GündemTeknoloji

Teknoloji’de Değişim

Türkiye Teknoloji Buluşmaları adı altında düzenlenen teknolojik gelişmeler Balıkesir’de masaya yatırıldı.

 

 

Gün geçtikçe sahnesi ve destekçileri genişleyen ve iş dünyasının teknolojik gereksinimlerini masaya yatıran, gündem yaratan teknolojik girişimciliğin farkındalığını yaratan, KOBİ’ler  ve Girişimcilerin yoğun ilgisini çeken buluşmalar BSO,BTO,TOBB ,Teknoloji Devlerinin katılımı ve ortaklığında dün Balkonuk’ta yapıldı.

 

“Bu bir başlangıç”

Konuklara hoş geldiniz diyerek selamlayan Balıkesir Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Uğur, ‘Türkiye’nin parlayan yıldızı Ege ve Marmara bölgesinin son yıllarda yatırımlar ve sanayi anlamında cazibe merkezi Balıkesir’de Türkiye odalar ve borsalar birliği katkılarıyla teknoloji buluşmaları vesilesiyle e- ticaret dijital ve yazılım sektörlerinin liderleri bir arada bulunmaktayız’ Dedi. Uğur konuşmasını şöyle sürdürdü: ‘Osmangazi köprüsü İzmir İstanbul otoyolu ve Çanakkale köprüsü gibi Türkiye’nin en önemli vizyon ulaşım projelerinin merkezi olan Balıkesir son 4 yıldırt sanayi ve yatırımlar anlamında ciddi talep görmektedir. Geçtiğimiz 3 ay içinde Türkiye’nin sektöründe lider sanayi kuruluşları Balıkesir ekonomisine kazandırmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Kale grubu, Şişecam, Paşabahçe ve filli boyanın Balıkesir’e yatırım kararı alması bölgemize, iş gücü, teknoloji ve istihdam anlamında ciddi katkı sağlayacaktır. Günümüzde artık ülkeler değil, şehirler yarışmaktadır. Vizyonu ve heyecanı olan, lider ve yönetici kadrolarında uyum içinde çalışan şehirler bu yarışta başarılı olacaktır. Son yıllarda ilimize gelen yatırımlara bilim ve teknoloji anlamında destek olması ve teknoloji transferi ve beyin gücüne cevap verebilmek adına Balıkesir tera kenti kurulmuş olup 2018 yılı sonuna kadar faaliyete geçmesi planlanmaktadır. Organize sanayi bölgemizde olduğu gibi teknopark, tekno kentimize de son günlerde ciddi talepler bulunmaktadır. Elektronik faturanın kullanıldığı ve elektronik defterin tutulduğu bir dönemde sanayicilerimizin ve şirketlerinizin elektronik ticaret ile mal satıyor olması artık bir lüks değil bir zorunluluktur. Biz her ne üretiyorsak üretelim. İster tarım makinası, ister ayakkabı, isterse taş makinası üretelim. Mutlaka e ticarette olmak istiyor isek stoklarımızı düzenli günlük olarak tutmalıyız. Muhasebe programlarının stok bölümlerini aktif olarak kullanmalıyız. Çünkü yarın yurtdışında ve yurtiçinde e ticarete mal satmak istediğinizde sizde ilk istenilecek olan güncel ve anlık stok bilgileridir.

 

MUHASEBE STOKLARI

‘’Kullandığımız muhasebe programlarında stoklarımızı güncel hale getirelim, stok kartlarını açalım ki yarın talep geldiğinde geç kalmayalım. Sanayiciler olarak en önemli yapmamız gereken stoklarımızı güncellemek ve ürün kodlarımızı açmak. Türkiye odalar borsalar birliği bünyesinde 2016 yılında Türkiye e ticaret meclisi çalışmaları başlamıştır. Meclis çalışmaları gümrük ve ticaret bakanımızda ciddi destek görmektedir. E ticaret meclisi vesilesiyle sektörün talep ve önerileri hükümetimize iletilmekte ve başkanımızın destekleriyle çözüm yolları bulunmaktadır. Bugünkü organizasyonun yapılmasında herkese çok teşekkür ediyorum. Bu bir başlangıç. Bizi izlemeye devam edin. Teknoloji girişimcilik ve dijital anlamda daha bir çok organizasyonda sizlerle birlikte olacağız” dedi.

 

“Az zamanda çok hızlı iş ve işlemler”

Ticaret odası yönetim kurulu başkanı fahri ermişler tüm konukları selamlayarak konuşmasına başladı. Ermişler, “Sektöründe en iyi firmaların çok kıymetli yöneticileri bugün bizleri iletişim teknolojisi, internet tabanlı iş modelleri girişimcilik ve e ticaret konuları hakkında bilgilendirecekler. Kendilerini büyükşehir Balıkesir’de ağırlamaktan gurur duyuyoruz.  Dünyanın yaşam teknolojilerinde artık bugün sürücüsüz araçlar denenmeye başladı. Yapay zekanın ön plana çıktığı ve günlük hayatta oldukça yer kazandığı teknolojinin bizlerin hale eski usullerde ticaret yapamayacağımızı göstermekte. İletişim teknolojisi, internet tabanlı iş modelleri, girişimcilik ve e ticaret konuları giderek önem kazanmakta. Bu nedenle dünyada değişen ticaretin bu şekline bizim de hızla ayak uydurmamız gerekiyor. Ticarette olduğu gibi hizmette de teknoloji ön planda. Türkiye’nin 2023 hedeflerine ulaşabilmesi için az zamanda çok hızlı iş ve işlemler yapmamız lazım. Bunu da gerçekleştirebilmemiz için sanayi ve ticaret aynı zamanda hizmette teknolojinin bütün imkanlarını en hızlı şekilde kullanmamız gerekiyor. İşte bugün aramızda Türkiye’nin bu konuda önderleri ve değerli misafirlerimizle bir arada olacağız. Hepinize katılımlarınızdan dolayı teşekkürlerimi sunuyorum” dedi.

 

Balıkesir’deki birlik ve beraberliğe övgü

Türkiye odalar ve borsalar birliği başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu,Balıkesir’i bir çok yönden şanslı bulduğunu vurguladı.  Selamlayarak başladığı konuşmasında Hisarcıklıoğlu, Türkiye teknoloji buluşmasında Balıkesirli dostlarımızla bir arada bulunmaktan büyük memnuniyet duyuyorum ve bu kapsamda da Allah nazarlardan saklasın yaklaşık 40 kişi bir salonda teknoloji buluşmalarında bir araya gelmiş olmanızdan dolayı da ülkem adına, Balıkesir asına büyük bir umutla toplantıya başlamak istiyorum. Öncelikle Balıkesir’deki birlik ve beraberlikten dolayı hepinizi kutluyorum. Valimiz burada kendisini geçmiş görevlerinden tanırım. Geçmişte bulunduğu illerde de iş dünyasına yakın vizyoner bir valiniz var. O açıdan da Balıkesir olarak şanslıyız. Büyükşehir belediye başkanımı burada, zaten bizim içimizden gelen, iş dünyasından gelen birisi. Balıkesir’e de ilk günden bu tarafa çok emeği geçen, Balıkesir ticaret odası başkanlığından başlayarak hem ticaret sanayi olarak emeği geçen bir kişi. Kendisinden de Allah razı olsun demek istiyorum. Oda ve borsa başkanları burada. Bu birliktelik aslında Balıkesir’in bir zenginliği. Aslında kültürümüzde çok güzel bir söz var. Birlikte rahmetle bereket, ayrılıkta azap vardır. Eğer bir şehrin yöneticileri bir ve beraberse o şehirde rahmet ve bereket vardır. Türkiye’deki markalaşmış şehirlere baktığınız zaman Balıkesir kadar toprağı, insanı zengin olmayan yerlere bakın. Kayseri, Konya, Gaziantep, Kahramanmaraş, buralarda hep arkasındaki sır budur. Bir şehirde birlik ve beraberlik varsa o şehirde rahmet ve bereket var. Balıkesir’de de bu birlik ve beraberlik olduğu için Allah rahmeti ve bereketi eksik etmesin diyorum. Bu anlayıştan dolayı bütün Balıkesirli hemşehrilerimi kutluyorum. Alkışlıyorum. Ben gittikten sonra hizmet edecek olanlar bu insanlar. Onlara doğru yaptıkları işte takdir ederseniz daha çok hizmet ederler. Onun için de alkışta kesinlikle kıskançlık yapmayın. Doğru yapılan işi muhakkak takdir etmemiz gerekir” dedi.

 

“Geleceği parlak bir şehir”

Türkiye odalar ve borsalar birliği olarak uzun süredir, şirketlerin teknolojiyi kullanmaları için projeler yaptıklarını söyleyen Hisarcıklıoğlu,  “Bunun için elektronik ticaret sektör meclisini kurduk. E ticaret şirketleri ile kamu bürokratlarının aynı çatı altında toplayarak sorunlarına e ticaret ile uğraşan bütün arkadaşlarım sorunlarına çözüm sağlıyoruz. Türkiye teknoloji buluşmalarında aslında bu kapsamda organize ediyoruz. Bu daha önce Ankara ve Antalya’da bu buluşmaları yaptık. 3.sünü de Balıkesir’de yapıyoruz. Neden Balıkesir derseniz; geleceği parlak bir şehir. Allah size müthiş bir coğrafya vermiş. Hiçbir şeyi noksan bırakmamış. Deniz, orman, maden, rüzgar, tarım, sanayi, turizm, havaalanı, liman, demiryolu, otoyol var, Allah her şeyi vermiş size. Yatıp kalkıp şükretmeniz gerekiyor Balıkesirli olmanızdan ötürü. Anadolu’yu gezen her yıl 81 ilini gezen bir kardeşiniz olarak söylüyorum bizim Kayseri ile Balıkesir’i mukayese ettiğimiz zaman eğer bizim Kayseriliye 5 vakit namaz farz ise Balıkesirli 5 vakit namazla kurtulamaz. 5 vakit farz, 5 vakit de şükür namazı kılmanız lazım” dedi.

 

Başkan Hisarcıklıoğlu, “Biz bu teknoloji buluşmalarına başladığımız zaman ilk talip olmaların başında Balıkesir sanayi odası başkanımla ticaret odası başkanım bana müracaat ettiler. İlk bunu biz bundan sonra toplantının Balıkesir’de yapılmasını istiyoruz dediler ve kendilerine de yakışan bu işi yapmışlar bununla da gurur duydum . İsmail kardeşimle, fahri kardeşimle bu müthiş vizyonlarından dolayı kendilerini kutluyorum. Aslında Balıkesir, ticaret, sanayi, odası ve borsaları açısından da şanslı çünkü 5 yıldızlı oda ve borsalar. Bu da bir işin göstergesidir. Vermiş oldukları hizmet anlamıyla yıldızlama sistemi vardır. Üçü de beş yıldızlı. Balıkesir’deki bu odaların ve borsaların vermiş olduğu hizmet kalitesi standardı Londra’daki, Paris’teki oda ve borsaların birbirine vermiş oldukları standartta hizmet vermiş oldukların göstergesidir. O açıdan Balıkesir şanslı. Bir de bütün çalışanlarıyla, meclisiyle bu vizyon ve anlayış içinde oldukları için hep beraber teşekkür edelim. Özellikle bu buluşmaların düzenlenmesinde katkı sağlayan e ticaret sektörü meclis başkan yardımcımız ve e ticaret sem kurucusu Merter Özdemir kardeşimi bu başarılı etkinlikten dolayı kutluyor ve tüm sponsorlarınıza da vermiş oldukları katkılardan dolayı takdir ediyorum” dedi.

 

“Laf üretmek yerine iş üretmek”

Bizim arkadaşlar parlak isimler buluyor. Masa başında çalıştıkları için dijitalleşme. Ben diyorum ki dijitalleşme deyince ben anlamıyorum. Üyeler de anlamıyor. Benim anlamadığımı benim üyem nasıl anlasın. Gençler anlıyordur mutlaka ama ben anlamıyorum. Şimdi ben bunu bizimkilerin anlayacağı dilde anlatmaya çalışıyorum. Aslında teknoloji demek laf üretmek yerine iş üretmek için kullan demek. Soruyorum. İnternet kullanan, akıllı cep telefonu kullanan kaç kişi var. Çok. Olmayan var mı yok. Bir kişi.  İkinci soru internetten mal satan yada ihracat yapan var mı? 10 kişi çıkmadı bu Salondan. İşte mesele bu. Akıllı telefon kullanımında en gelişmiş ülkelerden daha iyiyiz. Nüfusumuz yüzde 90’ı mobil bağlantı hattında. Biz ne yapıyoruz internette. Facebook kullanıcısında dünyada 6.’sı, Instagram’da 4.’sü, sosyal medyada geçirilen vakit anlamında 9.’yuz. Ama e ticaret deyince ilk 20 ülke içinde bile yokuz. Biz interneti ne için kullanıyoruz. Birbirimize nasıl laf yetiştirmek için. Onlar ne için kullanıyor biz ne için kullanıyoruz. Aramızdaki fark bu. Esas ana amacı bu. Teknolojiyi para kazanmak için kullanıyor millet biz birbirimize küfür etmek için. Bu müthiş bir fırsat sunuyor. Sanayi devrimini kaçırdık. Şimdi önümüzde yeni bir devrim var. Elektronik ticaret devrimi bunu da ıskalarsak bir 200 yıl daha beklememiz lazım” dedi.

 

“Uğur, Türkiye’nin en zengin yeri”

Balıkesir’in  Türkiye’nin en zengin yeri olduğunu söyleyen Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur, 5 yıldızlı olan Balıkesir Ticaret Odası’na 7 yıldızlı bir hizmet binası yaptıklarını söyledi. Uğur, “Çay Deresi içindeki kongre merkezinde ticaret odamıza yer ayırdık. Balıkesir Türkiye’nin en zengin yeri. İki denize kıyısı var, madenleri, termal, tarım hayvancılık, var. Hakikaten değerli bir yer. Hükümetimizin yapmış olduğu otoyol akslarının da merkezinde bulunuyor. Balıkesir’e yatırımcının büyük talebi var. Merkez Bankasını araştırmada emlak fiyatlarının en çok arttığı il Balıkesir olarak ilan edildi. Balıkesir yenilenebilir enerjide de ham madde zenginliği olarak bitkisel ve hayvani atıklara büyük kaynaklara sahip” dedi.

 

“Türkiye her anlamda ilerliyor”

Balıkesir Valisi Ersin Yazıcı ise “2023 yılında 500 milyar dolarlık ihracat hedefi olan ilk 10 talip olan bir ülkenin çocuklarıyız. Çok kısa süre içerisinde dünyanın en büyük 10 ekonomisinden bir olacağız. Oyunu kazanmak istiyorsanız oyunu kurallara göre oynamalısınız. Oynu kurallara göre oynarsak büyük hedeflere ulaşırız. Türkiye her anlamda ilerliyor. Teknolojik olarak da bütün yeniliklere anında uyum gösterip dünya ile rekabet halinde büyüyerek yolumuza devam edeceğiz. Hepinizi ülkenin ticaretini ve sanayisini güzel yönlendirdikleri için teşekkür ve tebrik ediyorum” dedi.

 

 

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu