GündemTeknolojiTürkiye Gündemi

Telefonunuzda Kripto Para Madenciliği Yapılıyor Olabilir!

Kripto para piyasasının gittikçe popüler olması, bilgisayar korsanlarının dikkatlerini bu yöne çevirmelerine neden oldu. Sunuculara ve bilgisayarlara zararlı yazılım yükleyerek kullanıcılara habersiz bir şekilde kripto para madenciliği yaptıran bilgisayar korsanları, Android kullanıcılarını da hedef almaya başladı.

Birçok web sitesi ve sunucu, son dönemde giderek artan “Cryptojacking” tehlikesine karşı savunmasız durumda. Siber güvenlik uzmanları, internete erişimi olan her cihazın kullanıcılara istemsiz bir şekilde kripto para madenciliği yaptırabileceği uyarısında bulunuyor.

Hackerlar, birçoğu eski yazılımlara sahip olan web sitelerin güvenlik açıklarına ulaşarak içlerine zararlı kodlar yerleştiriyor. Bu siteleri ziyaret eden kullanıcılar ise CPU ile farkında olmadan mining yaptığı gibi kişisel bilgilerini de hackerlara kaptırmış oluyor. Bu zararlı kodların yalnızca bilgisayarları tehdit ettiğini düşünüyorsanız, yanılıyorsunuz.

Hackerların hedef tahtasında daha çok Android kullanıcıları yer alıyor. Peki, casus yazılımlardan korunmak için neler yapılmalı?

Uygulama İzinlerini Kontrol Edin

Öncelikle güvenilir bir anti virüs koruması kullanmalısız. Eğer bir Android kullanıcıysanız, Google PlayStore‘dan indirdiğiniz uygulamaların güvenliğinden emin olmasınız gerekiyor. Aksi halde istemsiz bir şekilde mining yaptığınız gibi, kişisel bilgilerini de hackerlara kaptırabilirsiniz.

Üçüncü olarak, indirdiğiniz uygulamanın telefonunuzda hangi izinlere erişmek istediğini kontol edin. Bu adım oldukça önemli. Zira indirdiğiniz bir uygulama temelde gerek olmasına rağmen rehberinize veya konumunuza erişmek isteyebilir. Bu nedenle telefonunuzdaki ayarlar bölümünden uygulama izinlerini düzenli olarak kontrol etmeyi ihmal etmeyin.

Telefon Durduk Yere Isınıyorsa Dikkat!

Gün içinde telefonunuzu yoğun bir şekilde kullanmanız, cihazın ısınmasına yol açacaktır. Ancak telefonunuzda vakit geçirmediğiniz halde bu durumdan  muzdaripseniz, bunun sebebi zararlı yazılımolabilir.

Normalde kripto para üretimi için özel tasarlanmış pahalı donanımlar gerekiyor. Fakat hackerlar bu yöntemle masum kullanıcıların bilgisayarlarını veya telefonlarını kullanıyor.

Uzmanlar, telefonunuzun CPU‘sunu çok fazla zorlayan uygulamalara dikkat etmeniz gerektiğiniz belirtiyor. Pil tüketimini kontol ederek, hangi uygulamanın işlemcinizi ne kadar yorduğunu görebilirsiniz.

Son olarak, Android işletim sistemine iOS‘tan farklı olarak dışardan da uygulama yükleyebiliyorsunuz. Google Play Store harici yüklediğiniz uygulamalar, sizlerin güvenliğinizi bir kat daha tehdit ediyor. Bu nedenle sadece güvendiğiniz uygulamaları tercih etmeniz sizler için en doğru tercih olacaktır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu