GündemKöşe Yazıları

Tarım Dostu Otlar

Tarım Dostu Otlar

 

Doğada hiçbir şey faydasız ve boş yere yaratılmamıştır. Bizler farkında olalım ya da olmayalım yeryüzündeki her varlığın mutlaka ekolojik dengede bir rolü vardır. İşte bu haftaki yazımızda da çevremizdeki bazı bitkilerin tarımdaki ilginç faydalarından bahsedeceğiz.

Doğada iyi bir gözlem yapacak olursak bazı bitkilerin böceksavar gibi çevresinde böcek barındırmadığı bazılarının da çevrelerinde yabani otların yetişmesine engel oldukları görülür. İşte insanoğlu kendisine yaratılıştan bahşedilen merak ve araştırma yeteneği sayesinde doğayı ve içindeki varlıkları dikkatle gözlemleyerek bu tip bitkileri fark etmiş ve tarım zararlılarına karşı kullanabileceğini keşfetmiştir.

Peki bu bitkilerin hangi özellikleri bu etkilere yol açmaktadır?

Bu tür dost bitkilerin zararlı ve hastalık etmenlerini baskılamasına Biyoloji biliminde ALLELOPATİK etki adı verilir. Bu dost bitkilerin içeriğinde; nematod, böcek, mantar ve virüslere karşı etkili olan zehirli biyoaktif kimyasallar bulunur. Bu maddeler sayesinde başta beyaz sinek ve yaprak bitleri olmak üzere birçok farklı türde zararlıya karşı mücadelede kullanılabilirler.

 

Adsiz

 

Peki kim bu dost bitkiler?

KADİFE ÇİÇEĞİ: Eskiden çiftçiler domates tarlalarına sıra aralarına veya sıra başlarına kadife çiçeği dikerlermiş. Böylece birçok zararlı böceğin ve zararlı etmenin domateslerine zarar vermelerini engelleyebiliyorlarmış.

Kadife çiçeği köklerinden salgılanan bazı maddeler toprakta nematodların gelişmesini ve büyümesini engellemektedir. Bu mücadele yöntemi hem ekonomik hem de çevre dostudur.

Kadife çiçeğinin salgıladığı uçucu bileşikler bazı böcekler üzerinde insektisit etkisine yol açmakta ve zararlı böceklerin bitkiye yaklaşmasını önlemektedir.

FARE KULAĞI: İçeriğindeki zehirli bileşikler sayesinde, yaprak bitleri ve kırmızı örümcekler başta olmak üzere zararlıları bu bitkiye yaklaşmazlar.

HODAN OTU (Ispıt otu): Kabak, Çilek, Domates gibi bitkilerle birlikte yetiştirildiğinde yakınındaki bitkinin lezzetini arttırmakla kalmayıp, hızla büyümesine de yardımcı olur. Bu nedenledir ki hodan bitkisi özellikle organik tarımda üreticilerin büyük dostudur.

FESLEĞEN: Sivrisinekler de dahil olmak üzere sinekleri uzaklaştırıcı etkisi vardır.

DEREOTU: Yaprak bitlerini ve salyangozları üretim alanından uzaklaşmasına neden olur.

NANE: Yaprak bitlerini ve beyaz sinekleri üretim alanından uzaklaştırıcı etkiye sahiptir.

Görüldüğü gibi tarımda doğa dostu uygulamalarla doğaya zarar vermeden zararlılarla mücadele etmek mümkün. Bu uygulamalar küçük çapta bahçelerde nispeten etkili sonuç verse de yapılacak bilimsel çalışmalar sonucunda bunu daha geniş alanlarda da uygulamak mümkün olacaktır.

Doğal ve doğayla dost kalmak dileklerimle…

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu