GündemEkonomiTürkiye Gündemi

Topyekun Kalkınma!

Topyekun Kalkınma!

 

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, iller arası gelişmişlik farklarını ortadan kaldıracak, illerin görece daha az gelişmiş ilçelerini kalkındıracak önemli bir adım attı. 39 ilin 74 ilçesi daha Resmi Gazete’de yayınlanan Cumhurbaşkanı Kararı ile alt bölge desteğinden yararlanmaya hak kazandı. Böylece Türkiye genelinde 337 ilçe bu imkana kavuşmuş oldu.

 

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Bilecik’te yaptığı açıklamada, yatırım teşviklerini sosyoekonomik gelişmişlik endeksine göre verdiklerini belirterek “Geçen sene ilçe bazlı teşvik sistemini devreye almıştık. Dezavantajlı olanlara teşvikte ayrıcalık yapıyoruz. Şimdi İlçe SEGE’de bir güncelleme yaptık. 74 yeni ilçemizin yatırım teşvik sistemindeki bir alt bölge desteklerinden faydalanması ile ilgili kararnameyi Sayın Cumhurbaşkanımız bugün yayınladı.” dedi.

SIRALAMA GÜNCELLENDİ

Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Karar’da Değişiklik Yapılmasına Dair Cumhurbaşkanı Kararı Resmi Gazete’de yayınlandı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzalı karar ile İlçelerin Sosyo-Ekonomik Gelişmişlik Sıralaması Araştırması’nın (İlçe SEGE – 2022) sonuçları esas alınarak ilçelerin gelişmişlik sıralaması güncellendi.

DEZAVANTAJLI OLANLARA AYRICALIK

Bilecik’te temaslarda bulunan Bakan Varank, Bozöyük’te bulunan Vitra Karo Tesisi’nin açılışını gerçekleştirdi. Varank, törende yaptığı konuşmada, “Bir müjdeyi de bu kürsüden tekrar ifade etmek istiyorum. Biz teşviklerimizi sosyoekonomik gelişmişlik endeksine göre veriyoruz. İlleri ve ilçeleri sosyoekonomik gelişmişliklerine göre sıralıyoruz. Daha dezavantajlı olanlara teşvikte ayrıcalık yapıyoruz. Bir alt bölge teşviklerinden faydalanmasını sağlıyoruz.” dedi.

ANADOLU TEŞEKKÜR ETTİ

Bu bağlamda ilçe bazlı teşvik sistemini geçen sene devreye aldıklarını kaydeden Varank, “Anadolu’nun her tarafından bize teşekkür edenler olmuştu. Şimdi SEGE’de bir güncelleme yaptık. İlçelerimizi yeniden sıraladık. 74 yeni ilçemizin SEGE’de bir alt bölge teşviklerinden faydalanması ile ilgili kararnameyi Sayın Cumhurbaşkanımız bugün yayınladı. Bu ilçelerden bir tanesi de Bilecik’te bulunuyor. Artık, Pazaryeri’nde yatırım yaptığınızda bir alt bölge teşviklerinden faydalanabileceksiniz. Bu da şehrimize ilçemize hayırlı olsun diyorum.” diye konuştu.

OSB’LER DAHA AVANTAJLI

Resmi Gazete’de yayınlanan karar ile alt bölge desteğinden yararlanabilen ilçelerin sayısı 263’den 337’ye çıktı. Listeye 39 ilden toplam 74 ilçe daha eklendi. Yapılan düzenleme ile 6 bölgeli teşvik sisteminde bağlı olduğu ilin gelişmişlik seviyesine kıyasla daha az gelişmiş durumda olan ilçeler bir alt bölge desteğinden, bu ilçelerin OSB’leri ise iki alt bölge desteğinden yararlanacak.

GELİŞMİŞLİK FARKLARI ORTADAN KALKACAK

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Türkiye’nin topyekûn kalkınması amacıyla kullandığı bu destek modeli, il içindeki ve iller arasındaki gelişmişlik farklarını ortadan kaldırmayı; az gelişmiş bölgeleri daha hızlı kalkındırmayı amaçlıyor.

Resmi Gazete’de yayınlanan kararla alt bölge desteğinden yararlanan ilçeler listesine eklenen yeni ilçeler şöyle:

ADANA: Pozantı

AFYONKARAHİSAR: Evciler

AKSARAY: Sultanhanı

ANKARA: Evren, Güdül, Kalecik

ANTALYA: Akseki, İbradı

BALIKESİR: Manyas

BARTIN: Ulus, Tefenni

BİLECİK: Pazaryeri

BOLU: Mengen

BURSA: Orhaneli

ÇANKIRI: Yapraklı

ÇORUM: Oğuzlar, Dodurga, Kargı

DENİZLİ: Bozkurt, Çal, Çardak, Bekilli

EDİRNE: Havsa, Süloğlu

ELAZIĞ: Ağın

ERZİNCAN: Kemah, Üzümlü

ESKİŞEHİR: Beylikova, Çifteler, Mahmudiye, Mihalgazi, Mihalıççık, Sarıcakaya, Seyitgazi

GİRESUN: Çamoluk

ISPARTA: Atabey, Senirkent, Yenişarbademli

İZMİR: Kınık

KAHRAMANMARAŞ: Çağlayancerit, Ekinözü

KARAMAN: Ermenek

KASTAMONU: Ağlı, Araç, Küre

KAYSERİ: Özvatan

KİLİS: Elbeyli

KOCAELİ: Kandıra

KONYA: Çumra, Akören

KÜTAYHA: Emet

MANİSA: Demirci, Gördes, Kırkağaç, Sarıgöl

MERSİN: Bozyazı, Çamlıyayla

MUĞLA: Kavaklıdere

ORDU: Akkuş, Çatalpınar, Çaybaşı, Gürgentepe, İkizce, Mesudiye

SAKARYA: Kocaali

SAMSUN: Ladik, Terme

SİVAS: Doğanşar, İmranlı

TEKİRDAĞ: Hayrabolu

TOKAT: Başçiftlik, Sulusaray

UŞAK: Ulubey

YOZGAT: Kadışehri

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu