GündemDünyadan HaberlerTürkiye Gündemi

Türk Dizileri Dünyayı Etkisi Altına Almayı Sürdürüyor

Türk Dizileri Dünyayı Etkisi Altına Almayı Sürdürüyor

 

Birleşik Arap Emirlikleri ekranları Türk dizileri ile renklenecek.Dünya genelinde Latin Amerika’dan Avrupa’ya, Afrika’dan Güneydoğu Asya’ya kadar 150’den fazla ülkede 800 milyonu aşkın izleyiciye ulaşan Türk dizilerinin yeni pazarlara girmesi için çalışmalarını hızlandıran Hizmet İhracatçıları Birliği (HİB), geçtiğimiz yıl alım heyeti kapsamında İspanyol televizyonlarının temsilcilerini İstanbul’da ağırlamalarının ardından bu kez Dubai’ye çıkarma yaptı.

 

12 Türk Firması

Sektörün yurt dışında yaptığı ilk organizasyon olan Dizi-Film, Animasyon Sektörü Dubai Ticaret Heyeti, Ticaret Bakanlığı desteği ve HİB organizasyonu ile 24-27 Mayıs tarihleri arasında gerçekleştirildi. Ticaret Bakanlığı Uluslararası Hizmet Ticareti Genel Müdürlüğü Kültürel Hizmetler ve Yaratıcı Endüstriler Daire Başkanı Duygu Yaygır, HİB Genel Sekreter Yardımcısı Üzeyir Işık, Dubai Ticaret Ataşeleri Ersoy Erbay ve Hacı Hasan Kaygısız’ın da katılım sağladığı Ticaret heyetinde sektörden 12 Türk firması yer aldı.

Doğu Batı Sentezi

ABD’den sonra en fazla dizi ihracatı gerçekleştiren ülkemizin dizileri dünyanın birçok ülkesinde primetimeda yarışıyor. TCMB verilerine göre 2021 yılında bir önceki yıla oranla ihracatını yüzde 181 artırarak 503 Milyon dolara ulaşan Kişisel, Kültürel ve Eğlence Hizmetleri sektörü, 2022 yılı ocak-mart döneminde ise gerçekleştirdiği yüzde 78’ik ihracat artışı ile dikkatleri üzerine çekmeyi başardı. Sektör ihracatının ekonomiye katkısı 500 milyon doları aşarken, oyunculuk, özgün senaryo, müzikler, yapım kalitesi ve Türkiye’nin doğal güzellikleri en beğenilen kriterler olarak öne çıkıyor. Doğu batı sentezi oluşturan dizilerimizde izleyiciler kendilerine yakın kültürel değerler bulabiliyor.

Sektör Hakkında Bilgi Alındı

Son dönemde BAE ile Türkiye arasındaki ekonomik ve siyasal ilişkilerin gelişmesi, sektörün yeniden bu ülkeyi radarına almasında en büyük etken oldu. Daha önce BAE pazarında var olan sektör hacminin daha da geliştirilebileceği ciddi bir potansiyelin olduğu görüldü. Çalışmalarına 25 Mayıs’ta T.C. Dubai Başkonsolosu İlker Kılıç’ı makamında ziyaret ederek başlayan heyet, ardından Dubai hükümetine bağlı Film and TV Commission’ı üyeleriyle bir araya gelerek sektörü anlattı ve pazar hakkında bilgi aldı. Heyet daha sonra Dubai’nin önde gelen kanallarından MBC TV stüdyosunu ziyaret etti.

İkili Görüşmeler Yapıldı

Heyetin ikinci günü ise bölgedeki potansiyel alıcılar ile heyet katılımcısı firmalarımız arasındaki ikili iş görüşmelerine ayrıldı. HİB Genel Sekreter Yardımcısı Üzeyir Işık, Dubai Ticaret Ataşesi Ersoy Erbay ve Ticaret Bakanlığı Uluslararası Hizmet Ticareti Genel Müdürlüğü Kültürel Hizmetler ve Yaratıcı Endüstriler Daire Başkanı Duygu Yaygır’ın açılış konuşmalarıyla başlayan görüşmelerde firmalarımız, toplantıya yoğun ilgi gösteren bölgedeki alıcılarla yüz yüze görüşme fırsatı buldular. Haber: Semra Aman Akyürek

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu