GündemKöşe Yazıları

Turkovac’ta İddialıyız

Turkovac’ta İddialıyız

Kıymetli merhaba okurları bugün iklim değişikliğinden içinde bulunduğumuz normalleşme döneminde aşılamanın durumu ve en önemlisi Türkovac konusunda yapılan çalışmalara ilişkin önemli mesajlar içeren Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın G20 zirvesinden dönüşteki soruların cevaplarına ilişkin önemli gördüğüm bir bölümü sizinle paylaşmak istiyorum.

Gazetecilerin Cumhurbaşkanı Erdoğan’a sorduğu sorular arasında olan, dünya ülkelerinin aşıya erişimi, Avrupa’nın, G20 ülkelerinin küresel iklim değişikliğiyle mücadele için taahhütleri ve dijital küresel uluslararası şirketlere vergi meselesi gibi konular üzerine cevap net oldu.

Erdoğan, “Aşı konusunda biz şu anda bir iddiayla ortadayız. Bizim iddiamız TURKOVAC ve biz TURKOVAC’ta inşallah bu yıl sonuna kadar üretime tam manasıyla geçtiğimizde burada herhangi bir kıskançlık yapmadan bunu dünya ile paylaşacağız. Dünya ile bunu paylaşırken de adeta ‘Siz yapmadınız ama biz yapıyoruz’ mesajı vereceğiz.” dedi.

Bu yaklaşımlarını çok kısa zamanda ürettikleri elektronik solunum cihazlarında da gösterdiklerine işaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “O solunum cihazlarını üretmeye başladığımız andan itibaren buna sahip olmayan Afrika ülkeleri başta olmak üzere birçok ülkeye gönderdik. Bunu da yaparken hasbi yaptık, hesabi yapmadık. Aynı şekilde biz yurt dışına ciddi manada oksijen tüpü de gönderdik. Bütün bunlar gerçekten o anlarda çok çok büyük önem arz etti. Tabii TÜRKOVAC seri üretime girdikten sonra biz inşallah dünyada dengeleri biraz değiştiririz.” diye konuştu.

Küresel iklim değişikliğiyle mücadele için mali taahhüt konusuna ilişkin de Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Verilen sözler hakikaten büyük. Mali noktada olmaktan öte özellikle Afrika ülkelerine yönelik çok ciddi bir destek olmadı. Merkel’in Afrika ülkelerine yönelik olumlu bir çıkışı vardı, ‘Oralara belli destekler verilmelidir’ diye. Afrika ülkeleriyle ilgili en can alıcı destek ve hedef bizden oluyor. Türkiye olarak biz bu süreç içerisinde de her türlü desteğimizi Afrika ülkelerine verdik. Onları kendi başlarına bırakmadık. Aşı da verdik. Biz kendimiz henüz üretmedik ama kendimize aldığımız aşılardan Afrika ülkelerine ciddi manada gönderdik. Özellikle solunum cihazları da gönderdik.” dedi.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu