GündemBalıkesir Merhaba Blog YazılarıÖzel HaberlerSağlıkTürkiye GündemiYaşam

TÜRKİYE’DE TUZ TÜKETİMİ DSÖ ÖNERİSİNİN İKİ KATI

TÜRKİYE’DE TUZ TÜKETİMİ DSÖ ÖNERİSİNİN İKİ KATI

 

Balıkesir İl Sağlık Müdürü Serkan Kadir Keskin Dünya Sağlık Örgütü’nün önerisine dikkat çekti. Yaptığı yazılı açıklamada tüketilmesi gereken günlük tuz miktarının 1 silme tatlı kaşığı ile sınırlandırıldığına değindi.

 

1 52

Balıkesir İl Sağlık Müdürü Serkan Kadir Keskin Sağlık Bakanlığı’nın Türkiye Beslenme ve Sağlık Araştırması sonucunun ülkemizde günlük kişi başı tuz tüketiminin 10.2 g/gün olduğunun saptandığını ve bu değerin Dünya Sağlık Örgütü’ nün önerdiği günlük tüketim miktarının iki katı olduğunu söyledi.

 

2 50

Fazla Tuz Tüketimi Nelere Sebep Olur?

Fazla tuz tüketimi yüksek kan basıncına neden olmaktadır.

Yüksek kan basıncı ise ülkemizde ölümlerin en önemli nedeni olan kalp hastalıklarının önde gelen risk faktörüdür.

Bununla birlikte aşırı tuz tüketiminin mide kanseri, kemik erimesi, böbrek hastalıklarının gelişimiyle de yakından ilişkili olduğu belirlenmiştir.

Fazla tuz tüketimi idrarla kalsiyum atılmasını arttırarak kemiklerden kalsiyum kaybına neden olmakta ve bu durum erken yaşta kemik erimelerine yol açmaktadır.

 

4 6

Tuz tüketimini azaltmak için ne yapılmalıdır?

  • Lezzetine bakılmadan yemeklere tuz eklenmemelidir.
  • Daima taze ve aşırı tuz içermeyen besinler tercih edilmelidir.
  • Satın alınan hazır ürünlerin etiketleri mutlaka okunmalıdır. Tuzsuz ya da tuzu azaltılmış besinler tercih edilmelidir.
  • Masada tuz kullanılmamalıdır. Baharat ve maydanoz, nane, kekik, dereotu, rezene, fesleğen gibi aroma sağlayıcılar tuz yerine tercih edilmelidir.
  • Turşu, ketçap, hardal, soya sosu vb. yiyeceklerin tuz içeriği çok fazladır. Bu besinlerden uzak durulmalı ya da az ve seyrek tüketilmelidir.
  • Bol su içilmelidir. Su genelde az sodyum içerir. Şişe suları ve maden sularının sodyum içeriği etiketinden kontrol edilmelidir.
  • Günlük kişi başı tuz tüketimi 5 gramı geçmemelidir. Bu miktar ise takriben bir çay kaşığına tekabül etmektedir. Muhammed Can Akyürek

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu