GündemEkonomiÖzel Haberler

“Türkiye’nin Sağladığı İmkânlar Başka Hiçbir Ülkede Yok”

ASRİAD Başkanı Cüneyt Kaba iş dünyasının önünün açık olmasıyla birlikte Türkiye’deki işletmelerin büyük işler başarabileceğine olan inancının tam olduğunu söyledi. Avrupa ülkelerinde pekçok seyahat gerçekleştirdiklerinin altını çizen Başkan Kaba Türkiye’nin işletmelere sunduğu destekler Dünyanın neresine giderseniz gidin yok. Türkiye büyük fırsat ve imkanı firmalara sunuyor, destekler veriyor” dedi.

ASRİAD “Markalaşma Önemli”

ASRİAD Balıkesir Şube Başkanı Cüneyt Kaba, “Bizim ASRİAD olarak faaliyetlerimiz, hedeflerimiz ve misyonumuz var. Hedeflerimizde dış ticaret vardı. Kendimde dış ticaret ile uğraşıyorum. İthalat, ihracat konularında uzmanlaştığımı düşünüyorum. Bununla birlikte üyelerimizle beraber ortak şirket kurup, dışa açılıp Balıkesir ekonomisine katkıda bulunalım, üretelim, üretimi bir sonraki aşamaya taşıyıp ihracatları mızı gerçekleştirelim istedik. Balıkesir’de pandemi salgını süresinde alınan tedbirlerle birlikte üreten kesim üretimi hiç durdurmadı. Bildiğim pek çok şirket alınan izinlerle birlikte mesai yapanlar oldu. Bazı sıkıntılar bu sürçte yaşandı ancak önce sağlık için alınan tedbirlerdi, olması gerekendi ve bu şekilde bir çalışma gerçekleşmiş oldu.”

“Aynı İsim Üzerinden Farklı İş Kolları Yürütülebilir”

Balıkesir’de markalaşma konusunun önem taşıdığının altını çizen ASRİAD Balıkesir Şube Başkanı Cüneyt Kaba markalaşma konusunda Türkiye’deki firmaların çoğunun markalaşma konusuna önem vermediğini düşündüğünü belirtti. Marka çok önemli diyen Başkan Kaba hangi sektöre girersek girelim aynı markamızı kullanmalı ve her sektörde o marka üzerinden çalışma yapıp tanıtmak önem taşıyor. Yurtdışında firmalar bu konuda hassas. Türkiye’de hükumetimiz bu konuya önem veriyor ancak firmalar yeterince önemsemiyor diye düşünüyorum” ifadelerine yer verdi.

Dsc 0032

“Dış Ticaret İşi Bizim İçin Önemli”

İhracat yaptığım ve danışmanlığını yaptığım firmalarıma hep söylediğim şu: “Bir ürün gönderildiğin de Sizin markanız orada 10 kişi tarafından görülüp ve 10 kişi tarafından alındığında bir 10 kişi daha bunu görecek anlamını taşır. İsim üzerinde markalaşma sağlanmalı. Üyelerimizle de bu konular üzerine görüşlerimizi bildiriyor ve her ne üretirseniz üretin bir marka üzerinden üretim sağlayın diyoruz. Markanızı Dünyaya taşımaya ve tanıtmaya çalışın diyoruz. Örnek olarak benim kendi bünyemde 4 firmam var ve onların danışmanlığını yağıyorum. Dış ticaret işlerine bakıyoruz. Firmaların yurt dışındaki Pazar araştırmalarını inceliyor, ihracat belgelerini hazırlıyor, nakliyat işlemlerini takip ediyoruz. Pazar araştırmasının yanında fuarlarda önem taşıyor. Fuarlara katılımlarını sağlıyoruz. Yurt dışından heyet getirip fabrika ve firma ziyaretlerinin gerçekleştirilmesini sağlıyoruz.

“Organizasyonlarda Doğru Planlama Şart”

ASRİAD Balıkesir Şube Başkanı Cüneyt Kaba,  “B2B  Organizasyonlarında olması gereken ve kaydedilmesi gereken aşamalar var. Bu aşamaları yaparak bu fuar organizasyonlarının yapılması büyük önem taşıyor” dedi. Başkan Kaba, “Geçmişteki deneyim aşamalarımızdan bir seyahat örneği verebiliriz bu konuda. Ülkeye B2B organizasyonu için gidiyorsunuz ancak organizasyon öylesine yapılmış ki sanki alıcı bizmişiz gibi karşılandık. Biz onlar bizden birşeyler alacak derken onların bizi alacaklı olarak görmesi durumu yaşandı. Bu organizasyon bu şekilde hazırlanmış. Bu şu demek organizasyon bu şekilde hazırlanmış  ve denmiş ki; “Türkiye’den heyet geliyor, Ürünlerinizle ilgilenip, ürünlerinizi alacak ve sizinle ortak yatırım yapılacak” .Burada fuarlarda B2B organizasyonlarının aşamaları çok önemli. Doğru bir hazırlık aşaması ile organizasyonlar yapılıp katılımın doğru şekliyle yapılması sağlanırsa işbirliği sağlıklı çerçevede ilerleyip yerine geliyor” şeklinde konuştu.

“Fuarlar Yapılmalı ve Katlım Sağlanmalı”

Fuarlar yapılıyor. Fuar organizasyonları yapılıp firmalar katılım sağlıyor. Yurt dışından şu kadar yabancı gelecek deniyor ancak yabancılar o sayıda gelmiyor. Neden? Çünkü burada da çok doğru bir organizasyon söz konusu olamayabiliyor. Gelen yabancılar zaten firmaların kendi bayileri yada kendi müşterileri. Burada fuar anlamında hedef odaklı doğru atışlar yapılmalı. İlk önce yurtdışındaki ticari ateşeler kanalı ile reklamlar verilmeli. Hükumetin destekleri noktasında destek veyahut yurtdışından gelen misafirlerin otel vb konuda desteklenmesi gerekiyor. Balıkesir’de Uluslararası bir fuar organizasyonu şart ve yapılmalı. Neden yapılmalı? Yabancı Balıkesir’i tanımıyor. Fuar organizasyonu olan yerde bölge ekonomisi kalkınır, yatırımcının gelme olasılıkları yükselir, şirketleri tanır ortaklık ilişkileri başlatılır, şehir gelişir. Konya’da ilk fuar kurulduğunda çadırlarla bu iş başlamıştı ve çadırlar fırtına nedeni ile çadırlar uçmuştu ancak deneyim oldu küçük binalara döndüler şuan baktığımızda Konya’nın fuarı artık gerçek bir fuar oldu. Balıkesir’de üreticilerimiz var. Tarım, zeytin, peynir ve benzeri üretim noktasında üreten bir kesim var artık tanıtma noktasında doğru bir fuara ihtiyaç var.

“İşbirlikleri Sağlama Noktasında Fuarlarda Bir Kaynak”

Balıkesir’de fuar yeri noktasında fuara gelenlerin genellikle tercihi merkeze yakınlıktır. Bu havaalanından indikten sonra neresi en yakın olan hızlı ulaşabileceğim fuar noktası. Ulaşım noktasında indiğimizde fuar alanına gidilen mesafede önemli. Balıkesir’de ASRİAD olarak pandemi sürecinde firmalarımız üretime devam etti. Çalışma durmadı Etkinlik ve faaliyetlerimiz telekonferans yöntemleri ile istişare şeklinde geçti. Bizim 35 il’de şubemiz var.3 bine yakında üyemiz mevcut. Genel Merkezimiz İstanbulda.4 ülke ’de de temsilciliğimiz söz konusu. Onlarla da görüşmeler gerçekleştirdik. En son Kazakistan seyahatimiz oldu. Oradaki iş adamlarımızla görüşüp yatırımları konuştuk. Genel Merkezimizin organize ettiği bir programdı ve güzel bir çalışma oldu. Whatsapp kuruldu ve o hala devam ediyor İş konusunda aktif olarak görüş ve düşüncesi ile yatırım konusunda soru, cevap şeklinde geçen bir süreç işliyor ve son derece faydalı bulduğumuz bir organizasyon oldu.

“Türkiye’nin Sağladığı İmkanlar Başka Hiçbir Ülkede Yok”

Türkiye’nin önü çok açık ve Dışarıdan Türkiye’ye gıpta ile bakılıyor. İş dünyası yetkililerden önlerinin daha çok açılmasını bekliyor her zaman. Her üretici hedefinde ihracatı düşünür. Bu konuda ihracat konusunda hükumet çokşey sağlıyor Türkiye’de. Dünyanın hiçbir ülkesi Türkiye’nin vermiş olduğu bu destekleri vermiyor. Bunu hep dile getiriyorum bu önemli bir ayrıntıdır .Bu destek için ülkenin güçlü olması gerekir. Ekonomik düzeyi iyi olması lazım. Bunu da hiçbir ülke sağlamıyor ancak Türkiye’de yollar, hastaneler, fuarlar son gelişmeler herşeyi sağlanıyor. Dünyanın pekçok ülkesinde medeniyet dediğimiz o yollar hala dar. Fransa, İtalya, İspanyasından tutun Dünya’nın neresi gelirse gelsin aklınıza Türkiye çok çok önde. Bizler gidip görüyoruz gerek destek gerekse gelişme açısından Türkiye gibisi yok”Semra Aman Akyürek’in haberi

 

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu