GündemEkonomiTürkiye Gündemi

“TMO Üreticilere Desteğini Arttırmalı”

“TMO Üreticilere Desteğini Arttırmalı”

Balıkesir İli Damızlık Sığır Yetiştirici Birliği Başkanı Hasan Çetin, Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) son aylarda üreticiye arpa konusunda yaptığı desteğin yüzde 29’lara kadar gerilediğini söyleyerek bu desteğin en azından yüzde 50-60 sevilerine çıkması talebinde bulundu.

TMO’NUN TALEP KARŞILAMA SORUNUNA DİKKAT ÇEKİLDİ

Balıkesir İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Hasan Çetin, üreticinin sesi oldu ve yetiştiricilerin talep ve beklentilerini açıklayarak, Toprak Mahsulleri Ofisi’nin daha önceki aylarda üreticinin talep ettiği arpa konusunda yüzde 60-70 talep karşılama oranının Kasım ve Ocak ayında yüzde 29’a gerilemesinin üreticiye yeterli gelmediğini açıklayan Başkan Çetin, bu sorunun biran önce giderilmesini istedi. Göreve geldikleri günden itibaren TMO’dan yararlanan üye sayısını arttırdıklarını daha fazla destek aldıklarını ifade eden Çetin, bu kez de TMO’nun talep karşılama sorunu ile ayrıca karşı karşıya kaldıklarını belirtti.

BEKLENTİMİZ YÜZDE 50-60 ORANINDADIR

Başkan Çetin bu konuyla ilgili yaptığı açıklamasında; “Bu ay rekor bir miktarda 1105 üyemizi 2981 ton arpa, 286 üyemizi 487 ton mısırda bu haktan faydalandırmış bulunmaktayız. Fakat bu ay Toprak Mahsulleri Ofisi yem fabrikalarına ürün vermemesine rağmen maalesef üreticimize hakkının yüzde 29’unu verdi. Bizim beklentimiz en az yüzde 50-60 oranındadır. Bu rakamlar üreticimizi bu zor koşullarda yem maliyetlerinin yüksek olduğu günümüz şartlarında bir nebze olsun rahatlatacaktır.

Biz Birlik olarak TMO bu desteği sağladığı sürece biz üyelerimize bu dağıtımı yapacağız. Bu yıl ki hedefimiz 25-30 bin ton arası arpa ve mısır dağıtımını gerçekleştirmek istiyoruz” dedi.

ÇİĞ SÜT ALIM FİYATI GÜNCELLEMELİLER

Balıkesir’in Türkiye’nin en önemli süt merkezlerinden birisi olduğunu belirten Balıkesir İli Damızlık Sığır Yetiştirici Birliği Başkanı Hasan Çetin, süt üreticisinin son dönemde hiç olmadığı kadar zor günler geçirdiğini söyledi. Girdi maliyetlerine gelen son zamlar sonrası süt üreticisinin üretim yapamaz hale geldiğini dile getiren Çetin, çiğ süt fiyatının yeniden   belirlenmesi için Ulusal Süt Konseyini göreve çağırdı. Başkan Çetin, süt konusunda ise özetle şunları dile getirdi: “Süte yüzde 46’lık bir artış yapılarak 4,70 TL oldu. Yaşanan son yem fiyatları yem süt paritesi noktasında sütün yem fiyatının altında kalmasına sebep verdi.

ULUSAL SÜT KONSEYİNİ TOPLANMALILAR

“Bugüne bakıldığında ise yem başta olmak üzere akaryakıt, elektrik ve diğer girdi maliyetlerine gelen son zamlar sonrası üreticinin 4,70 TL’den sattığı çiğ süt fiyatı zaten eriyip gitti. Kaldı ki üreticilerimizin eline soğutma ve nakliye fiyatı düşüldükten sonra 4,40 TL gibi bir rakam eline geçmektedir. Hatta bu rakam bazı üreticilerde ayrıca daha aşağıda olmaktadır.

Bu yeterli değildir. Üretimin devam edebilmesi için Ulusal Süt Konseyinin biran önce toplanıp fiyatları güncellemesi gerekmektedir. 2022 yılının daha zor bir yıl olmaması için acilen üreticinin beklenti, talepleri dikkate alınarak istekleri karşılanmalıdır. Biz Birlik olarak her zaman üreticimizin yanında olduk ve onların bu haklı taleplerini duyurmaya çalışıyoruz. Bu talepler ayrıca en kısa süre zarfı içinde karşılamalılar” dedi. Nursima Akyürek

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu