GündemEkonomiTürkiye Gündemi

Ticaret Odası Başkanı Kula “Üyelerimiz Yeniden Değerleme İmkanından Faydalansın”

Ticaret Odası Başkanı Kula “Üyelerimiz Yeniden Değerleme İmkanından Faydalansın”

Balıkesir Ticaret Odası Rahmi Kula mükelleflere hatırlatmada bulundu. Yapılandırma Kanunu ile ilgili söz konusu düzenlemeden yararlanan Firmalarımız bilançolarını düzenlemeleri ile sabit kıymetlerin bugünkü değerlere getirilmesi, şirket değerini ve finansal tablolarını daha güçlü hale getirecek. Üyelerimiz, Mali Müşavirlerine danışarak “Yeniden Değerleme” imkânından yararlansınlar” dedi.

9 Haziran 2021 tarihinde yayımlanan 7326 sayılı Yapılandırma Kanunu ile mükelleflere sağlanan bir önemli avantaj   var diyen Kula, yaptığı yazılı açıklamada, “2021 yılı sonuna kadar mükelleflere getirilen yeniden değerleme imkanı ile enflasyonun şirket bilançolarında yarattığı tahribat ve enflasyon vergisinin etkilerini ortadan kaldırılması amaçlanmıştır. Yapılan düzenleme ile işletmelerin aktiflerinde bulunan taşınmazlar ile amortismana tabi iktisadi kıymetlerini yeniden değerlemeye tabi tutarak (Yİ-ÜFE değerine) bugünkü değerine getirilmesi sağlanabilecektir.

Bilanço esasına göre defter tutan tam mükellefiyet kapsamındaki kolektif, adi komandit ve adi şirketler de dahil olmak üzere ferdi işletme sahibi gelir vergisi mükellefleri ile kurumlar vergisi mükellefleri bilançolarına kayıtlı iktisadi kıymetlerini, Kanunda yazılı istisnalar dışında yeniden değerleme hakkına sahiptirler.213 sayılı Kanunun geçici 31 inci maddesinin yedinci fıkrasının yürürlüğe girdiği 9.6.2021 tarihi itibarıyla aktife kayıtlı bulunan iktisadi kıymetler yeniden değerlemeye tabi tutulabilecek olup, yeniden değerlemeye tabi tutulacak taşınmazların 213 sayılı Kanun uygulamasında amortismana tabi iktisadi kıymet mahiyetinde olması zorunluluğu bulunmamaktadır. ”dedi.

DÜZENLEME İLE KİMLER DEĞERLEMEYE TABİ?

“Düzenleme ile;Taşınmazlar,Taşınmaz mahiyetinde olmamakla birlikte 213 sayılı Kanun uyarınca amortisman yoluyla itfası             gereken gayrimenkul gibi değerlenen kıymetler (gayrimenkullerin mütemmim cüzileri ve teferruatı, tesisat ve makinalar, gemiler ve diğer taşıtlar, gayrimaddi haklar),               Demirbaşlar,Sinema filmleri,Şerefiyeler,Araştırma-geliştirme harcamaları,Özel maliyet bedelleri,Aktifleştirilen ilk tesis ve taazzuv giderleri gibi,kıymetler yeniden değerlemeye tabi tutulabilecektir “

“ÜYELERİMİZ İMKANDAN YARARLANSIN”

Rahmi Kula,“Yeniden değerleme sonucu iktisadi kıymetlerdeki artış bilançonun pasifinde ayrı bir hesapta takip edilecek olup, sermayeye ilave dışında herhangi bir şekilde başka bir hesaba nakledilmesi veya işletmeden çekilen kısmı, işlemin yapıldığı dönem kazancı ile ilişkilendirilmeksizin gelir veya kurumlar vergisine tabi tutulacaktır. Söz konusu düzenlemeden yararlanan Firmalarımızın bilançolarını düzenleyerek sabit kıymetlerin bugünkü değerlere getirmeleri şirket değerini ve finansal tablolarını daha güçlü hale getirecektir. Üyelerimizin, Mali Müşavirlerine danışarak “Yeniden Değerleme” imkanından yararlanmalarını öneriyorum.” Nursima Akyürek

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu