Gündem

Toplu Taşıma’da Önlemlere Dikkat!

TMMOB ,Makina Mühendisleri Odası ,Balıkesir İl Temsilciliği, Yürütme Kurulu Başkanı Bilal Barsebey Toplu Taşıma Araçlarında Uygulanması Gereken Önlemlere ilişkin önerileri kamuoyu ile paylaştıklarını söyledi.

Barsbey yaptığı yazılı açıklamada “TMMOB Makina Mühendisleri Odası (MMO) olarak salgın sürecinde insan sağlığının her şeyin üzerinde olduğunun bilinci ve üzerimize düşen sorumluluk gereği; Hastaneler, AVM’ler, Terminaller gibi yaşam alanlarında iklimlendirme ve havalandırma konusunda uyarı ve önerilerimiz olmuştu. Bu uyarı ve önerilerimizi basın aracılığı ile yetkililere ve kamuoyuna iletmiştik. MMO olarak merkez düzeyde yapılan basın açıklamasıyla Bilim Kurulu Önerilerine eklenmesi amacıyla “Karayolu toplu taşıma araçlarında alınması gereken salgın önlemlerini” de kamuoyu ile paylaşıyoruz. Söz konusu önlemlerin Balıkesir İli’nde uygulanması konusunda merkezi yönetimlerin direktiflerine gerek olmadığına inanıyoruz. Valilik, Belediyeler, İl Hıfzıssıhha gibi yerel iradenin alacağı kararlarla hayata geçirilmesinin toplum sağlığı üzerinde büyük faydalar sağlayacak basit önerilerimiz var”dedi.

ÖNERİLERİMİZ ŞÖYLE;

Pandemi sürecinde karayolu üzerinde sağlıklı ve güvenli toplu taşıma yapılabilmesi için toplu taşıma araçlarının en iyi performansa sahip olması gerekmektedir.
Araçlarda taze hava kullanımı şarttır. Taze havanın doğal yollarla (pencere, açılır tavan penceresi, duraklarda kapı açılması vb.) araç içine alınması sağlanmalıdır. Araç iç hava sirkülasyonu yapılmamalı, bu amaçla, araç iç hava sirkülasyon düğmesi mutlaka kapalı olmalı ve ya iptal edilmelidir.

İklimlendirme sisteminin tamamen dış hava ile çalıştırılması için teknik önlemler alınmalıdır. Ancak yine de zorunlu olmadıkça kullanılmamalıdır. Haftada bir filtre bakımları yaptırılmalıdır.
Yolcuların rahatsız olmadan maskeyi sürekli olarak takabilmeleri için termal konfor sağlanmalıdır. Bu amaçla araç içi sıcaklığı, şehir içi otobüslerde 26-28 derece ve şehirlerarası otobüslerde 24-26 derece arasında olacak gibi ayarlanmalıdır.

Araçların dezenfeksiyonu oldukça önemlidir. Havalandırma ve iklimlendirme sistemlerinin bakım ve dezenfektasyonu daha sık yapılmalıdır. Araç içi ortam ve yüzey dezenfektasyonunun gerçekleştirilmesi için yerel yönetimlerin koordinasyonunda ilgili kurallar belirlenmeli, bu işlem eğitimli ve yetkilendirilmiş uzman ekipler tarafından uygulanmalı, ileriye yönelik olarak bu işlemlerin otomatik ve akıllı uygulamaları geliştirilmelidir.

Maalesef halkımız arasında sanki salgın bitmiş gibi bir yaşam şekli sergilenmektedir. Bu nedenle vatandaşlarımızın daha dikkatli olmaları ve toplu bulunulan araç ve yaşam mahallerinde en azından kendi azami önlemlerini almaları gerekmektedir. MMO olarak, gerek korona virüs salgınının dünya ve ülkemizi uzun bir süre etkileyeceği gerçeği, gerekse mevcut eksiklik, yanlış bilgi ve uygulamaların giderilmesi ve sağlıklı, güvenli ortamlar oluşturmaya yönelik bu çalışmalarımızın dikkatle değerlendirilmesi gerekliliğine inanıyoruz. “Toplu Taşıma Araçlarında Pandemi Tedbirleri” nin toplum sağlığına katkıda bulunmak üzere tüm ilgililerce eksiksiz olarak uygulanmasını diliyoruz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu