Gündemİlçe HaberleriTürkiye Gündemi

TMMOB’den Mesleki Dayanışma Çağrısı

TMMOB’den Mesleki Dayanışma Çağrısı

 

 TMMOB Mimarlar Odası Balıkesir Şube Başkanı Betül Dikici Meslek Alanını Ve Örgütlülüğünü Yok Sayan Politikalara karşı dayanışma çağrısı yaptı.

 TMMOB Mimarlar Odası 48. Dönem 1.Merkez Danışma Kurulu, 23-24 Aralık 2022 tarihlerinde Ankara’da toplandı. Mimarlar, Ülke gündeminin kente, mimarlığa, meslek örgütüne, meslektaşlara etkilerini değerlendir. Ayrıca yapılan değerlendirmelerde çözüm önerileri geliştirdi.

 

Kamusal Hizmetlerde Aksama Nedenleri

Mimarlar yapılan değerlendirmelerde şu ifadelere yer verdi: “Yönetim şekilleri değiştirilerek büyükşehirlere dönüştürülen şehirlerimizde kent merkezinden uzakta yaşayanların temsil ve denetim yetkisi azaltıldı denildi., belirsizleşen kır ve kent ayrımı nedeniyle doğal ve kırsal alanlar azalmış, kırsal alanlarda ve tarım alanlarında yapılaşma baskısı artmıştır. Merkezi idarece yürütülen kıyı ve çevreye yönelik planlama süreçleri idari ve mülki yetki sorunlarını da beraberinde getirmekte, yerelde ihtiyaç duyulan kamusal hizmetlerin aksamasına neden olmaktadır.”

 

Mesleki Hak ve Sorumluluklar

“Kamu yararı yerine özel çıkarlar korunarak çoklu imar uygulamalarına izin verilmiş, nitelikli mimarlık ve planlama hizmetleri engellenmiş, devletin kamu adına denetim sorumluluklarını yok sayan bir anlayışla yapı denetimi özel sektöre devredilmiştir. Mesleki hak ve yetkiler, müelliflik ve telif hakları; bürokratik işlem ve engel olarak gösterilmiş; ilgili idarelerin kurumsal yapılarındaki eksiklikler ve denetimsiz imar uygulamaları nedeniyle yaşanan sorunların sorumlulukları meslek mensuplarına yüklenmiştir. Nitelikli mimarlık, mühendislik ve planlama hizmetlerinin topluma ulaşması ve meslek mensuplarının yetkinliklerinin güvencesi olan meslek kuruluşlarının topluma karşı sorumluluklarını yerine getirmesi engellenmektedir.”

 

Kaçak Yapılaşma ve Tehlikeleri

“Kıyı alanları, tarım arazileri, orman alanları, içme suyu havzaları ve tarihi, doğal, arkeolojik sit alanları üzerine inşa edilen bina ve tesisler dâhil olmak üzere, yargı tarafından planları ve ruhsatları iptal edilen, ayrıcalıklı imar hakları verilerek her biri bir “kent ve çevre suçu” niteliğinde yükselen bütün kaçak yapıları yasallaştırmanın yanı sıra, yaklaşan seçim döneminde ekonomik gelir ve oy elde etmek amacıyla “İmar Barışı” adı altında “imar affı” yeniden gündeme getirilmiştir. Yapı güvenliği olmayan, planlama, mimarlık ve mühendislik süreçlerinden geçmemiş̧, teknik olarak sağlık ve güvenlik koşulları belirsiz yapılarda Yurttaşların can ve mal güvenliği tehlikeye atılmakta ve kaçak yapılaşma teşvik edilmektedir.”

 

Nitelikli Hizmet Vurgusu Yapıldı

“Mimarlar Odası olarak, Temel hak ve özgürlüklere dair hiçbir kısıtlama, ayrımcılık ve mahrumiyetin yaşanmadığı; sağlıklı ve güvenli bir çevrede yaşam hakkının güvence altına alındığı, aydınlık ve uygar bir gelecek için tarihsel ve toplumsal sorumluluklarımız kapsamında; Sağlıklı ve güvenli bir çevrede, barış içinde yaşama hakkına sahip çıkmak; tarihsel, kültürel ve doğal değerleri koruyarak, kent ve planlama politikalarının kamu yararına geliştirilmesi için mimarlığın, kamusal politikaların her düzeyinde yer alması için çaba sarf etmek, Mesleki hak ve yetkileri korumak ve geliştirmek, uzmanların sunduğu nitelikli mimarlık, mühendislik ve planlama hizmetlerinin topluma ulaşmasını sağlamak, Meslek mensuplarının yetkinliklerinin ve nitelikli hizmetlerin güvencesi olan meslek kuruluşlarının kamusal ve özerk yapılarını yok sayan politikalara karşı bütün duyarlı ve ilgili kesimleri uygar bir gelecek için dayanışmaya çağırıyor,  çevreye duyarlı, mesleğimize saygılı, uygar ve sağlıklı bir gelecek dileğiyle yeni yılınızı kutluyoruz.”

 

Nursima Akyürek

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu