Gündem

Türk Sağlık-Sen Sağlık Ordusuna Ses Oldu

Türk Sağlık-Sen Sağlık Ordusuna Ses Oldu

 

Türk Sağlık-Sen Başkanlar Kurulu Toplantısı, telekonferans yöntemiyle gerçekleştirildi.

Türk Sağlık-Sen Başkanlar Kurulu Toplantısı, telekonferans yöntemiyle gerçekleştirildi. Yapılan toplantıda sağlık ve sosyal hizmet çalışanlarının mali ve özlük hakları ile ilgili yaşananlar ve talepleri, hizmet kolunda bulunan tüm kurum ve kuruluşlarda yönetim ve işleyişe dair konuları, çalışma hayatında kamu çalışanlarını ilgilendiren meseleler ve pandemide sağlıkçıların gündemi ile ilgili konular ele alınarak değerlendirildi.

Toplantı sonrası Başkanlar Kurulu toplantısında ele alınan tüm konular hakkında Türk Sağlık-Sen Balıkesir Şube Başkanı Musa Bilal açıklamada bulundu.

 

BAKANLIK SAĞLIK ORDUSUNU KIRDI

Türk Sağlık-Sen olarak başvuru, görüşme ve alanlara çıkarak yanlışları ısrarla vurguladıklarını dile getirilen açıklamada Başkan Bilal şöyle kaydetti:

“Çalışanların net taleplerini dile getirmemize rağmen Sağlık Bakanlığı yanlıştan dönme erdemini bir türlü göstermediği gibi ikinci bir tavandan ek ödeme fiyaskosu ile meseleyi içinden çıkılamaz bir hale sokarak sağlık ordusunu kırgın ve kızgın bir hale getirmiştir.  Bakanlık tükenmişlik sendromuna çalışanları adeta eliyle itmektedir.

 

EK ÖDEME DEĞİL TEK ÖDEME

Bu anlamda yapılacak ilk iş sağlık çalışanlarının maaşlarını açlık sınırından kurtarıp yoksulluk sınırın üstüne çıkartarak uzun zamandır dile getirdiğimiz “Ek ödeme yerine tek ödeme verilsin o da maaşa zam olsun” talebimizin yerine getirilmesidir.  Döner Sermaye sistemi baştan aşağı revize edilmeli, çalışan merkezli bir yapıya kavuşturularak adalet mutlaka tesis edilmelidir.

 

PANDEMİ ÖDEMESİ YAPILMALI

Pandemi nedeniyle verilen adı tavan ama gerçekte yerlerde olan ek ödemenin yeniden değerlendirilmesi, Üniversite hastanelerinde dağıtım ile ilgili usul ve esasların adaletli bir biçimde belirlenmesi, aile hekimliği çalışanlarına yapılacak ilave ücretlerin bir an önce verilmesi ve filasyon ekiplerinde görevli çalışanlara yapılacak ödemelerin acilen belli bir düzene kavuşturulması gereklidir. Ayrıca Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nda sosyal hizmetlerde görevli çalışanlara da bir pandemi ödemesi yapılmalıdır.

 

TASLAK REHBER ALINMALI

3600 Ek gösterge bir an önce hayata geçmelidir. Türkiye Kamu-Sen’in bu konuda hazırladığı kanun tasarı taslağı milletvekilleri tarafından Plan Bütçe komisyona getirilmiş ve burada beklemektedir. Bu taslak rehber alınarak düzenleme yasalaşmalıdır.

Covid-19 sağlık çalışanları için meslek hastalığı veya iş kazası olarak kabul edilerek hayatını kaybeden sağlık çalışanlarının ailelerinin şehit yakınlarının faydalandığı düzenlemelerin kapsamına dahil edilmeleri için gerekli çalışmalar yapılmalıdır.

 

İSTİHDAMDAKİ BAZI MODELLER TERK EDİLMELİ

Kamuda ismi her ne olursa olsun kadrolu istihdam dışındaki tüm ucube modeller terk edilmelidir. Bu ucube istihdam modellerin nedeniyle yaşanan tüm mağduriyetlerin sonlanması için tüm çalışanlar kadrolu olmalıdır. Ayrıca hizmetli arkadaşlarımız yıllardır bekledikleri ve hak ettikleri memurluk kadrosuna kavuşturulmalıdırlar.

 

ŞİDDETE YAPTIRIM GEREK

Sağlıkta şiddetin pandemi döneminde bile hız kesmeden devam ettiği görülmektedir. Ağır ve caydırıcı yaptırımların bu konuda kısa sürede etkin bir çözüm yolu olacağını düşünüyor; sağlık kurum ve kuruluşlarının sıfır toleranslı alan ilan edilerek burada işlenen her suçun ertelemesi veya paraya çevrilmesinin önüne set çekilmesini, şiddet uygulayanların acil haller dışında belirli bir süre kamu sağlık hizmetlerinden ücretli yararlandırılması gerektiğini ifade ediyoruz.

 

ATAMALAR OBJEKTİF OLMALI

Sağlık Bakanlığı sözleşmeli yönetici atamalarında ehliyet ve liyakatin bir kez daha yok sayılması, yöneticilerin önemli bir kısmının bir sendikanın mensupları olması kabul edilemezdir. Devlete sadakat yerine başka yerlere sadakatin öne çıkartıldığı bu sistem terk edilmeli ve yönetici atamaları mutlaka objektif bir sınavla yapılmalıdır.

Üniversite hastanelerinde görev yapan sağlık çalışanları da aynı sorunlarla muzdariptirler ve çözüm beklemektedirler. Bu konuda YÖK’ün bir an önce inisiyatif alarak üniversite hastanesi çalışanları için gerekli adımları atması geciktirilmemelidir.”

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu