GündemTürkiye Gündemi

TMMOB “ÇED Raporu Eksik Ve Hatalı Meraların Yok Olmasına İzin Vermeyiz”

TMMOB “ÇED Raporu Eksik Ve Hatalı Meraların Yok Olmasına İzin Vermeyiz”

TMMOB Mimarlar Odası Balıkesir Şube Başkanı Betül Dikici, Yerin Üstü, Altından Daha Değerlidir diyerek ÇED Raporu ve mahkeme kararlarına dikkat çekti. Dikici,“Balıkesir,  Altıeylül  Sarıalan , İvrindi Sofular, Çamköy, Gökçeyazı Köyü/Mahallelerinin tarlalarının, sularının, otlaklarının, ormanlarının, meralarının talan edilmesine izin vermeyeceğiz”dedi.

“ÇED RAPORU EKSİK VE HATALI”

Konuyla ilgili bilgi veren Dikici “Balıkesir İli, Altıeylül İlçesi Sarıalan Köyü/Mahallesi ile İvrindi İlçesi, Sofular, Çamköy, Gökçeyazı Köyü/Mahalleleri sınırları içinde bulunan CVK Maden İşletmeleri San. ve Tic. A.Ş.ne ait 200903319 Ruhsat Numaralı Sahada Iv. Grup (Altın, Bakır) Maden Ocağı Kapasite Artışı Hazır Beton Tesisi Projesi hakkında 16.04.2021 tarihinde verilen “ÇED Olumlu” kararının yürütmesinin durdurulması ve iptali hakkında Mimarlar Odası olarak; Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na karşı açtığımız dava (Dava Dosyası: Balıkesir 2.İdare Mahkemesi 2021/710 E.) süreci devam etmesine rağmen dava  konusu maden alanı ile ilgili yeni bir ÇED Süreci başlatılmıştır.

Önceki ÇED sürecinde Sarıalan köyü halkının ve  bölge halkının görüş ve talepleri göz ardı edilmiş toplanan yüzlerce imzadan ÇED raporunda bahsedilmediği gibi ÇED raporunun ekine de bu imzalar konulmamıştır. Dava konusu olan ÇED raporu eksik ve hatalı incelemeye dayalıdır. Dava konusu olan ÇED raporu olumlu kararı hukuka aykırıdır, iptali gerekir.”dedi.

ÇEVRE HASSASİYETİ GÖZETİLMEMİŞ…

“ÇED alanının neredeyse tamamı orman alanı içerisindedir. Bu orman önemli bir ekosistem oluşturmuş olup; erozyonu önlemesinin yanı sıra su depolama kapasitesi de oluşmuş bir ekosistem alanıdır. Ayrıca proje sahasında Sarıalan Dallımandıra Göleti ve bu göletten sulanan sulu tarım arazileri bulunmakta ve hayvancılık yoğun bir şekilde yapılmaktadır. Oysa ki madencilik faaliyetleri tozu, dumanı siyanürü ile toprağın, suyun ve havanın kirliliğine direkt etkilidir. Yöre halkında astım, koah gibi solunum yolu hastalıkları görülecektir.

Yine bu yolla partiküllerin içinde yer alan ağır metaller insana, hayvana ve tarlalardaki meyve/sebzelere direkt alındığı bilimsel çalışmalarla ortaya konmuştur. Altın Madeni arama projesinin, yerleşim yerlerine(Sarıalan mahallesi) yakınlığı 230 Metre’dir.  Maden arama faaliyeti sırasında dinamit patlatma vb. gürültü/ toz kirliliği ile limit değerler hep aşılacaktır.  Bu durumda ne gibi tedbirler alınacağı ÇED raporlarında belirtilmemektedir”

“MERALARIN TALANINA İZİN VERMEYİZ”

“TMMOB Mimarlar Odası olarak meslektaşlarımızla beraber tüm bilimsel donanımımızı ve mesleki birikimimizi doğa ve halk için kullanmaya hazırız. Bir an önce doğayı ve yaşamı yok edecek olan bu maden alanlarına karşı doğru, şeffaf ve denetlenebilir bir çevre politikasının açıklanıp; hayata geçirilmesi gerekmektedir. Balıkesir,  Altıeylül  Sarıalan , İvrindi Sofular, Çamköy, Gökçeyazı Köyü/Mahallelerinin tarlalarının, sularının, otlaklarının, ormanlarının, meralarının talan edilmesine izin vermeyeceğiz.”Nursima Akyürek

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu