Gündem

TANRIKULU: “GIDA GÜVENLİĞİ İÇİN VETERİNER HEKİMLER EN ÖNEMLİ UNSURDUR”

TANRIKULU: “GIDA GÜVENLİĞİ İÇİN VETERİNER HEKİMLER EN ÖNEMLİ UNSURDUR”

 

Balıkesir Veteriner Hekimler Odası Dünya Gıda Günü ile ilgili açıklamada bulundu.

Balıkesir Veteriner Hekimler Odası Birleşmiş Milletler (BM) Gıda ve Tarım Örgütü’nün (FAO) kuruluş tarihi onuruna, her yıl 16 Ekim de kutlanılan Dünya Gıda Günü ile ilgili açıklamada bulundu. Balıkesir Veteriner Hekimler Odası Başkanı Hüdaiyi Tanrıkulu tarafından FAO’nun kuruluşunun 75. yıl dönümünün kutlanacağı bu yıl, tema olarak “Büyütelim, Besleyelim, Hep Birlikte Sürdürelim”  belirlendiği açıklandı.

Balıkesir Veteriner Hekimler Odası Başkanı Hüdaiyi Tanrıkulu açıklamasında, “ FAO’nun yayımladığı veriler incelendiğinde; Dünya nüfusunun 2050 yılına kadar 10 milyara ulaşması beklenilmektedir. 2 milyar insanın güvenli, besleyici ve yeterli gıdaya düzenli erişimi bulunmamaktadır. “Aç” insan sayısı ise 2019’dan bu yana 10 milyon artarak yaklaşık 690 milyon kişiye ulaşmıştır.  COVID-19 salgını sebebiyle en iyi senaryo da  bu sayıya 83-132 milyon kişi eklenebileceği öngörülmektedir. ”dedi.

 

“ İnsan Sağlığı için Önce Hayvan Sağlığı ”

Balıkesir Veteriner Hekimler Odası Başkanı Hüdayi Tanrıkulu Dünya Gıda Günü’nde güvenli gıda için veteriner hekimlerin önemini vurguladığı açıklamasında şunları kaydetti:

“Çin’de hayvanlardan insanlara bulaştığı tespit edilen Covid-19 ile beraber zoonoz hastalıklar  ( hayvanlardan insanlara bulaşan hastalıklar) ve gıda güvenliği gündemimizin en önemli başlığı olmuştur. Veteriner Hekimlerin gıda güvenliğinin en önemli unsuru olduğu bir kez daha bu süreçte anlaşılmıştır. Veteriner Hekimliğin halk sağlığı için önemi  “Sağlıklı Hayvan Güvenilir Gıda “ , “ İnsan Sağlığı için Önce Hayvan Sağlığı”   şeklinde özetlenebilir. Birçok ülkede insan, çevre ve halk sağlığının birlikte incelendiği “Tek Sağlık”  kavramına ve organizasyonuna ülkemizin de bir önce geçmesi gerekmektedir. Almanya’da Covid-19 pandemi politikaları oluşturan  en önemli sağlık araştırma  kurumlarının başında gelen   Robert Koch Enstitüsünün yöneticiliklerini Veteriner Hekimlerin yapması yada dünyada ve ülkemizde Covid-19 aşısı üzerinde çalışan birçok Veteriner Hekimin çalışması tesadüf değildir.

 

Hayvansal Gıda üretiminin Sürdürülebilirliği için çalışıyoruz ”

Veteriner Hekimler ayrıca hayvansal gıda üretimin sürdürülebilirliği açısından da etkin bir şekilde çalışırken geleceğimizi emanet ettiğimiz çocuklarımızın ihtiyacı olan güvenilir, sağlıklı hayvansal proteininin üretiminin garantisidirler.  Pandemi döneminde tarımsal ve hayvansal üretimin devamının sağlanması için çiftçilerimiz karantina kısıtlamalarından muaf tutulurken Veteriner Hekimler de kısıtlamadan muaf tutularak ilk günden itibaren yetiştiricilerimizin yanında olmuşlardır.

 

 “Tek Sağlık Organizasyonuna bir an önce geçilmeli ”

Tarım ve Orman Bakanlığımızca 2020 yılında başlatılan “Gıdanı Koru” ve “Dijital Tarım pazarı” projeleri, üretimden tüketime kadar oluşan israfı önleme açısından önemli projeler olarak dikkatimizi çekmişlerdir. Ancak tarımsal arzın dolayısıyla gıdanın üretiminde ülkemizin en önemli sigortası olan küçük aile işletmelerinin desteklenmesi,  ekonomik ölçekte üretim yapabilmeleri için gerekli finansmanlara ulaşabilmeleri de gıda arzının güvenceye alınması için önemlidir.  Kendi ürettiği ürünün fiyatını belirleyemediği ve fazla ürettiği için cezalandırılan tek sektör olan tarım sektörünün, özellikle hayvan yetiştiricilerimizin para kazanamadıkları sürece yetiştiriciliğe devam edemeyecekleri kuşkusuzdur.

Pandemi dönemi sonrası stratejik olarak daha önemli hala gelen gıda arzı için, büyütüp,  besleyen üreten çiftçilerimizin maddi ve manevi olarak desteklenmesi, üretilen gıdaların güvenilirliğinin sağlanması için  “Tek Sağlık” organizasyonuna bir an önce geçilmesi ve gıda israfının her aşama da en aza indirilmesi ile büyütüp, besleyip, sürdürebiliriz. “

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu