TeknolojiTürkiye Gündemi

TÜBİTAK’tan Kutup Araştırmalarına 1 Milyon Euro

Kutuplarda araştırma üssü kurmak için harekete geçen TÜBİTAK’ın yeni projesini hayata geçirmek adına 1 milyon Euro bütçe ayıracağı açıklandı.

TÜBİTAK ile Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı arasında “Antarktika ve Arktik ile İlgili Bilimsel Çalışmalarda İşbirliği Yapılmasına Dair Protokol” isimli bir anlaşma imzalandı. Anlaşma kapsamında Türkiye’nin Antarktika’da yapacağı bilimsel çalışmaların hızlandırılması planlanırken, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, “Antarktika ve Arktik ile ilgili bilimsel çalışmaların destekleneceği bir çağrı hazırladık.

Desteklenecek projelerin toplam çağrı bütçesi bir yıl için 1 milyon avro karşılığı Türk lirası olacak.” diyerek, konuya açıklık getirdi.

İlk Türk bilim insanının 1967 yılında Antarktika’ya gittiğini hatırlatan Özlü, Türkiye’nin kutuplar üzerindeki çalışmalarda öncü isimler arasına girmek istediğini belirterek, Ulusal Kutup Bilim Programı’nın hazırlandığını aktardı. Hazırlanan program kapsamında 1. Ulusal Antarktik Bilim Seferi’nin 9 bilim insanımızın katılımıyla 26 Şubat – 4 Nisan 2017 arasında gerçekleştiğini söyleyen Özlü, çalışmaların süreceğini ve ikinci seferin hazırlıklarının başladığını ifade etti.

Faruk Özlü, “Antarktika ve Arktik ile İlgili Bilimsel Çalışmalarda İşbirliği Yapılmasına Dair Protokol” kapsamında Antarktika ve Arktik ile ilgili bilimsel çalışmaların destekleneceği bir çağrı hazırladıklarına dikkati çeken Özlü, “Ulusal Kutup Bilim Programı çerçevesinde, öncelik Antarktika’ya verilerek Arktik ile ilgili faaliyetler planlanacak. Bilim insanları, TÜBİTAK Araştırma Destek Programları Başkanlığı (ARDEB) tarafından açılan söz konusu çağrıya, 31 Mayıs’a kadar ‘http://ardeb-pbs.tubitak.gov.tr’ adresinden başvuru yapılabilecek.” diye konuştu.

Yapılan çağrı kapsamında başvuru yapacak kutup araştırmaları projelerinin TÜBİTAK ARDEB tarafından yürütülen “Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Projelerini Destekleme Programı” kapsamında alınacağı ve Ulusal Kutup Bilim Programı çerçevesinde açılan çağrıya başvuru yapan projelere bir yıl için 1 milyon Euro harcanacağını söylenenler arasında yer aldı.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu