GündemEkonomi

TL’nin hızlı değer kaybettiği her dönem bilançolara ek yük biniyor

Güney Marmara Sanayi ve İş Dünyası Federasyonu Başkanı İsa Tamer Çelik geçen hafta içinde döviz kurlarında ve emtia fiyatlarında yaşanan hızlı yükselişin ardından; yaşanan ekonomik kaybı ve Balıkesir işletmelerine etkisini değerlendirdi.

 

GÜNMARSİFED Başkanı İsa Tamer Çelik, geçen hafta içinde yükselmeye başlayan döviz kurlarının ardından bankacılık sistemi ve kurun ekonomik etkileri üzerinde açıklamalarda bulundu.

GÜNMARSİFED Başkanı İsa Tamer Çelik, geçen hafta içinde yükselmeye başlayan döviz kurlarının ardından bankacılık sistemi ve kurun ekonomik etkileri üzerinde açıklamalarda bulundu. Başkan Çelik, “Bankacılık sistemimiz 2001 krizinden sonra yapılan reformlar sayesinde büyük bir gelişim gösterdi. Gerek güçlü sermaye yapısı gerekse teknolojik alt yapısıyla birçok gelişmiş ülkenin gıpta ile baktığı bir bankacılık sistemine sahibiz. Küresel krizden bu yana gelişmekte olan ülkelere akan sermaye Türkiye’de de ağırlıklı olarak bankacılık sektörü üzerinden ekonomiye katkı sağladı. Yüksek büyümeyi ve yatırımlarımızı bu finansman destekledi. Tabii bu hızlı sermaye girişi büyüme ve yatırımların yanında birtakım finansal risklerin de birikmesine neden oldu. Dış borcumuz hızlı arttı ve reel sektör bugün artan finansman maliyetleri ve borç yükü altında zorlanıyor. Döviz kuru oynaklığı işletmelerimizin planlamalarını sekteye uğratıyor.” Dedi..

Başkan İsa Tamer Çelik, “Türk Lirası’nın hızlı değer kaybettiği her dönem bilançolara ek yük biniyor ve reel sektörün yatırım yapma ve istihdam yaratma kapasitesi düşüyor” ifadelerinde bulunurken açıklamalarına “Bugün en acil ihtiyacımız biriken risklerimizi azaltmak. Kur riskini azaltmaktır. Bankacılık sektöründe sorunlu olma potansiyeli olan kredilerin belirlenmesi, sınıflandırılması ve duruma özel çözümler üretilmesi gerekiyor. Bankacılık sektörümüzün ekonomiye taze kredi sağlayabilmesi açısından son derece önemli. Elbette bu mekanizmaların işler hale gelmesi önemli bir fon kaynağı gerektirecektir. Bu fonun ne kadar büyüklükte olduğu ancak tüm bankacılık sektöründe uygulanacak analiz ve tespitlerle mümkün olabilir.” Diye ekledi.

 

“Özel sektör borç sorunuyla karşı karşıya kalmış tek ülke biz değiliz”

 

GÜNMARSİFED Başkanı İsa Tamer Çeli , Finansal sistemimizde riskleri azaltmak ve yenilerinin oluşmasını engellemek için makro düzeyde de tedbirler almamız gerekiyor. Finansal istikrarın ilk koşulu düşük ve stabil bir enflasyon oranını sağlamaktır. Son dönemde enflasyonun döviz kuru artışından beslendiğini görüyoruz. Artan dolarizasyonu engellemek için yapmamız gereken enflasyonu en kısa sürede düşürmektir. Bu doğrultuda adımlar atabilirsek oluşacak güven dalgası ile bugünkü zorluklardan kurtulmamız hızlanacak ve kolaylaşacaktır. Attığımız her doğru politika adımı sadece kısa vadede değil orta ve uzun vadede de olumlu etki yaratacaktır.

Son yıllarda ister siyasi ister ekonomik karşılaştığımız pek çok şok karşısında önemli bir direncimiz olduğunu kanıtladık. Yeter ki gerçekçi ve kalıcı çözümler üzerinde hep beraber ortak akıl ile çalışalım.” açıklamalarında bulundu.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu