GündemTürkiye Gündemi

Türk Sağlık Sen Sağlık Bakanlığı Önünde Taleplerini Dile Getirdi

Türk Sağlık Sen Sağlık Bakanlığı Önünde Taleplerini Dile Getirdi

Türk Sağlık Sen 81 ilden temsilcilerinin katılımı ile Sağlık Bakanlığı önünde basın açıklaması yaptı.

81 İl Temsilcisi Katıldı

Türk Sağlık Sen Başkanı Önder Kahveci öncülüğünde 81 il temsilcisinin katılımı ile sendikalılar sağlık çalışanlarının taleplerini açıkladıkları bir toplantı düzenlediler. Sağlık Bakanlığı binası önünde bir araya gelen sendika temsilcileri  “Sorunlarımız maskelenemez” sloganı taşıyan afiş arkasında talep ve sorunlarını ilettiler. Katılımcılar arasında Balıkesir Türk Sağlık Sen Başkanı Musa Bilal’de yer aldı. Başkan Kahvecinin temsilciler adına açıklama yaptığı toplantıda şunlar kaydedildi:

 “Verilen sözler tutulmadı”

“Salgın başlangıcı üzerinden tam bir yıl geçti. Sağlık çalışanları bu süreçte kahramanca bir mücadele vererek, yiğitçe bir cesaret ile şifa dağıttılar. Kısacası sağlık çalışanları büyük bir desten yazmışlardır. Geride bıraktığımız bir yılda sağlık çalışanlarının tek istediği ise çalışma şartlarının iyileştirilmesi ve ayrıca mali özlük haklarında kayıpların giderilmesiydi. Ne yazık ki bu yönde adımlar atılmadı, verilen sözler tutulmadı.

 “Yüzde 79 kendine değer verilmediğini düşünüyor”

Hayatları dahil her şeyden fedakarlık eden, esnek mesai ve izin gibi birçok haktan mahrum bırakılan sağlık çalışanları bunu hak etmediler. Pandemi sürecinde yöneticilerimizle görüşmelerimizde talep ve beklentileri hep ilettik. Sağlık Bakanlığına bugün burada hem sesimizi duyurmaya çalışacak hem de bugüne kadar yaptıklarımızı kitap halinde Sağlık Bakanlığımıza teslim edeceğiz. 4 bin 44 sağlık çalışanının katıldığı bağımsız bir araştırma şirketine yaptırdığımız, pandemi süreci sağlık çalışanları araştırmamızın sonuçlarına göre; Sağlık çalışanlarının yüzde 79 kendilerine gereken değerin verilmediğini, ayrıca sadece yüzde 17’si yöneticilerin sağlık çalışanları ile gerektiği gibi ilgilendiğini düşünmekte.

 “Yüzde75’in kaygısı virüsü ailesine bulaştırmak”

Yüzde 92’si aldıkları maaş ve döner sermayelerin yeterli olmadığını belirtmektedir. Yüzde 22’si pandemi döneminde gelir kaybı yaşadıklarını söylemiştir. 54’ü emeklerinin karşılığını alamadğını yüzde 70’i geleceğe dair kendini güvende hissetmemektedir. Yüzde 43 ise çalışma şartlarını fiziksel ve ayrıca psikolojik olarak hiç sağlıklı bulmamaktadır. Yüzde 75’inin bu dönemde en büyük kaygısı virüsü aile bireylerine bulaştırmak olmuştur.”

 “Sağlık çalışanlarının yüzde 83’ünde tükenmişlik hissi var“

Türk Sağlık Sen Başkanı Önder Kahveci konuşmasının devamında sağlık çalışanlarının karşı karşıya kaldığı şiddet olaylarına da yer verdi. Sağlık çalışanlarının özellikle pandemi sürecinde böyle bir durumu hak etmediklerini ifade eden Kahveci, “Sağlık çalışanlarının özverili çalışmaları sonucunda şiddete maruz kalması son derece ciddi bir durumdur. Sağlık çalışanlarının yüzde 64’ü pandemi sürecinde psikolojik şikayetlerinin olduğunu dile getirmişlerdir. Ayrıca yüzde 83’ü ise bu süreçte tükenmişlik hissi yaşadığını dile getirmiştir. Araştırmamızın sonuçları çalışanlarımızın ne gibi zorluklara karşı koydukları ve ayrıca nasıl fedakarlıklarda bulunduklarını ortaya koymuştur. ”dedi.

 Birçok Başlıkta Talepleri Dile Getirdiler

Sağlık çalışanlarının fedakarca çalışmalarının karşılığında haklarını istediklerini dile getiren Kahveci  “Tüm sağlık çalışanları istifa aşamasına geldikleri gün mü adım atılıyor” dedi. Önder Kahveci sağlık çalışanları adına dile getirdiği taleplerde 3600 ek gösterge, sağlık çalışanları çocukları için kreş talebi, kovid-19 salgınında yaşamını yitiren sağlık çalışanları için şehitlik unvanı, yıpranma payı ve ayrıca kadro gibi birçok başlıkta talepleri dile getirdi.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu