GündemEkonomiÖzel Haberler

TURŞUYA ZAM YOK

Balıkesirde kendi ürününü yetiştiren çiftçiler ürün kendimize ait haliyle fiyatlarda uygun diyor.Turşu fiyatlarında artış olmaz diyen çiftçi Özgür Erdem turşu yapımını meraklıları için bilgileride Merhaba okurları için paylaşıyor.

Özgür İrdem:’’ Bu işi 2007 yılından beri yapıyorum, işler genel olarak iyi sarımsak yazın, ilkbahar aylarında yapılıyor. Mayıs ayında yapılıyor. Limon tuzu ve tuzla turşu koyuyoruz, 5 kilo sarımsağa 2 kilo tuz koyuyoruz (deniz tuzu) yazın yapıyoruz, kışın çıkarıyoruz turşuyu 2 buçuk 3 ayı buluyor. Karnabahar turşusunu bütün bir şekilde kuruyoruz, limon tuzu tuzla kurup daha sonra olduktan sonra parçalayıp turşu kendi halini alıyor. 16 ya da 17 çeşit turşumuz var, daha önce İzmir’de bu işi yaptığım için sonradan kendimiz yapmaya başladık. Sarımsağın kilosu 25 lira, salatalık 10 lira, geri kalan bütün hepsi düz fiyat 10 lira. Sarımsak yalnızca 25 lira onun harici geri kalanların hepsi düz fiyat, bamyayı köyden kendimiz yetiştiriyoruz yazın satabildiğimizi satıyoruz satamadığımızı turşu yapıyoruz. Yapılış tarzı olarak hiçbir değişiklik yok hemen hemen hepsi aynı kırmızı patates farklı onu kaynatıyoruz, kabuklarını soyup haşlayıp limonlu tuza atıyoruz. Turşuya zam yok bundan sonra da olmaz artık.”dedi.

Çeşit çeşit turşular Sofraya Renk Katıyor

“Turşu için en yaygın olarak kullanılan malzemeler lahana, salatalık, yeşil domates, yeşil biber, pancar, kelek gibi sebzeler olsa da kırmızı soğan, erik, çağla badem gibi farklı alternatifleri de değerlendirebilirsiniz. Her bir malzemeyi ayrı ayrı turşu kurabileceğiniz gibi hepsini birleştirip karışık turşu da yapabilirsiniz. Ancak burada iki nokta önemli: Farklı malzemelerin olgunlaşma süreleri ve dayanıklılıkları farklı olabilir. Turşunuzu yaparken bu uyuma dikkat edin. Ayrıca kırmızı lahana gibi renklerini salan sebzelerin diğerlerini boyamalarını istemiyorsanız onları ayırmalısınız. Bununla birlikte hangi sebzeyi ve meyveyi kullanırsanız taze, sert ve diri olmasına özen gösterin. Kullanacağınız malzemenin kabuklarının parlak, gergin, lekesiz, zedelenmemiş olmasına önem verin. Sebzelerinizi turşuyu kurmadan önce iyice dezenfekte edin. Bunun için sebzeleri sirkeli suda bekletebilirsiniz.”Yoldaş Kocaer’in haberi

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu