GündemEkonomiÖzel Haberler

TEKİN “KANGRENİ ÖNLEDİK”

Toplu taşımada hizmet veren özel sektörden gelen ‘batmak üzereyiz’ tepkilerini, taşıma sektöründe hizmet veren esnafların sorunlarını, amiyane tabir ile çiçeği burnunda olan ve henüz 3 aylık Şoförler Odası Başkanı Rıza Tekin’e sorduk.

Seçim sürecinde de yaşanan sorunların tespitinde tutarlı davrandığını ve bu sorunların aşılması için taahhütlerde bulunduğunu bildiğimiz Tekin, konular hakkında verdiği samimi, dobra dobra yanıtlar ve istatistiki bilgiler ile seçilir seçilmez kolları hemen sıvadığını bizlere göstermiş oldu. İşte Tekin’e yönelttiğimiz soru ve verdiği yanıtlar.

“Taşımada girdi artışları yüzde 25, bu kangrene dönüştü ve birçok üyemiz batma noktasına geldi”

“Sözümüzde durup çalıştık ve öncelikle doğru verilerle bu artışları kalem bazında net bir şekilde ortaya koyduk”

“Uzun süren pazarlıklardan sonra kangreni önlemek için yüzde 12 oranında bir ücret artışında anlaştık”

“Açıkçası bu süreçte hem biz çok zorlandık hem de Büyükşehir Belediye Başkanı çok zorlandı”

“Bence rakamlar bu kadar net bir şekilde ortada duruyorken kimse bu mağduriyetin devamını istemez”

Kamil Akyürek: Başkanlığa seçilmenizin üzerinden 3 ay gibi kısa bir süre geçti biliyorum. Ancak sizin odanızın çatısı altında olan ve toplu taşıma sektöründe hizmet veren üyelerinizden bizlere ulaşan çok sayıda ve yoğun tepkiler var. Aslında seçim sürecinde bu konuları gündeme taşıdığınızı ve üyelere taahhütlerde bulunduğunuzu da biliyoruz. Özellikle taşıma ve ücretleri ve hatlarla ilgili bu şikayetler ile ilgili bir çalışmanız oldu mu?

Rıza Tekin: Öncelikle hoş geldiniz. Sizin de bahsettiğiniz gibi üyelerimizden gelen bu yoğun tepkiler aslında bizim reel rakamlarla da tespit ettiğimiz bir mağduriyet. Ve yine sizin değindiğiniz gibi bu mağduriyetlerin giderilmesi adına seçim öncesi taahhütlerde de bulunduk. Görevi devralır almaz bu sorunların çözümü ile ilgili hemen çalışmalar başlattık ve bazı konularda çözüm de ürettik.

K.A: Çalışmalar başlattık, bazı konularda çözüm ürettik dediniz bunu biraz açabilir misiniz?

R.T: Elbette. Biliyorsunuz Büyükşehir olduktan sonra toplu taşımada çok sayıda değişikliğe gidildi. Bu değişiklikle ilgili olarak ortaya çıkan mali yük ve süreç içerisinde artan yakıt, personel ücretleri, Motorlu Taşıt Vergileri vs. gibi değişikliklere rağmen taşıma ücretlerinin yerinde sayması sarf ve girdilerin artışı nedeni ile esnafımız açısından bir kangrene dönüşmek üzereydi. Üye esnafımızın çoğu bu durum yüzünden neredeyse batma noktasına gelmişti. Ki yaşanan bu girdi artışında oranlar yüzde yirmi beş gibi büyük bir orana ulaştığı için insanlarda bu neredeyse patlama noktasına gelmişti. Biz öncelikle doğru verilerle bu artışları kalem bazında net bir şekilde ortaya koyan yazılı bir dosya hazırladık. Daha sonra bu konuda muhatabımız olan

Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Zekai Kafaoğlu ile bu dosyadaki verileri ayrıntılı bir şekilde paylaştık. Sonuçta Sayın Kafaoğlu taşıma ücretlerine artışa sıcak bakmamasına rağmen, yaşanan mağduriyetler bu kadar net bir şekilde ortada olduğu için, uzun süren pazarlıklardan sonra, en azından kangreni önlemek için Nisan ayının on beşinden başlamak kaydıyla yüzde 12 oranında bir ücret artışında anlaştık. Açıkçası bu süreçte hem biz çok zorlandık hem de Büyükşehir Belediye Başkanı çok zorlandı.

Buna rağmen sizin aracılığınızla bir kez daha Başta Büyükşehir Belediye Başkanı Zekai Kafaoğlu olmak üzere tüm yetkililere teşekkür etmek istiyorum. Zira Başkan, bu tamamen bir hak olmasına ve istediğimiz oranı karşılamamasına rağmen en azında uzlaşıcı tavırları ile bir sonuç alınmasına katkıda bulundu.

K.A: Bu ücret artışı kamuoyu tarafından tepki ile karşılanmaz mı?

R.T: Hiç sanmıyorum. Bence rakamlar bu kadar net bir şekilde ortada duruyorken kimse bu mağduriyetin devamını istemez. Sonuçta ailelerini de dikkate alırsanız binlerce insanın bu kangrenden olumsuz etkilenmesi mümkün değildi. Bizim de taraf olarak bu konuda anlayış gösterdiğimizi tekrar hatırlatmak istiyorum. Zira haklı talebimi olan yüzde 25’lik artışa rağmen yüzde 12’lik bir artışa razı geldik.

K.A: Peki, Kırsal mahallerden yolcu taşıyan taşıyıcıların ve duraklar ile ilgili yaşanan sorunlar ne aşamada?

R.T: O konularda da adım atmaya başladık. Birikmiş sorunlarımızdan birisi olan karagedik tarafından gelen araçlarımızın, yonca ve dere boyu tarafında yaşadığı indir-bindir yani durak sorununu Mart ayında yapılan UKOME toplantısında gündeme getirdik. Toplantıda alınan kararlar sayesinde çok kısa süre içinde o hat üzerinde ihtiyaç duyulan yeni duraklar oluşturulacak. Aynı zaman da kırsal mahalle diye ifade ettiğimiz köylerden taşıma yapan esnafımızın yaşadığı en önemli sorunlardan birini de ele aldık.

Biliyorsunuz Aile ve Sosyal Politikalardan Sorumlu Bakanlığı’nın 07.07.2018’de yürürlüğe girecek engelli kardeşlerimiz için öngörülen araçlara ‘Engelli Rampası’ eklenmesi kanunu var. Bu bizim de desteklediğimiz bir konu ve hem İl hem de ilçe içinde taşıma yapan araçlarımız buna uyum sağladı.

Ancak sadece kırsal mahallelerden taşıma yapan ve günde sadece bir gidiş bir dönüş yapan taşıyıcılarımızın bu kapsama alınması da onlar açısından büyük bir mali zorluk oluşturuyor. Biliyorsunuz bu araçlar çok yüksek maliyetli araçlar. Biz parti gözetmeksizin bize ziyarete gelen tüm politikacılara bunu anlatıyoruz. Ayrıca bu konuda ses getirecek çalışmalarda yapıyoruz. Bu sorunu ancak TBMM’de çözmek mümkün olduğu için bu yönde hareket ediyoruz. Beklentimiz söz konusu kanunda kırsal mahallelerden taşıma yapan araçların bu kanun kapsamından çıkarılması.

K.A: Toplu taşıma ile ilgili düzenlemelerde araçların yaşı ile ilgili bazı kıştalar da getirildi. Bununla ilgili olarak yerel düzeyde bazı sıkıntılar yaşanıyordu. Bu konuda bir adım atabildiniz mi?

R.T: Bu en büyük sorunlarımızdan birisiydi. Kırsal mahallede ki araçlar 12 yaşın üstünde olunca ilgili belediyeden taşıma belgesi alamıyordu. Biz bu konuda da yine Mart ayında yapılan UKOME toplantısında derdimizi iyi anlatarak bu yaş sınırını 15 çıkarılmasını sağlayarak verdiğimiz bir diğer sözümüzü yerine getirdik.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu