Türkiye’deki en büyük ceviz fidancılığının yatırımları Savaştepe’ye yapıldı.
Polisan, 10 bin hektara yayarak fidancılığın merkezi yapacağı Savaştepe’ye ceviz fidanlarını dikti. İlk aşamada 3bin hektarlık alana dikilen ceviz ağaçları zamanla arttırılacak. Ceviz fidancılığı sahası oluşturulan Savaştepe’de marka olma yolunda atılan adımlarda sağlam atılıyor.
Savaştepe’de temelleri atılan ceviz fidancılığının zaman içinde genişletilerek büyümesi sağlanacak. Fizibilite çalışmalarının bitirilmesi sonrasında Bölge’de ceviz fidancılığına uygun onayı ile faaliyete geçildi. Badem fidancılığının da yapılmasının yanında ceviz fidancılığına daha çok yer verilecek.250 işçi çalıştırması planlanan Polisan’ın Savaştepe halkına istihdamda sağlaması bekleniyor. Konuyla ilgili olarak Savaştepe Belediye Başkanı Turhan Şimşek ,‘Ben tarım ilçe ve Polisan’ın toplantılarına katıldım ceviz ağaçlarının ömrü uzun ve buradan istihdam konusunda yetiştirecekleri kişilerde kendisinden sonra çocukları ve çocuklarından torunlarına kadar 3 nesle iş imkânını yayma istekleri var’ dedi. Başkan Şimşek, ’Yangın ekiplerini kuran Polisan garajlarını da hazırlamış traktörleri sahada ciddi bir hazırlıkları var. ’şeklinde konuştu. İlçeye kazanım olduğunu belirttiği yatırımların artarak devam etmesi temennisinde bulundu. İnşallah önceliğimiz yolumuz sonrasında gelişen ve değişen bir Savaştepe olacak’ ifadelerini kullandı.
CAZİBENİN MERKEZİ SAVAŞTEPE
Çanakkale Savaştepe Otoyol Projesi İle Cazibe Merkezi olacak olan Savaştepe halkı projeyle ilgili gelişmeleri yakından takip ediyor ve proje ile birlikte Savaştepe’nin değişimini merakla bekliyor.
Konu ile ilgili olarak sorularımızı yanıtlayan Başkan Şimşek ‘Savaştepe 3-5 yıla kadar otoban transit geçişin tam kavşak noktasında olacak ve bu nedenle de bir cazibe merkezi konumunda olmuş olacak. ‘dedi. Başkan Şimşek konuyu şöyle ifade etti:‘ Gelecekte Savaştepe’nin önü açılmış olacak. Öncelikle şunu söylemeden geçemeyeceğim bizim önceliğimiz Savaştepe ve Balıkesir arasındaki ilçe yolumuz. Ay sonunda yolun ihalesi yapılacak en son Ulaştırma Bakanımızla Balıkesir’e geldiğinde Büyükşehirde konuştum birebir kendisi de yolun durumunun ihale aşamasında olduğunu söyledi. Müjdesini almış olduk yol ile ilgili nihai hedefimize ilk aşamada ulaştık. İhale aşaması ve seçimlerden önce yolun başlaması sözünü de aldık. Büyükşehir Belediye Başkanımızda bu yolun fazlasıyla takipçisi başlaması konusunda oda takip ediyor. Kısalan bir etap var.37 kilometreye düşecek bir yol. Geçişler Devlet Demiryolları ile kesişme noktasında bir köprü ile geçilecek. İlk etapta 12 kilometre genişlemiş bir yol akabinde bölünmüş yola geçilecek. Bizim yolumuz, trafiği yoğun olan bir yol. Yolun trafiği 2bin 350 araç gibi ve bu sistemde görülüyor. İlçe Başkanımız İl Başkanımız ve Büyükşehir Belediye Başkanımız Konunun takipçisi çalışma seçimlerden önce başlatılacak.’
YOLLAR SAVAŞTEPE’Yİ GÖSTERİYOR
Savaştepe Soma yolunu da bir bütün olarak görüyoruz. İlçe yolumuzun Soma bağlantısı duble yol ile ilgili çalışmalarda var İzmir Bölge ile görüşmeler yapıyoruz. Savaştepe’nin ulaşım sorunu Yeni otobanla İzmit, İstanbul, İzmir otobanı aynı zamanda Tekirdağ-Kınalı-Çanakkale yeni otobanı hizmete girdiğinde sorunlarda kalmamış olacak diye düşünüyoruz. Şu anda DDY Savaştepe Bandırma-İzmir arasında ciddi bir yatırım yapıyor. YHT Projesi’nin ölçümleri de sürüyor. Savaştepe’de geçiş noktasında bütün yolların kavşağında olacak. Bölgenin ekonomik olarak canlanması, yatırımcıların yeniden yatırım programlarına alması açısından bu çalışmalar elzem. Belediye ve bölge halkı olarak bunlara önem veriliyor. Savaştepe’nin önü açılıyor.
HEDEF ULAŞIMIN MERKEZİ
Ulaştırma, Haberleştirme ve Denizcilik Bakanı Feridun Bilgin’inde dünyanın en uzun asma köprüsü olarak açıkladığı ve ihale sürecinin yıl içinde yapılacağını belirttiği boğaz geçiş köprü projesi Yüksek Planlama Kararının Kalkınma Bakanlığına iletilmesi bekleniyor. Otoyol projesinin 2023 hedefleri doğrultusunda yap işlet devret modeli ile hayata geçirilmesi düşünülüyor. Çanakkale Boğaz Geçişi Köprüsü’nün bulunduğu “Gelibolu-Lapseki güzergahına yapılacak köprü, toplam 3 bin 623 metre uzunluğunda olacak. Çanakkale Boğaz Geçişi Köprüsü üzerinde 2×3 karayolu taşıt şeridine ilave olarak demiryolu geçişi de olacak şekilde projelendirildi.
OTOYOLLA RİNG OLUŞTURULACAK
Çanakkale Boğazı Geçiş Köprüsü’nün de yer aldığı Otoyol Projesi, Avrupa ile Asya arasındaki bir başka bağlantıyı sağlayacak. Proje tamamlandığında Balıkesir ile Çanakkale otoyolla bağlanacak, Çanakkale köprüsü üzerinden Tekirdağ’a, buradan da Kapıkule’ye kadar uzanacak. Böylece Marmara Bölgesi’nde otoyolla bir ring oluşturulacak.
TARIM ALANLARI KAPALI BORU SİSTEMİ İLE SULANACAK
Projeler hemen hayata geçmiyor bunun için bir süre gerekli diyen Başkan Turhan Şimşek, DSİ’nin 1986 yılında yaptığı Sarıbeyler Barajı var. Tarım alanlarında sulama amaçlı kullanılıyor. Burada artık kanallar iflas etmiş. Geçen sene biz bu işi Belediye olarak üstlenmiştik. Burasının kapalı sistemle işlem görmesini istiyoruz. Büyükşehir BASKİ’nin bu konuda bir düşüncesi var. Büyükşehir Baski ‘’Savaştepe sulama sahasını biz alıyoruz. Kapalı boru sistemine geçmesi konusunda çalışmaları başlatalım’’ dendi 3 yıl içinde bu sistemde faal olmuş olacak.12 trilyonluk bir proje bu proje ve 1trilyon 200’ünü BASKİ, geri kalanını da DSİ karşılıyor.
SAVAŞTEPE Mİ İVRİNDİ Mİ?
Savaştepe Belediye Başkanı Şimşek, komşu ilçemizle bizi kıyaslıyorlar diyerek şöyle konuştu; ‘Savaştepe’yi İvrindi ile kıyaslıyorlar bende diyorum ki; İvrindi’de 3 dönem iktidar partisinin hizmeti var ve aynı başkanımız çalışmalarını devam ettiriyor. Savaştepe’de bizim şansımız olmadı.2004-2009 Ak Parti Belediye Başkanlığını kazandı arada bir 5 yıl kesinti var. Muhalefete geçti. Hizmetlerde durma noktasına geldi. Bizimle yeniden hizmetler başladı. Projeleri önümüze koyduk hayata geçiriyoruz.
ŞEKER GİBİ AÇIKLAMA
Şeker otu her yıl verim alınabilen bir bitki ve Şeker oranı çok yüksek. İleride yaygınlaştırılarak üretimleri çoğalacak. Bugün kullandığımız şekerlerin kanseri tetikleyici etkileri olduğu konuşuluyor. Biz Savaştepe’de organik doğal yeni Şeker Otu’nu yetiştireceğiz. Birkaç noktada ekimi yapıldı. Suyu seven bir bitki. Dönümde 300 kilo veriyor. Kilosu 10 TL. 10 Dönüm bu bitkiden ekildiğinde yılda 30 bin bir gelir olacak. Alternatif ürün olarak şeker otunu tanıtıp yaygınlaştıracağız.