GündemTürkiye Gündemi

TMMOB Balıkesir İKK ‘’Enerji Zamlarına Artık Tahammülümüz Kalmadı’’

TMMOB Balıkesir İKK ‘’Enerji Zamlarına Artık Tahammülümüz Kalmadı’’

TMMOB Balıkesir İKK Sekreteri, Mimarlar Odası Balıkesir Şube Başkanı Betül Dikici enerji zamlarına ilişkin yazılı basın açıklaması yaptı.

‘’ZAMLAR ÇOK SIK ARALIKLARLA YAPILIYOR’’

TMMOB Balıkesir İKK Sekreteri Betül Dikici :’’ Elektriğe, doğalgaza ve en son da akaryakıt ürünlerine çok sık aralıklar ile zamlar yapılıyor. Kış mevsiminde, bu zamları yeni elektrik ve doğalgaz zamlarının takip edeceği kesin. Ülkemiz uzun yıllardan bu yana, kamusal planlama temelli, yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı, ekolojiye duyarlı, toplum yararını gözeten doğru ve bağımsız bir enerji politikası uygulamadığı içindir ki bu zamlar ile karşılaşıyorlar. Fosil yakıtlarda büyük orandaki dışa bağımlılık, enerji politika ve uygulamalarındaki tutarsızlık ve yanlışlıklar, spekülatörler ve fosil yakıt şirketlerin körüklediği dünya ölçeğindeki fiyat artışlarına ekleniyor ve tüm bunlar, zamlara gerekçe olarak sunulmaktadır’’ dedi.

JEOTERMAL ENERJİNİN DOĞRU DEĞERLENDİRİLMESİ

Dikici : ‘’Güneşe dayalı elektrik üretim potansiyelinin, yüzde yirmibeşi değerlendirilen 40 bin MW karasal rüzgar potansiyelinin ve bütünü ile atıl vaziyette olan 500 bin MWh elektrik üretebilecek güçte olduğu hesap edilen deniz üstü rüzgar potansiyelinin, verimli kaynaklara sahip olmasına karşın kontrolsüz izinler ile uygulanan jeotermal enerji potansiyelinin doğru değerlendirilmediği bir ortamda, dışa bağımlı enerji politikalarında ısrar edilmesi, hızla yerli makine-ekipman, teknoloji ve yerli işgücü ile mevcut potansiyelimizi toplum/kamu çıkarları doğrultusunda değerlendirmeye yönelik gerekli adımların atılmaması sonucu ülkemizin karbon salınımları yüksek, pahalı fosil yakıtlara ne yazıktır ki mahkum edilmiş durumdayız ’’ dediler.

ENERJİ POLİTİKALARI

Açıklamada:’’ Enerjide uygulanan yüksek orandaki ÖTV, KDV ve diğer vergiler, deyim yerindeyse maliye hazinesini doldurmak için bir gelir kapısı olarak görülmektedir. Özellikle bu iktidar döneminde yaşanan özelleştirmeler ve piyasacılık ülkemizde bir enerji yoksunluğu ve yoksulluğunun yaşanmasına neden olmuştur. İktidarın enerjideki dışa bağımlılık sevdası nedeniyle enerji politikalarındaki tutarsızlıkların ve beceriksizliklerin faturası her zaman olduğu gibi bir kez daha halka kesilmiştir. Özellikle doğalgaz ve akaryakıt fiyatlarında meydana gelen artışlar başta elektrik tepeden tırnağa herşeye zam gelmesine yol açmaktadır’’ dedi.

SANAYİNİN GÜNLÜK HAYATIMIZDAKİ YERİ

Sanayinin ve günlük hayatın önemli bir girdisi olan enerji fiyatlarına gelen bu zamlar yaşamayı güçleştirmekte; tüm sanayi ve gıda ürünlerine yansımaktadır. Enerji zamları sonucunda, temel ihtiyaçların giderilmesi konusunda sıkıntılar yaşanacaktır. Fahiş enerji zamları temel girdilerde yüzde 70 oranında dışarıya bağımlı tarım sektörünü ve gıda sektörünü de olumsuz etkileyecek, tarımda girdilerin pahalılaşması sonucu çiftçiyi üretemez duruma getirecektir ve halka zamlı fiyat olarak yansıyacaktır.Zamlar, kamu ve bütçe açıklarını gideren bir can simidi olarak görülmemeli ve enerji politikası bilime , çevreye doğaya uygun olmalıdır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu