Gündem

Terörden temizlenen köylerinde kilise inşa ediyorlar

Şırnak’ın Beytüşşebap ilçesine bağlı Cevizağacı köyünde, huzurlu bir ortamın sağlanmasıyla köye dönüş yapan Keldaniler, tahrip olan Mor Yuhanon Kilisesi’nin kalıntılarından yeni kilise yapıyor.

Şırnak’ın Beytüşşebap ilçesine bağlı Cevizağacı köyünde, zamanla tahrip olan Mor Yuhanon Kilisesi, yıkıntıları üzerinde yeniden yükseliyor.

1990’lı yıllarda terör nedeniyle terk edilen, Keldanilerin yaşadığı Cevizağacı köyü, 2001 yılında başlatılan “Köye Dönüş Projesi” ile yeniden yaşamla buluştu. Köylerini geçmişte terk etmek zorunda kalan ailelerden 8’i, devlet desteğiyle doğduğu topraklara döndü.

Huzura kavuşan köylerinde mutlu bir yaşam süren Keldaniler, geçmişte ibadet ettikleri ancak zamanla tahrip olan Mor Yuhanon Kilisesi’ni yeniden yapmak istedi. Onların bu isteklerini Avrupa’da yaşamını sürdüren hemşehrileri Çelebi Yaramış gerçekleştirdi.

Yaramış, kaybettiği anne ve babasının hayrına, yılda bir kez ziyaret ettiği memleketindeki kilisenin inşası için gereken maddi desteği sundu.

Resmi makamlardan alınan izin doğrultusunda inşasına başlanan kilise, yakın zamanda ibadete açılacak.

8 aile yaşıyor

Cevizağacı köyü muhtarı Metin Yaramış, AA muhabirine Türkçe ve Kürtçe yaptığı açıklamada, 1990’lı yıllarda köyün yaklaşık 45 hane olduğunu, terör nedeniyle terk ettikleri köylerine 2001 yılında yeniden döndüklerini söyledi.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu