Tüm İnsanlığı Yok Edebilecek Kadar Güçlü!

Tüm insanlığı yok edebilecek kadar güçlü! Konservelerdeki “biyolojik silah” tehdidi: Birkaç mg bile öldürüyor...

Tüm İnsanlığı Yok Edebilecek Kadar Güçlü!

Tüm İnsanlığı Yok Edebilecek Kadar Güçlü!

Evde yapılan salçalar, konserveler her ne kadar heyecanlı bir kış hazırlığının simgesi olsalar da; büyük bir tehlikeyi de bünyesinde barındırıyor.

“Botulizm” tehlikesi o kadar güçlü ki; adeta bir biyolojik silah olarak nitelendirilebiliyor. Konserve yapımı sürecinde oluşan bu toksinin etkisi, yaşamı tehdit ediyor.

Konserve Yaparken Dikkat Edilecekler

Ortaya çıkan vakalar, bu tehlikenin boyutunu gözler önüne seriyor. Iğdır’da 4 çocuk sahibi H.Y. (68) ve C.Y (67) çifti, yedikleri ev tipi sebze konservesinden zehirlendi.

Görme, konuşma bozukluğu ve solunum sıkıntısı şikayetleri ile Iğdır Devlet Hastanesi’ne giden yaşlı kadın hayatını kaybederken eşinin yoğun bakımda tedavisi sürüyor.

Yaz sonunda tüm yurt genelinde yapılan konserve hazırlıkları konusunda uzmanlar, toksik etkisiyle çok büyük riskler taşıdığına dair uyarıda bulunuyor. Bu nedenle özellikle konserve yaparken dikkat edilmesi gereken noktalar mevcut.

Yapılan ayrıntılı incelemeler sonucunda kaynar su metodunun sıklıkla kullanıldığını, fakat sebzeler gibi düşük asit gıdalarda yeterince bilince sahip olunmaması bu riski artırıyor. Bu tip gıdalarda kaynar su kullanımının, C. botulinum sporlarını yeterince ortadan kaldırma kapasitesinin olmadığı da vurgulanıyor.

Konserve Yaparken Dikkat Edilecekler

Botulizm toksini 80 derecede 10-30 dakika, 100 derecede ise 10 dakika kaynatılarak tahrip edilebilmesine rağmen, uygun olmayan koşullarda saklanan besinlerde yeniden üreyebilme tehdidi ortaya çıkarabiliyor.

C. botulinum bakterisi oksijensiz ortamda yaşayabilir, ısıya dayanıklı sporlar üretir. Bu sporların tamamen yok edilmesinin en önemli yolu ise; 120 °C sıcaklıkta kaynatılmasıdır. Fakat bu sıcaklığa ancak düdüklü tencereler yoluyla veya endüstriyel ocaklarda erişilebilir.

Normal tencerelerde yapılan kaynatma işlemi, bu toksinin ortadan kalkması yeterli ısıyı sunmaz. Bu nedenle toksinler konusunda dikkat edilmesi gerekliliği, konserve yapımında oldukça büyük önem taşıyor.

Bu metot yerine, yeterince basıncı yüksek bir kutuda konserveleme yapılması gerektiğini belirten uzmanlar, doğru adımları izlemenin hayati öneme sahip olduğuna dair uyarıda bulunuyor.

Konserve Yaparken Dikkat Edilecekler


C. BOTULINUM TEHLİKESİNDEN NASIL UZAK DURULUR?

Adeta bir biyolojik silah olarak bile değerlendirilmiş olan bu toksinden uzak durmak için dikkat edilmesi gereken önemli konu başlıkları mevcut. Konserve yapım sürecinde doğru adımları izlemek bu nedenle hayati önem taşıyor.

  • Elleriniz ve kapağınızın “tamamen steril” olduğuna dikkat etmeniz gerekiyor.
  • Sebzelerin lekeli olmamasına ve taze olmasına mutlaka dikkat edin.
  • Her konserve işleminde mutlaka “yeni kapak” kullanın.
  • Konserve kavanozlarını “tamamen kapandığından” mutlaka emin olun. Hava almadığından emin olmak, hayati öneme sahip.
  • Konserveleri hazırladıktan hemen sonra, hızla serin bir ortama geçirerek soğumasını sağlayın ve karanlık bir alanda depolayın.
  • Konserve kapaklarında gördüğünüz şişme durumunda bu konserveleri kesinlikle tüketmeyin.
  • Eğer konserveden tat, koku veya görüntüde şüpheye düştüğünüz bir durum varsa; sağlam da görünse kesinlikle “tatmaya” veya “denemeye” çalışmayın.

Haber Merkezi

sağlık sağlık gündemi konserve biyolojik silah botulinum