GündemDünyadan Haberler

TÜRKÇÜLÜK GÜNÜ NEREDEN GELİYOR?

TÜRKAV Balıkesir Şubesi Başkanı Adnan Tatoğlu 3 Mayıs Türkçüler Günü sebebiyle bir basın açıklaması yaptı. Başkan Tatoğlu yaptığı açıklamada“3 Mayıs Türk milliyetçilerinin, Türk Milletinin varlık davası için çektikleri ızdırabın, elemin, gözyaşının ifadesidir.” dedi.

HALKA AÇIK MEKTUP
Tatoğlu şunları söyledi:Biz Türk’üz, Türkçüyüz ve daima Türkçü kalacağız. Bizim için Türkçülük bir kan meselesi olduğu kadar bir vicdan ve kültür meselesidir. Biz azalan veya azaltan Türkçü değil, çoğalan ve çoğaltan Türkçüyüz. Ve her vakit bu istikamette çalışacağız.” Diyordu. 1942 senesinde Meclis Kürsüsünden dönemin Başbakanı Saraçoğlu.Bu sözlerden 2 sene sonra ise 1944 senesinin Mart ve Nisan aylarında Nihal Atsız tarafından Başbakana hitaben yazılan halka açık 2 mektup ile dönemin Milli Eğitim Bakanının yaptıkları anlatılır. Bundan sonra ise mahkeme süreci başlar. 3 Mayıs 1944 de yapılan duruşmaya binlerce bozkurt katılmış ve halkın büyük ilgisi olmuştur.

3 MAYIS TÜRKÇÜLÜK GÜNÜ NEDİR?
Türk milleti engin kültür birikimi ve geçmişi sayesinde kutlanması doğal olan bu bayram Türkler için önemli bir bayram niteliğine sahiptir. Çünkü Türkler sadece resmi devlet olarak 2000 yıldır tarih sahneside yer almaktadır. Cumhuriyetin kuruluş dönemini takip eden yıllarda Türkçülük ideolojisinin anti Türkçülerin ve onların dış destekçilerinin büyük çaplı çatışmalarına neden olmuştur. Yaşanan çatışmaların ardından bir dizi siyasi olaylar, yargılamalar meydana gelmiştir.
3 MAYIS TÜRKÇÜLÜK GÜNÜNÜN TARİHİ
Irkçılık-Turancılık Davası, 7 Eylül 1944’te başlayan ve 29 Mart 1945’e kadar süren, Türk siyasetinde önde gelen 23 ismin Irkçılık-Turancılık suçlamasıyla yargılandığı sürecin adıdır. Türkçülük-Turancılık davasının gerekçelerinden biri olarak gösterilen Hüseyin Nihal Atsız -Sabahattin Ali davasının 3 Mayıs 1944 tarihli duruşmasından sonra yaşanan “Ankara Nümayışı”nı anmak amacıyla, ilk defa 3 Mayıs 1945 tarihinde Tophane Askerî hapishanesinde Nihal Atsız, Zeki Velidi Togan, Nejdet Sançar ve Reha Oğuz Türkkan başta olmak üzere 10 mahkûm tarafından kutlanmıştır. Daha sonraki senelerde de devam eden toplantılar Türkçülük Günü (Bayramı) adını almıştır.
3 MAYIS TÜRKÇÜLÜK GÜNÜ NASIL KABUL EDİLDİ
Ankara Nümayişi’nin ilk yıl dönümünde, 3 Mayıs 1945 tarihinde Tophane’de Askeri Cezaevi’nde tutuklu bulunan bir grup tarafından örtüsüz bir masa etrafında yapılan bir toplantı ile anıldı.(merhaba haber merkezi haberidir)

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu