GündemTürkiye Gündemi

TMMOB Yerelde Kurultay Sürecini Başlattı

TMMOB Yerelde Kurultay Sürecini Başlattı

TMMOB Balıkesir İKK yerel 7’inci kadın kurultayına hazırlanıyor. Konuyla ilgili yerelde kurultay sürecini başlatıldı. TMMOB 7.Kadın Kurultayı’nın 20-21 Kasım 2021 tarihlerinde yapılacak.Kurultay öncesi Mimarlar Odası bahçesinde dün bir program gerçekleşti.

Programda, Pandemi sürecinde şiddet, pandemi süreci ev içindeki dengeler konusunun ele alındığı programın konuşmacısı Psikolog Dr.Gülay Dayıcan oldu.

Hayatımızı Pandemiye Teslim Etmeyelim

Program öncesi TMMOB Balıkesir İKK adına Betül Dikici bir konuşma yaptı. Psikolog Dr Gülay Dayıcan’ı tanıtarak başladığı konuşmasında yerelde kurultay sürecinin başladığını ve Kasım ayında 7.Kadın Kurultayı yapılacağını söyledi. Psikolog Dr Gülay Dayıcan pandemi sürecinde şiddet konusuna değindiği konuşmasında hayat devam ediyor bunun fark edilmesi gerekir. Hayatımızı pandemiye teslim etmeyelim” dedi. Bizim dışımızda gerçekleşen bu durumdan bireysel olarak nasıl çıkabiliriz ve ne yapmalıyız diyerek çıkış yolunu birlikte bulacağız diyen Dayıcan konuşmasında, kadınlara soru cevap şeklinde geçen bir sunum gerçekleştirdi.

Pandemi Dönemi ve Akıl Sağlığına Dikkat çekildi

Pandemi ve şiddet kelimelerinin anlamına işaret eden Dayıcan şiddet kadının dövülmesi, öldürülmesini çağrıştırıyor pandemi salgın dönemi birde epidemi var. Pandemi Dünya’da epidemi ise belli bir bölgede yaşanan salgın anlamına geliyor” dedi. Geçmiştek salgın hastalık dönemlerine değinen Dayıcan,Covıd-19 döneminde akıl sağlığı konusunda Dünya Sağlık Örgütünün açıklamasına dikkat çekti. Psikologlarınsa bu olaya bakışını ;gelir kaybı endişe bozukluğu, akıl sağlıklarını kaybetme olarak baktığını söyledi.

Salgın Geçecek Hasarları Kalacak

Salgınla ilgili yanlış bilgilerin kaygı ve korkuları arttırdığını belirten Psikolog Dr Gülay Dayıcan televizyonlarda farklı uzmanların yorumları, dinlediğimiz bilgiler içinde bilinmezlikler bilmecesi çözmeye çalışıldığını söyledi. Tüm bunların akıl sağlığı ile oynamak olduğuna dikkat çekti.Dayıcan, “Salgın geçecek ancak bıraktığı hasarlar kalacak” dedi.

Şiddet Toplumun Tüm Bireyleri İçin Geçerli

Şiddet toplumun tüm bireyleri için geçerli diyen Psikolog Dr Gülay Dayıcan şiddeti akademisyenler olarak değerlendirdiklerini ve fiziksel şiddet konusunun bir veya bir gruba yumruk atma vb güç kullanarak şiddet uygulama olduğuna dikkat çekti. Şiddetin toplumun tüm bireylerini kapsadığını ifade eden Dayıcan şiddet dediğimizde sadece kadın değil tüm bireylerin akla gelmesi gerekir dedi. Şiddetin tanımını anlatan Dayıcan şiddetin çeşitlerini de anlattı.

İletişimde Yaşanan Kısıtlamalar ve Sonuçlarını Yaşadık, Yaşayacağız, Yaşıyoruz

Pandemi döneminde ev içi şiddetin psikolojik, fiziksel olarak arttığına değinen Dayıcan konuyla ilgili yapılan araştırma sonuçlarını paylaştı. Evlerde geçen sürenin artması, evlilikte ötelenen sorunların gündeme gelmesi ve çözülememesinin şiddete yönelimi gösterdiğini açıkladı. Kısıtlanma ve izolasyona maruz kalan çocuklarında öfke ve şiddet davranışı gösterdiklerini söyleyen Dayıcan covıt 19 ile birlikte değişen yaşamlar ve yeni normaller yaşandığını belirtti. İletişimde kısıtlamalar yaşadık ve süreçte olumlu olumsuz olgularla karşı karşıya kalındığını söyledi. Nursima Akyürek’in Haberi

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu