Ender GÖKMEN

Tüketim Alışkanlığını Değiştir | Ambalajsız Alışveriş

Marketlerde satılan ürünlerin ambalaj atıklarının, toplam atıkların neredeyse %30’unu oluşturduğunu biliyor muydunuz?

Alışveriş sonrası kendi çöpünüze bile dikkatli bakarsanız, bugün yaş gıdadan kuru gıdaya her şeyin ambalajının çöpün büyük bir kısmını oluşturduğunu göreceksiniz. Berlin’de yepyeni bir konseptle açılan Original Unverpackt, ambalaj atık problemini kökten çözerek, gıdayı paketlenmeden satıyor.

Çoğu organik ve yerel gıdayı öne çıkaran ürünlerin olduğu dükkanın arkasındaki iki isim Sara Wolf ve Milena Glimbovski “Let’s be real, try something impossible” – “gerçekçi olalım ve imkansızı deneyelim” diyerek tüketicinin çevreye daha duyarlı alışveriş yapmasını istiyor.

Alışverişte imkansız gibi görünen ‘sıfır atık’ı hedefleyen ikili, aşırı tüketimin yarattığı israfı ve paketlemeyi yok etmenin peşinde diyebiliriz. Dünyada üretilen gıdanın üçte birinin çöpe gittiğini düşününce bu konseptin üretimin her zincirinde olması gerektiğini düşüneceksiniz.

Bu market üretenlere ve tüketenlere sıfır atık ortamını yaratıyor. Herkesin ihtiyacı olanı tüketmesi için, israfı en aza indiren tekrardan doldurulabilir kaplarla alışverişi mümkün kılıyor.

Eğer bir gün bu markette kendinizi bulursanız, katı olmayan gıda seçenekleri dahil, meyvelerinizi, tahıl ve hububatlarınızın miktarına siz karar verebilirsiniz. Şunu da söyleyelim bazı sıvı ürünler depozitolu şişelerde raflarda kendini buluyor.

Bir fonlama ile desteklenen dükkanın, tüketiciler için yeni bir deneyim yaratması bekleniyor. Ambalaj yerine tekrar kullanılabilir kaplarda alışverişi mümkün kılarak, konvansiyonel alışveriş anlayışına yeni bir yaklaşım getiriyor. Dükkan ayrıca bünyesinde büyük markaları barındırmamasıyla da dikkat çekiyor.

Dükkana gelenlerin kendi ‘paketlerini’ de yanında getirmesi tabii ki ‘kullan at’ı engelleyecek en pratik kural. Hem tüketeceğiniz kadar harcamak hem de hayatınızdan ambalaj atığını çıkartmanıza yardımcı olacak bu konsepti acaba yakınlarda buralarda da görebilir miyiz dersiniz?

Kaynak: Valhalla Movement

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu