Tütün Sektörü 2024 Yılında İhracat Rekoruna Koşuyor
Yaprak Tütün İhracatı Yükselişte
Ege Tütün İhracatçıları Birliği verilerine göre, yaprak tütün ihracatı yüzde 21 artarak 107,6 milyon dolardan 130,6 milyon dolara çıktı. Sigara ihracatından 218 milyon dolar, nargile tütünü ihracatından ise 38 milyon dolar döviz girdisi elde edildi. Diğer tütün ürünlerinin ihracatı da 65 milyon dolar olarak kaydedildi.
İhracat Hedefi 1 Milyar Dolar
2023 yılında ihracatta yüzde 11’lik bir artış sağlayarak 922 milyon dolar döviz girdisi elde ettiklerini belirten Ege Tütün İhracatçıları Birliği Başkanı Ömer Celal Umur, 2024’ün ikinci yarısında gerçekleştirecekleri ihracatla 1 milyar dolarlık hedefe ulaşmayı amaçladıklarını ifade etti.
Türkiye’nin Tütün Üretimindeki Önemi
Umur, tütün sektörünün ihracat gelirinin yanı sıra sağladığı istihdam ve vergi geliriyle Türkiye için kritik bir sektör olduğunu vurguladı. “Türkiye, dünya tütün üretiminde yedinci sırada yer alıyor ve oriental tütün üretiminde dünya lideri konumunda. Türkiye’de üretilen sigaralarda yerli harman oranının yüzde 15’ten yüzde 30’a çıkarılması kararı sonrasında Virginya ve Burley tipi tütün üretiminde önemli ilerlemeler kaydettik. Virginia tipi tütünde 20 milyon kilo üretimi geçtik ve 30 milyon kiloya ulaşmayı hedefliyoruz. Burley tütünde de 6 milyon kilo üretimi hedefliyoruz,” dedi.
Sürdürülebilirlik Projeleri Devam Ediyor
Umur, sürdürülebilirlik temelli projelerle yollarına devam ettiklerini belirterek, “Dünya standartlarını karşılayan üretim teknolojilerimiz var. Ürünlerimizin kalitesi, üreticilerimizle yapılan sözleşmeli üretim ve sürdürülebilir tarım hedefi doğrultusunda faaliyetlerimiz devam ediyor. Üretimi artırmak ve ihracat artışını desteklemek amacıyla tütün tarımında sürdürülebilirlik çerçevesinde tütün ihracatçısı firmalarla çeşitli sosyal sorumluluk projeleri yürütüyoruz. Bu projeler kapsamında; 60 bin tütün üreticimizin tarımsal girdi maliyetlerini azaltmak için Çiftçi Avantaj Kartı (ÇAK) uygulamasını hayata geçirdik. Tütün üreticilerine özel indirimler sunan firmalar oluşturduk ve üyelik sistemi kurduk. Kişisel koruyucu ekipmanların standardizasyonu ve geliştirilmesi, bitki koruma ürünlerinin boş ambalajlarının toplanması, imhası ve geri dönüşümü ile ilgili projeler üzerinde çalışıyoruz,” diye ekledi.
İhracatta Öne Çıkan Ülkeler: Irak, ABD ve İran
Türkiye, 2024’ün ilk yarısında 103 ülkeye tütün ve tütün mamulleri ihraç etti. Bu dönemde en büyük talep 68 milyon dolarla Irak’tan geldi. Irak’ı 61 milyon dolarlık ihracatla Amerika Birleşik Devletleri izledi. İran’a yapılan tütün ve tütün mamulleri ihracatı ise yüzde 195 artarak 14 milyon dolardan 42 milyon dolara yükseldi. Yaprak tütün ihracatında İran 39,6 milyon dolarlık taleple öne çıkarken, sigara ihracatında lider ülke 18,6 milyon dolarla Irak oldu. Nargile tütünü ihracatında da Irak, 47,8 milyon dolarlık taleple zirvede yer aldı.
Haber: Bülten
Tütün Sektörü 2024 Yılında İhracat Rekoruna Koşuyor