GündemSiyasetTürkiye Gündemi

TURGUT ÖZAL ÖLÜMÜNÜN 24. YILINDA ANILDI

TURGUT ÖZAL ÖLÜMÜNÜN 24. YILINDA ANILDI

8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal’ın vefatının 24’üncü yıl dönümünde nedeniyle Anıt Mezar’da anma töreni düzenlendi. Törene Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı İsmail Kahraman, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, İstanbul Valisi Vasip Şahin, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Ak Parti İstanbul İl Başkanı Selim Temurci, merhum Cumhurbaşkanı Turgut Özal’ın eşi Semra Özal, oğulları Efe ve Ahmet Özal, torunu Serra Özal, aile üyeleri ve sevenleri katıldı.

 

İlgili Makaleler

TURGUT ÖZAL KİMDİR?

 

Halil Turgut Özal, 13 Ekim 1927 tarihinde Malatya’da dünyaya geldi. Babasının görevi sebebi ile sık sık taşınmak zorunda kalan Özal ailesi, Bilecik’in Söğüt ilçesine yerleşti. İlköğretim hayatına burada başlayan Turgut Özal, ortaokulu da Mardin’de bitirdi. Mardin’de o dönemlerde lise olmaması nedeniyle eğitimine Konya Lisesi’nde devam etmek zorunda kaldı.

Lise eğitiminin ardından İstanbul Teknik Üniversitesi’nde Elektrik Mühendisliği bölümünde burslu olarak eğitimini tamamladı ve 1950 yılında mezun oldu. Evliliğinin ardından Amerika’da Teksas Teknoloji Üniversitesi’ne giden Özal, ekonomi bölümünde eğitim gördü.

Devlet Planlama Teşkilatı’nın kuruluşunda görev alan Özal, 1965 seçimlerinin ardından Süleyman Demirel’in danışmanı olarak görev yaptı ve 1967 yılında DTP Müsteşarı oldu. 1971-1973 yılları arasında Dünya Bankası Sanayi Dairesi’nde danışman olarak çalışan Özal, başta Sabancı Holding olmak üzere sektördeki birçok şirkette yönetici pozisyonunda görev aldı.

1977 seçimlerinde Milli Selamet Partisi’nden İzmir milletvekili adayı oldu ancak seçilemedi. Ardından 12 Eylül 1980 askeri darbesinden sonra bu politikaları sürdürmek için Bülent Ulusu Hükümeti’nde ekonomiden sorumlu Başbakan Yardımcılığı görevine atandı. Görevine getirildikten 22 ay sonra istifa etti.

20 Mayıs 1983 tarihinde Anavatan Partisi’ni kurdu ve 1983 Türkiye genel seçimlerinde tarihindeki seçimlerde 400 kişiden oluşan parlamentoda 211 milletvekili ile tek başına iktidar oldu. Tek başına iktidarlıkla birlikte 45. Hükümet’in Başbakanı olan Özal, 13 Nisan 1985 tarihindeki kongrede yeniden genel başkanlığa seçildi.

18 Haziran 1988 tarihinde Ankara’daki Atatürk Spor Salonu’nda Anavatan Partisi’nin 2. Olağan Kongresi’nin düzenlendiği esnada Kartal Demirağ isimli saldırgan tarafından suikast girişiminde bulunuldu. Foto muhabirleri ve televizyon kameraları için hazırlanan platformun önünden iki el ateş edilen Turgut Özal, sağ elinden yaralandı.

1989 yılındaki cumhurbaşkanlığı seçiminde aday oldu. Seçimde Turgut Özal seçilerek Türkiye Cumhuriyeti’nin sekizinci Cumhurbaşkanı olarak seçildi ve 9 Kasım 1989 tarihinde resmi olarak göreve başladı.

Turgut Özal, 17 Nisan 1993 tarihinde 5 ülkeyi kapsayan 12 günlük Türkistan gezisinin ardından hayatını kaybetti.

 

 

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu