GündemDünyadan HaberlerEkonomiİlçe HaberleriSiyasetTürkiye Gündemi

Türkiye İlki Yaşadı

Türkiye siyasi tarihinde bir ilk yaşadı. 60 milyondan fazla seçmen 2. tur için yeniden sandık başına gitti.

Türkiye siyasi tarihinde bir ilk yaşadı. Bugün Cumhurbaşkanı Seçimi 2. turu için oy verme işlemi başladı. Türkiye genelinde vatandaşlar, saat 08.00 itibarıyla oy verme işlemine geçti. Oy verme işlemi saat 17.00’ye kadar sürüyor. Ayrıca, oy verme işlemi sırasında 60 milyondan fazla seçmen sandık başına gidiyor.

Nefeslerin tutulduğu seçimde Cumhur İttifakı’nın cumhurbaşkanı adayı Recep Tayyip Erdoğan var. Ayrıca Millet İttifakı’nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu arasında bu yarış gerçekleşiyor. Böylelikle, Türkiye 5 yıl boyunca görev yapacak cumhurbaşkanını belirleyecek.

YSK, Seçim İçin ülke genelinde 973 ilçe, Bin 94 ilçe seçim kurulunda 191 binden fazla sandık kurdu. Seçimde yurt içinde 60 milyondan fazla seçmen oy kullanıyor. Böylelikle, cumhurbaşkanı adayı Erdoğan ve Kılıçdaroğlu’nun yarışacağı seçimde bugün sandıkta oy verme işlemi başlamış oldu.

Türkiye genelinde saat 08.00’de başlayan ve saat 17.00’de sona erecek sonuçlar sonrasında gözler YSK’da olacak. Öte yandan, saat 17.00’ye geldiği halde, sandık başında oylarını vermek üzere bekleyen seçmenler içinde çare var. Dahası, başkan tarafından sayıldıktan sonra sırayla oylarını kullanması sağlanıyor.

Kimlik Önemli

Seçmenler, üzerinde TC kimlik numarası bulunan kimlikleriyle oylarını kullanabiliyor.  Seçmenin nerede oy kullanacağını gösteren seçmen bilgi kağıdının getirilmesi zorunlu değil. Seçmen bilgi kağıdı kendisine ulaşmayanlar, nerede, hangi sandıkta oy kullanacağını Yüksek seçim Kurulu’nun (YSK) internet sitesinden öğrenebiliyor.

Turkiyede Oy Verme Islemi Basladi

Cep telefonu, fotoğraf veya film makinesi gibi görüntü kaydedici veya haberleşme sağlayıcı cihazlarla oy verme kabinine girilmesi yasak. Seçmen, oy pusulasındaki cumhurbaşkanı adaylarından Recep Tayyip Erdoğan veya Kemal Kılıçdaroğlu’nu tercih ettikten sonra oy pusulasını zarfa koyarak sandığa atacak. Oy verme işlemlerinin bitmesinin ardından kullanılan oyların sayım ve dökümü gerçekleşecek. Ayrıca,YSK, Hastalığı veya engeli sebebiyle yatağa bağımlı seçmenler için bu seçimde de seyyar sandıklar oluşturdu. Bu seçmenler, seyyar sandıklarda oylarını kullanabilecek. Ayrıca, görme engelliler bu seçimde de ilk kez 14 Mayıs seçimlerinde uygulandığı gibi kendileri için hazırlanan şablonla oy kullanabilecek.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu