GündemKöşe YazılarıNursima AKYÜREK

Tiyatro güldürür Düşündürür

Tiyatroyu seviyorum. Küçük yaşta aldığım sahne tozunu seviyorum. Gezegenlerle başlayan bir hikaye benimkisi. Önce ilkokul öğretmenimin hikaye yaz demesiyle başladı herşey. Yazıyordum. Okuduğum kitaplar ufkumu açıyor ve severek farklı dünyalara yelken açıyordum.

Rengarenk kapılardan geçtim. Kalemim kocaman gövdeli bir çınar ağacındandı. Kitabımın içini dolduransa çınar yapraklarındaki uğur böceleri. Sonrası geldi yazdıklarımızı oyuna dökebilirdik. Öğremenim sen onu da yaparsın dedi. Oyun haline getirdim. Belki çok güzel olmamıştı ama yıl sonu gösterisine koydu bu oyunu öğretmenim. Sonra birde bu hikâyenin Balıkesir’deki kanadı var. Onur öğretmenim. Sayesinde çokşey kazandım. Türkiye’de ki okullar arası yarışmada derece elde ettim. Bunu ona borçluyum. Teşekkürler öğretmenim. Teşekkürler BSM.O derme çatma çürümüş bir binanın eski halini annem babam anlatıyor da hayretle dinliyorum. Oysaki şimdi cıvıl cıvıl çocukların izledikleri tiyatro gösterileri ve şen kahkahalarla dolu o bina. BSM.

Her yıl 27 Mart günü ülkemizde tiyatro grupları tarafından ve ulusal, uluslararası etkinliklerle kutlanıyor. Bu konuda sizler için yaptığım küçük bir araştırmada internet gezisinde şöyle diyor;Dünya Tiyatro Günü tiyatro dünyasındaki insanlar için sahne sanatlarının insanları bir araya getirici gücünü kutlamak, seyirciyle daha iyi bir iletişim kurmak ve insanlar arasındaki anlayış ve barışı arttırmak için bir fırsat olarak görülmektedir. Dünya Tiyatro Günü’nde yapılan etkinlikler, uluslararası işlevlerinin yanı sıra ulusal ve bölgesel tiyatro gruplarının bir araya gelmesinde de rol oynamaktadır. Uluslararası Tiyatro Enstitüsü 1948 yılında kuruldu. Bu enstitü 1961 yılında aldığı bir kararla 27 Mart gününü Dünya Tiyatrolar Günü olarak kabul etti. Her yıl enstitüye üye ülkelerde 27 Mart günü Tiyatro Bayramı olarak kutlanır. Tiyatro yaşamın bir parçasıdır. Konusu bakımından harekete, konuşmaya, bazen de müziğe yer verilir. Bu nedenle tiyatro güzel sanatların en ilgi çekici kollarından biridir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu