GündemKöşe Yazıları

Tasarruf yapamıyorum… Yapsam da sana ne?

Birkaç yıl önce zorunlu olarak konan bir Bireysel Emeklilik Sistemi var. Neyse sistem itirazlara rağmen yürürlüğe girdi. Herkes zorunlu katıldı. İsteyen 2 ay içinde ayrılabilecekti.

Öylede oldu. Neredeyse siteme dahil edilenlerin yüzde 80’, sistemden ayrıldı. Çünkü geçmiş yıllarda yaşanan bireysel emeklilik sisteminde yüzbinler mağdur oldu. Adam maaşının yarısını bilmem ne hayat sigortasına yatırdı. 20 yıl ödedi. Emekli oldu. Devalüasyon, döviz, paranın değer kaybı derken, 10 yıldır bir sigara parası maaş almaya başladı. Çünkü para değer kaybetti. Yıllarca çektiği sıkıntıya değmedi.

İnsanlar bunu gördüğü için buna sıcak bakmadı. Baksa da zaten tasarruf yapacak durumu yok. Herkes cepte olmayan parayı yiyor. Mesela ben. Asgari ücret alıyorum. 10 liranın hesabını yapıyorum, geliyorsun benden her ay zorla 60 lira kesiyorsun. Neyse iptal ettirdik, çünkü 60 lira ayıracak paramız yok. Olsa da 10 yıl sonra alacağım 6 bin liranın bir paket sigara parası etmeyeceğini garantisini kim verebilir? Kimse.

Sana ne kardeşim tasarruf yapmak istemiyorum, çünkü yapamıyorum. Elleme benim parama. Evime her ay 60 liralık makarna almak istiyorum.

Bir diğer konu ise ise yine işçi karşıtı kıdem fonu. Bu fonda aynı şey. İşten atılsan da elinde seni bir süre idare edecek paraya da devlet el koyacak. 60’ından sonra yaşayacağımız meçhul tazminatı ne yapayım. Ev alınca yarısını verecekmiş. Kardeşim 10 yılda 16 bin lira tazminatın yarısı 8 bin lira yapar. 8 bin lira ile bu dönem evin kapılarını bile alamazsın.

Kimse kimseyi kaldırmasın. Acı reçete faturası işçi ve emekçiye kesilmesin. Ne yapamadığı tasarrufa nede kıdem hakkına göz dikilmesin.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu