Turist Diliyle, Fiyat Ateşiyle Pazar Hikâyesi
Turistlerle işaret dili, tezgâhta uçuşan fiyatlar... Balıkesir pazarlarında yaz sezonu hem zorlu hem renkli geçiyor.

Turist Diliyle, Fiyat Ateşiyle Pazar Hikâyesi
Balıkesir’in sevilen pazarcılarından Önder Gökgül, meyve-sebze fiyatlarındaki yükselişi, sektörün zorluklarını ve yaz sezonundaki tüketici tercihlerine dair gazetemerhaba.com’a önemli açıklamalarda bulundu. Yaklaşık 25 yıldır bu işi yapan Gökgül, özellikle yaz aylarında yaşanan don olaylarının ve soğuk hava depolarının fiyatlara doğrudan etki ettiğini söyledi.
Kiraz 500 TL, Şeftali 150 TL’yi Gördü
Gökgül, “Yazla birlikte en çok talep gören ürünler kiraz, kayısı, şeftali ve karpuz oluyor. Kirazın kilosu 300 ila 500 lira arasında değişiyor. Akça armut 200 lira, kayısı 80 lira, karpuz ise 25 lira. Şeftalinin kilosu 100 ila 150 lira aralığında satışa sunuluyor” dedi.
Soğuk Hava Depoları Fiyatları Artırıyor
Kış aylarında uygun fiyatla satılan portakal ve mandalina gibi ürünlerin dalından toplandığı için daha hesaplı olduğunu belirten Gökgül, yazın ise meyvelerin depolarda bekletilmesi nedeniyle maliyetlerin arttığını vurguladı.
“Pazarda Bel Kayması Yaşadım”
Cumartesi pazarında çalışırken ağır kasa indirirken bel kayması yaşadığını anlatan Gökgül, “Bu işte bel ağrısı zaten kaçınılmaz. Ağır kaldırmak günlük rutinin bir parçası” dedi.
“Erdek’te İngilizce Konuşmak Zorunda Kaldım”
Turistik yerlerde dil bariyerinin de bir sorun olduğunu aktaran Gökgül, Erdek pazarında İngiliz müşterilerle işaret diliyle anlaşmaya çalıştığını, iletişim kurmakta zorlandığını belirtti.
Fiyatlar Nereye Gidiyor?
Gökgül, tüketicilerin yerli üretime yöneldiğini, Nisan, Mayıs ve Haziran aylarında sebze fiyatlarının biraz gerilediğini söyledi. Ancak meyvede durum daha farklı. Fiyatlar tarladan sofraya kadar artarak geliyor. Özellikle yazlık meyveler için bütçeye uygun alışveriş yapmak artık daha da zor hale geldi.
Haber: Nursima Akyürek