GündemTeknolojiTürkiye Gündemi

Türkiye’de Bulut Sunucu Kullanımı Artıyor

Gartner, yaptığı araştırmalarla birlikte ortaya çıkan öngörülerinde 2025 yılında kurumlarında yüzde 80’i kendi ihtiyaçlarına yönelik şirket içi geleneksel veri merkezlerini kapatacaklarını söyledi. Radore Veri Merkezi Genel Müdürü Sadi Abalı, “Dijital altyapılar geliştikçe, uzaktan erişime imkân kıldıkça işletmeler, kendi bünyelerinde bir veri merkezi kurmanın maliyetine ve iş gücü yatırımına katlanmak istemiyorlar. Kullanılan onlarca hizmetin bir arada çalışabilmesi ve genel buluta çıkışının sağlanması için karmaşık bir BT altyapısı gerekiyor. Bu altyapının kurulumundaki karmaşa da işletmeleri sunucu barındırma (co-location) ya da doğrudan bulut bilişim çözümlerinin kullanılmaya itiyor. Yazılım tanımlı altyapılar, sistem performansının her an gözlemlenmesine ve müdahale edilebilir olmasına olanak tanıyor” dedi.

Türkiye’deki işletmelerin artık bulut sunucuların önemini anladıklarını ve yatırımlarını bu yöne doğru kaydırdıklarını dile getiren Abalı, her an sunucularına ulaşabilen şirketlerin yerel veri merkezleri yerine bulut sunuculara geçmeye başladıklarını belirtti.

Türkiye’de bulut pazarı 2018’de yüzde 20’nin üzerinde büyüyecek

IDC’nin yayınlamış olduğu son genel bulut rakamlarına göre; Türkiye genel bulut pazarının 2018 yılı sonunda %20,7 yıllık büyüme oranıyla 140 milyon doları aşması bekleniyor. 2017 yılı verilerine göre, hizmet olarak altyapı pazarı (IaaS) 38 milyon dolar ile yüzde 33 pazar payına, hizmet olarak platform (PaaS) pazarı 18 milyon dolara ulaşarak yüzde 16,2 pazar payına ulaştı.

M2S araştırma şirketi tarafından yapılan araştırma sonuçlarına göre, her dört kurumdan biri buluta yatırım yapmayı planlıyor. Yatırım yapılacak konuların başında ise veri yedekleme ve felaket yönetimi ilk iki sırada. Yatırım kararında temel kriterler ise yüzde 71 ile “hizmet verenin güvenilirliği”. Bulut servislerini satın almak için tercih edilen şirket tipleri arasında ise ilk sırada veri merkezleri yer alıyor. Cisco’nun 2021 öngörülerinde ise tüm veri merkezi trafiğinin yüzde 95’inin bulut veri merkezi trafiğinden oluşması beklenirken, yüzde 75 ile en popüler bulut hizmeti olarak hizmet olarak yazılım (SaaS) olmaya devam edecek.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu