GündemSağlıkTeknolojiTürkiye Gündemi

Türk Mühendis, Felçli Hastalar İçin Devrim Yaratan Rehabilitasyon Cihazı Geliştiriyor

İstanbul'da doğan ve anneannesinin felç sürecinden ilham alan Sayılgan, evde kullanımı kolay el ve bilek rehabilitasyon cihazını tasarlıyor. Projeye TÜBİTAK'tan destek geldi.

Türk Mühendis, Felçli Hastalar İçin Devrim Yaratan Rehabilitasyon Cihazı Geliştiriyor

İstanbul’da doğan ve anneannesinin felç sürecinden ilham alan Sayılgan, evde kullanımı kolay el ve bilek rehabilitasyon cihazını tasarlıyor. Projeye TÜBİTAK’tan destek geldi.

İstanbul’da doğan Sayılgan, çocukluk yıllarında anneannesi Hatice Gökçe ile birlikte yaşadı. Ancak, Hatice Gökçe şeker ve tansiyona bağlı bir felç geçirdi ve 2 yıl boyunca vücudunun bir tarafını kullanamaz hale geldi. Bu süreç, Sayılgan’ın hayatında derin bir etki bıraktı ve ona hastalara yardım etme isteği aşıladı. Küçük yaşlardan itibaren teknolojik cihazlarla ilgilenmeye başladı.

Turk Muhendis Felcli Hastalar Icin Devrim Yaratan Rehabilitasyon Cihazi Gelistiriyor 1

Anneannesini kaybettikten sonra lise eğitimini tamamlayan Sayılgan, Karadeniz Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü’nü kazandı ve ardından yüksek lisans yapmak için eğitimine devam etti. İzmir Ekonomi Üniversitesi’nde doktor öğretim üyesi olarak görev yapan Sayılgan, felçli hastaların yaşamını kolaylaştıracak bir el ve bilek rehabilitasyon cihazı geliştirmeye karar verdi.

Turk Muhendis Felcli Hastalar Icin Devrim Yaratan Rehabilitasyon Cihazi Gelistiriyor 2

Bu projeye TÜBİTAK da destek verdi. Yaklaşık bir yıllık bir süreçte cihazın prototipini geliştiren Sayılgan, patent başvurusunda bulunmayı hedefliyor. Cihaz, felçli hastaların el ve bilek hareketlerini sağa, sola, yukarı ve aşağı yapmalarını kolaylaştıracak bir sistem olarak tasarlandı.

Turk Muhendis Felcli Hastalar Icin Devrim Yaratan Rehabilitasyon Cihazi Gelistiriyor 3

Cihazın nasıl çalıştığı hakkında bilgi veren Sayılgan, beyinde üretilen elektriksel dalgaların mikro işlemciler ve bluetooth aracılığıyla rehabilitasyon robotuna iletilerek yapay zeka algoritmaları kullanılarak hız ve konum kontrolünün yapılabileceğini belirtti. Bu sayede hastalar, evde kendi kendilerine rehabilitasyon yapabilecekler.

Turk Muhendis Felcli Hastalar Icin Devrim Yaratan Rehabilitasyon Cihazi Gelistiriyor 4

Projede Sayılgan’a destek veren üç öğrenci olduğunu belirten Sayılgan, cihazı yaklaşık 24 ay içinde son ürün haline getirmeyi hedeflediklerini ifade etti. Öğrencilerden Meriç Kösetorunu ise cihazın Türkiye’de üretildiği için herkes tarafından ulaşılabilir olacağını vurguladı.

Bandırma’da O Kanser İçin Umut Veren Proje

AA

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu