Köşe Yazıları

Topuk Çatlakları Oluşum Nedenleri Nelerdir?

Topuk Çatlakları Oluşum Nedenleri Nelerdir?

Değerli okurlar, bu haftaki yazımda sizlere “topuk çatlakları” ndan bahsedeceğim. Topuk çatlakları toplumda çok sık karşılaştığımız problemler arasında geliyor. Topuklarımız vücudumuzda en sert deri tabakasının bulunduğu noktalardır. Ayaklarımız tüm vücudumuzun yükünü çeken organlarımızdır   ve vücudun toplam ağırlığına bir de ayak şekil bozuklukları ya da ayak  rahatsızlıkları eklenince bu bölgede sertleşmeler, çatlaklar ve nasırların oluşması  kaçınılmazdır.  Tabi bu da ayaklarda özellikle de topuklarda hem kötü bir görüntüye neden olur hem de topuklarda ağrı, acıma ve yürümede zorluğa neden olarak  kişinin yaşam kalitesini düşürür.

Topuk çatlaklarının nedenlerine bakacak olursak;

  • Topuk çatlakları genellikle cildin aşırı kurumasıyla oluşur. Nemsiz cilt, uzun süre topuklu ya da dar ayakkabı giymek, fazla kilolar, sıvı alımının az olması ve ayaklar üzerine fazla basınç topuklar üzerindeki baskıyı arttırdığı için topuk çatlaklarına  neden olabilir.  Çatlamış topuk derisi pürüzlü, kuru ve gevrek görünümdedir.  Bu çatlaklar eğer tedavi edilmezse, yarıklara yerleşen mikroplar cilde geçerek enfeksiyonlara yol açabilir.
  • Nadir görülen bazı kalıtsal hastalıklar: Bu hastalıklar doğumda başlayabileceği gibi, bazen hayatın erken yaşlarında bazen ise erişkin dönemde başlamaktadır. Bazı durumlarda avuç içlerinde çatlaklar ve kalınlaşmalar tabloya eşlik edebilir.
  • Sedef hastalığı ve bazı ekzema tipleri ayak tabanlarında kalınlaşmalar ve çatlaklar ile seyredebilir.
  • Mantar hastalıkları: Belki de ilk başta dışlanması gereken hastalıklardan biridir. Kişide mantar hastalığının olmadığı mutlaka mikrobiyolojik olarak teyit edilmelidir.
  • Kadınlarda menapoz döneminde östrojen hormonunun azalmasına bağlı olarak görülebilir.
  • Bazı sistemik hastalıklar: Şeker hastalığı, böbrek hastalığı, tiroid bezinin az çalışması ve bazı vitamin eksiklikleri topuklarda çatlaklara neden olabilir.
  • Nadir de olsa bazı kanserler özellikle yemek borusu ve mide kanserleri topuk çatlakları olan hastalarda eşlik edebilir. Bu nedenle mutlaka hastaların bu yönden şikayetleri sorgulanmalıdır.

Sevgili okurlarım,  topuklarınızda  çatlaklarınız varsa yukarda saydığımız nedenlerin göz önünde bulundurulması gerekmektedir. Sizler de topuklarınıza iyi bakarsanız; yani düzenli olarak ayak bakımınızı yapar ve nemlendirici kremler uygularsanız topuk çatlaklarıınzı geçirebilirsiniz. Düzenli yapılan bakıma rağmen şikayetleriniz düzelmiyorsa mutlaka hekiminize başvurunuz.

Sağlıklı ve mutlu günler dilerim.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu