Gündem

TMMOB: “DEPREM ÜLKESİ OLDUĞUMUZ GERÇEĞİNİ İZMİR’DE YENİDEN GÖRDÜK”

TMMOB Balıkesir İl Koordinasyon Kurulu adına Jeoloji Mühendisi Kemal Yenigün İzmir’de meydana gelen deprem sonrası hasarlara yönelik değerlendirmelerde bulunduğu bir açıklama yaptı.

 

​TMMOB Balıkesir İl Koordinasyon Kurulu adına Jeoloji Mühendisi Kemal Yenigün İzmir’in Seferihisar İlçesi’nde meydana gelen 6.8 büyüklüğündeki deprem ve sebep olduğu hasarlara yönelik açıklamada bulundu. Mühendis Kemal Yenigün depremde vefat eden vatandaşların yakınlarına baş sağlığı yararlılara şifa dilediği açıklamasında şöyle kaydetti:

 

TEDBİRLERİN ALINMASI GEREK

 

Deprem ülkesinde yaşadığımız gerçeğini; yıkıcı sonuçlara yol açan bir deprem ve ardından hayatının kaybeden yurttaşlarımız aracılığı ile yeniden gördük. Daha önce de defalarca belirttiğimiz üzere can kayıplarına ve yıkıma; deprem gerçeği ve bilimsel, teknik gerekliliklere rağmen geliştirilen politikalar ve buna bağlı uygulamalar neden olmaktadır. Deprem kuşağında yer alan ülkemizde tüm yapıların depreme dayanıklı bir şekilde inşa edilmesi, var olan yapıların sağlamlaştırılması, gerekli tedbirlerin alınması ve uygunsuz alanlara imar izni verilmemesi gerekmektedir.

 

BİR DAHA OLMAYACAKMIŞ GİBİ PLANLAR YAPILIYOR

 

Geçmişte yaşadığımız ve büyük yıkıma neden olan depremler, yapı stokumuzun deprem güvenlikli olmadığını ortaya koymuşken, sanki bir daha deprem olmayacakmış gibi imar planları yapılmakta ve rant politikalarına devam edilmektedir. İmar afları ile kaçak yapılaşma teşvik edilmiş, yurttaşlarımız sağlıksız yapılara mahkum edilmiştir. Böylece projesi olmayan, hiçbir mühendislik hizmeti almamış kaçak yapılar ruhsatlandırılmıştır. 10 milyonun üzerinde kaçak yapı ruhsatlandırılarak yapı stokumuzun proje uygunluğu ve deprem dayanıklılığının denetlenme ihtimali de ortadan kaldırılmıştır.

 

YENİ YAPILARDA MÜHENDİSLİK HİZMETİ ALMALI

 

Yapı alanındaki tek sorun kaçak ve riskli yapıların ruhsatlandırılması değil, yeni yapıların da gerekli mühendislik hizmeti almadan yapılmasıdır. Kamusal anlayışla yürütülmesi gereken yapı denetimi sistemi tümüyle ticarileştirilmesi ve Odalarımızın mesleki yeterlilik, eğitim, belgelendirme ve denetleme gereklilikleri yapı denetim süreçlerinden dışlanması, yeni binaların yapı güvenliği konusunda da riskler doğurmaktadır.

 

İSTANBUL DEPREMİ DE KAPIDA

 

Yaşanan deprem sonrasında, özellikle metropollerdeki deprem toplanma alanlarına olan ihtiyacımızın ne denli büyük olduğu bir kez daha ortaya çıkmıştır. Oysa yıllardır sistematik biçimde kent merkezlerinde bulunan deprem toplanma alanları yapılaşmaya açılmaktadır. Ülkemizi yönetenler yaşadığımız acı deneylerden ders çıkarmalı ve görevlerini daha fazla gecikmeden yerine getirmelidir. Nitekim sonuçlarının çok daha ağır olması beklenen, İstanbul depremi er ya da geç kapımızı çalacaktır. Boşa harcayacak bir günümüz dahi kalmamış durumdadır.

 

RAPORUMUZU KAMUOYU İLE PAYLAŞACAĞIZ

 

İzmir ve çevresinde bulunan TMMOB İl Koordinasyon Kurullarımız aracılığıyla deprem bölgesinde incelemeler titizlikle devam etmektedir. Konuya ilişkin raporumuz en kısa sürede kamuoyu ile paylaşılacaktır.
Bu vesileyle bir kez daha iktidarı acilen çağrılarımıza kulak vermeye ve gereken önlemleri almaya davet ediyoruz.”

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu