. Bu iki ocak Tahtacı dedelerinin mensubu bulunduğu sülâleler olup bunlardan sayılmayanlar onlara dedelik yapamamaktadır. Tahtacılar’ın en önemli ziyaret yerleri Durhasan Dede ile (Ceyhan) İbrâhîm-i Sânî (İslahiye) olup bunları kendi ataları sayarlar. Günümüzde Türkiye’de yoğun biçimde Adana, Mersin, Antalya, Aydın, Balıkesir, Isparta, Muğla, Denizli, İzmir, ayrıca Gaziantep bölgelerinde yaşamaktadırlar.  Oğuz Kaplam’ın Haberi

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu